Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj voća
  • 13.11.2021. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Dominik Vuković: Mraz je smanjio prinos, ali u Slavoniji ima jabuka po pristupačnoj cijeni

Možemo biti sretni jer smo sačuvali donekle urod za razliku do proizvođača u zapadnim dijelovima zemlje koji su ostali kompletno bez njega, istaknuo je Dominik Vuković, predstojnik Odjela za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek.

Foto: Vedran Stapić
  • 247
  • 41
  • 0

Nekoliko proljetnih valova jutarnjeg mraza neminovno se odrazilo na smanjenje prinosa i u istočnoj Hrvatskoj. U Osječko – baranjskoj županiji stradalo je svo koštuničavo voće dok su prinosi jabuke kao kraljice voća na prosječnoj razini od oko 40 tona po hektaru. 

"Mi u Slavoniji možemo biti sretni jer smo sačuvali donekle urod za razliku do proizvođača u zapadnim dijelovima zemlje koji su ostali kompletno bez njega“, istaknuo je Dominik Vuković, predstojnik Odjela za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek.

Izostanak ili smanjenje uroda izravno utječe na maloprodajne cijene voća kako u Hrvatskoj tako i u okruženju.

"Ova je godine što se tiče cijene prosječna, čak kod nekih voćnih vrsta ispodprosječna. Vidi se smanjenje količina na tržištu što se odrazilo na povećanje cijena koštičavog voća“, pojasnio je za Osječku televiziju.

Cijena jabuke prihvatljiva za svaki džep

Kretanje maloprodajnih cijena jabuke na tržištu teško je predvidjeti, ali za sada sve ukazuje da bi situacija trebala biti stabilna.

"To je dosta nezahvalno za prognozirati. Svjesni smo da cijene svih proizvoda pa tako i voća i povrća rastu. U Slavoniji ima dovoljno jabuka po pristupačnim cijenama. Nije trenutno preskupa i prihvatljiva je za svaki džep. Cijena se na tržnici kreće od tri do šest kuna ovisno o sorti i klasi“, kaže Vuković.

Posljednjih godina osječki Institut usredotočio se na veleprodaju sadnica. Poslovnom odlukom zatvorili su maloprodaju i fokusirali se na proizvođače koji sade intenzivne plantaže. 

U ponudi tako imaju, nabraja ovaj stručnjak, trešnje na dvije podloge - gisela 5 i gisela 6, zatim višnje, marelice, šljive također na dvije podloge te kruške jabuke i dinje. 

Više o temi pogledajte u videu:


Tagovi

Uzgoj voća Koštuničavo voće Dominik Vuković Cijene jabuka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!