Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodica ruža
  • 16.01.2016. 15:00

Dosadile su vam jabuke? Probajte njihove rođake!

Jabuka, iako veoma popularna, samo je vrh ledenog brega kada se govori o vrstama iz porodice ruža (Rosaceae).

  • 2.307
  • 205
  • 0

Jabuka, iako veoma popularna, samo je vrh ledenog brega kada se govori o voću. Postoji bezbroj vrsta iz iste porodice ruža (Rosaceae), sličnih jabuci, ali i podjednako ukusnih.

Jedino voće koje deli istu slavu komercijalnog uspeha sa jabukom je kruška, a jedna od osobina koju, takođe, dele je i mogućnost transporta u jestivom stanju, odnosno mogućnost održavanja svežine mesecima u skladištima ili hladnjačama. Ne dotiče ih ni transport hiljadama kilometara, kamionima, avionima, brodovima, dok se za drugo voće to ne može reći.

Postoji barem šest vrsta voća koje uživa veliku popularnost širom sveta, ali ima i bogatu istoriju. Aronija u Sibiru, merala (divlja mušmula) u Saskačevanu, samo su neke od njih. Bićete iznenađeni kad saznate koje su to manje poznate vrste koje se nalaze na policama prodavnica, a koje možete gajiti i sami.

Dunja - Cydonia oblonga

Sirovi plodovi dunje imaju izvanredan miris, ali su oporog ukusa koji podseća na cimet i muskatni oraščić, tako da se jedu samo kuvani. Plod im je nepravilnog oblika. Koristi se u pitama, pekmezima, pecivima, kao alternativa jabuci. Dunja kasno cveta (kra­jem aprila ili početkom maja) i zato vrlo retko strada zbog kasnih prolećnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovno rađa (što nije slučaj kod većine voćarskih kultu­ra).

Dunja je samooplodna voćka a za rast joj je neophodno vlažno zemljište. Zbog toga najbolje raste pored vode. Voli topla mesta, a jako sporo ili gotovo nikako ne raste u hladnim predelima. Kod dunje nećete imati problema sa štetočinama i bolestima. Mali problem bi mogli da predstavljaju jedino insekti, ptice i ose zbog mirisnih cvetova i plodova dunje.

Jarebika - Sorbus aucuparia

Plodovi jarebike su jestivi, ali samo kada se prerade. Oni su sirovi opori i gorki, a u velikim količinama mogu da budu otrovni. Pri branju plodova, najbolje je odrezati cele cvasti - plodovi su grupisani. Poželjno je berbu odložiti do prvih mrazeva, kada plodovi sadrže više šećera, do 7 %. Sazrevaju krajem avgusta i početkom septembra.

Jarebika je vrlo skromna i prilagodljiva vrsta. Najbolje raste na svežim, dubokim i vlažnim zemljištima, ali je nalazimo i na suvim. Dobro podnosi sušu, niske temperature i mrazeve. Jednako dobro raste na krečnoj i silikatnoj matičnoj podlozi. U nordijskoj mitologiji se veruje da jarebika tera zle duhove.

Mušmula - Mespilus germanica

Mušmula je voćka toplijih krajeva, ali uspešno se gaji i u hladnijim predelima. Topla, mediteranska klima nije pogodna za uzgoj. U sirovom stanju mušmula nije jestiva, jer je tada meso njenog ploda previše oporo i prekiselo. Tek kada plod odstoji i macerira, odnosno kada u njemu poraste nivo šećera mušmula može da se konzumira kao mekana, ukusna kašasta poslastica, a često se upotrebljava u kulinarstvu.

Mušmula ulazi u rodnost treće ili četvrte godine nakon sadnje, posle čega obilno rađa svake godine. U punoj rodnosti, nakon dvadesete godine starosti, mušmula kalemljena na dunju prosečno daje prinos od 60 do 80 kg, a kalemljena na beli glog i oskorušu daje prinos od 100 do 150 kg. Mušmula ima najduži period od vremena cvetanja do berbe, to jest 180-190 dana. Ako se plodovi uberu nakon manjeg smrzavanja, onda će oni ravnomernije i bolje dozrevati, odnosno biće ukusniji za jelo.

Šib ili saskaton - Amelanchier alnifolia

Plodovi saskatona slični su plodovima borovnice, pa mogu da se koriste na isti način. Ova biljka rađa početkom leta u toplijoj klimi ili u kasno leto u hladnijim predelima. Njeni plodovi kreću se u nijansama od tamnoljubičaste do crne. Ukus im je sladak, mada ponekad i gorak zbog semenki. Naziv saskaton dolazi od skraćenog naziva za plod tipa bobice od starosedelačkih naroda Amerike.

Japanska mušmula - Eriobotrya japonica

Za normalan rast i razvoj japanska mušmula traži mnogo toplote i sunca, a dobro podnosi visoke letnje temperature i sušu. Osetljiva je na hladnije, severne vetrove, pa je treba saditi na mestima zaklonjenijim od vetra. Plodovi japanske mušmule objedinjavaju ukus breskve, limuna i manga. Osim za konzumaciju u sirovom stanju, koristi se za pripremu pekmeza, džemova, slatkih sirupa, likera i pita.

Aronija - Aronia melanocarpa

Biljka počinje da cveta u maju, a plodovi kreću da sazrevaju od avgusta. Plodovi su tamnoplave bobice, okruglog ili spljoštenog oblika. Gajenje aronije je moguće i u krajevima u kojima vlada oštra kontinentalna klima, u čemu se ogleda njena velika prilagodljivost. Na evropskom kontinentu aronija se najviše gaji u Rusiji, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Glog - Crataegus aestivalis

Za lek se skupljaju cvetovi sa cvetnim stabljikama, listovi i plodovi bez peteljke. Cvetovi i listovi se beru u proleće. Listovi se beru nakon cvetanja. Glog se smatra jednom od najvrednijih i najdelotvornijih biljaka za srce jer jača i reguliše rad tog organa.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta poreklom iz Severne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na evropskom se kontinentu najviše gaji u Rusiji, Poljskoj, Češkoj... Više [+]

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cveta (kra­jem aprila ili početkom maja) i zato vrlo retko strada od kasnih prolećnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovno rađa (što nije slučaj s većinom... Više [+]

Mušmula

Mušmula

Engleski naziv: Medlar, Gall nut | Latinski naziv: Mespilus germanica

  Mušmula je dugogodišnja drvenasta listopadna voćka, koja u prirodi raste kao žbun od 2 do 5 m visine. Kultivirana se češće gaji u obliku stabla koje može dostignuti 4 do 5 m,... Više [+]

Tagovi

Jabuka Aronija Dunja Mušmula Jarebika Nešpula Ružovke Saskaton


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.