Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplaćeni poticaji
  • 27.01.2022. 12:00

Dragoja Dojčinović: Zadovoljni smo iznosom premija za voće

I voćari se suočavaju sa problemom u vidu skupljih mineralnih đubriva. U odnosu na prošlu godinu cijena je porasla i do tri puta što je veliki udarac na finansije voćara koji su ionako opterećeni kreditima

Foto: Bojan Kecman
  • 169
  • 25
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske jučer je isplatilo premiju za proizvedeno i otkupljeno voće u 2021. godini što je veliki stimulans voćarima u RS da krenu u novu proizvodnu sezonu.

Prema riječima Dragoje Dojčinovića, predsjednika Udruženja voćara Republike Srpske, proizvođači su zadovoljni ovom pomoći. Ocijenio je kako se ne pamti lošija proizvodna godinu od prošle.

Značajna pomoć voćarima u RS

"Zbog mrazeva, kiša u proljeće i suše u ljeto, bilo je vrlo teško proizvesti kvalitetne plodove zato nam je ova pomoć zaista dobro došla. To nam je značajan stimulans za početak nove sezone jer već u februaru može da se počne sa prihranom zasada mineralnim đubrivima“, rekao je Dojčinović.

Ove godine skuplja proizvodnja

I voćari se suočavaju sa problemom u vidu skupljih mineralnih đubriva. U odnosu na prošlu godinu cijena je porasla i do tri puta što je veliki udarac na finansije voćara koji su ionako opterećeni kreditima. Još se ne zna kolike će biti cijene pesticida u odnosu na prošlu godinu, ali je sigurno da će 2022. biti skuplja što se tiče inputa u proizvodnji, u odnosu na prošlu godinu.

"Sve više proizvođača napušta proizvodnju voća. Ne daj Bože da ova godine bude mraza. U tom slučaju nećemo imati proizvođače krušaka, šljiva i ostalog koštičavog voća koje su najviše stradale u posljednje dvije godine. Jedino se, koliko toliko, drže jabuka, dunja, malina, borovnica“, kaže Dojčinović.

Niska otkupna cijena jabuka

Dodatan problem predstavlja i slaba zainteresovanost kupaca za domaću jabuku, odnosno, i za ono roda što je uskladišteno u hladnjačama nema velike potražnje. Uz to, i cijena je niža od očekivane tako da, oni voćari koji jabuku plasiraju iz hladnjača na tržište, ne mogu biti zadovoljni cijenom koja rijetko kad prelazi 0,60 KM/kg.

Sezona jabuka loše prošla

Neki su prisiljeni da prodaju i za 0,50 KM/kg, a kada se zna da su proizvodnji troškovi oko 0,40 KM/kg, jasno je da za uzgajivače jabuka prošla godina nije bila dobra. Tu je i uvoz jabuka iz inostranstva, naročito Poljske, koja se uvozi po dampinškim cijenama.

Malina i borovnica 

Najbolju otkupnu cijenu, u prošloj godini, ostvarili su uzgajivači malina. I ova kultura češće posljednjih godina strada od proljetnih mrazeva, ali je potražnja za njom uvijek velika. I lani je rod malina podbacio zbog mraza ali je otkupna cijena, koja je išla i do sedam KM/kg, isplatila sve troškove proizvodnje.

Slično je, što se tiče cijene, bilo i sa borovnicom. Pojedini uzgajivači uspjeli su da prodaju kilogram i za 12 maraka, a prosječna cijena iznosila je 10 KM/kg, što je i prosječna cijena posljednjih godina.


Fotoprilog


Tagovi

Dragoja Dojčinović Udruženje voćara Republike Srpske Premija za voće Mraz Mineralna đubriva Pesticidi


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]