Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 25.06.2017. 07:30

Dobra poljoprivredna praksa u plastenicima

Malč folije i zaštitne mreže od tuče kao preduvjet dobre poljoprivredne prakse u plastenicima.

Foto: Google.hr
  • 3.262
  • 242
  • 0

S obzirom na to da se malina, kupina i borovnica sve više uzgajaju u plastenicima gdje se može produžiti proizvodna sezona koja datira od svibnja (za jednorodne sorte) do studenog (za dvorodne), a čije se prednosti ogledaju u manjem pojavljivanju sive plijesni, većim prinosima, boljoj kvaliteti i roku trajanja, berbi ujednačenijeg voća, zagrijavanju tla, zaštiti od vjetra i kiše, smanjenom korištenju pesticida i manjem ulaganju od klasične plasteničke proizvodnje, odlučili smo se usmjeriti na malč folije koje se mogu koristiti u plastenicima i zaštitne mreže od tuče.

Malč folije vjerne pratiteljice plastenika

Govorimo li o malč folijama, tada je neophodno naglasiti da postoje crne, crveno-smeđe, srebrno smeđe i bijele, prilikom čega crna matirana PE malč folija predstavlja standard u slučaju rane proizvodnje jer se zemljište relativno brzo zagrijava, što znači da kod jače insolacije ne dolazi do pojave ožegotina plodova i listova.

Folija zbog koje se produžuje fotosintetska aktivnost

Uzmemo li, potom, u obzir uvjete visoke insolacije u ljetnoj proizvodnji, tada govorimo o bijelo-crnoj malč foliji čija se pogodnost ogleda se u tome što daje dobre rezultate i kod uzgoja dvorodnih sorti maline jer za jesenje zrenje ima više reflektirane difuzne svjetlosti, zbog čega se produžuje fotosintetska aktivnost u uvjetima kraćeg dana i slabijeg intenziteta insolacije. Kao njezin mali nedostatak, može se navesti nešto sporije sazrijevanje plodova, no velika su joj prednost jako krupni plodovi.

Crveno-smeđa folija najpogodnija za visoke prinose, kvalitetu i dobar okus

Zahvaljujući prethodno rečenom, došli smo i do crveno-smeđe folije koja se koristi u ranoj proizvodnji u plastenicima gdje daje najbolje rezultate ako govorimo o prinosima, kvaliteti i okusu. Prednost iste ogleda se u tome što reflektira više difuzne svjetlosti, a zbog čega u značajnoj mjeri doprinosi povećanju krupnoće plodova, kvaliteti, aromi i okusu. Na samome smo kraju došli do srebrno-smeđe malč folije koja daje posebno dobre rezultate, a čiji je nedostatak sporije zagrijavanje tla od crne folije.

Mreže za zaštitu od tuča potrebito je pažljivo izabrati

Osim malč folija, pozornost smo usmjerili i na mreže za zaštitu od tuče koje su najjeftiniji, ali i obavezni oblik zaštite modernih malinjaka, a da je tome tako, svjedoči i činjenica koja kazuje da ako mreže imaju određeni postotak zasjene, smanjuju insolaciju i moguće štete kod berbe u ljetnom periodu, zahvaljujući čemu se berba produžuje, te tako osigurava kontinuitet u snabdijevanju tržišta.

Govorimo li o najjednostavnijem rješenju, tada uzimamo u obzir rashel UV stabilizirane mreže zelene boje koje uspješno štite nasad od mogućih šteta od tuče, a isto tako i smanjuju negativan mehanički utjecaj jakih padalina.

Nadalje, sada dolazimo do fotoselektivnih mreža koje mogu umanjiti negativno djelovanje svjetlosti te tako značajno stimulirati foto-fiziološki odgovor maline na valnu dužinu određenog dijela spektra fotosintetski aktivnog zračenja.

Uzmemo li to u obzir, možemo reći da je pravilno korištenje mreža nužno za postizanje visoke biološke vrijednosti u proizvodnji malina.

Foto: Google.hr


Tagovi

Malč folije Mreža za zaštitu od tuča Plastenici Proizvodnja u plastenicima


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]