Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćne rakije
  • 09.05.2021. 10:10
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ivanjska

Drljača: Petogodišnje zrenje rakije u hrastovom buretu doprinosi njenom svjetskom kvalitetu

Branko Drljača, uspješan somelier, na svom imanju Rajnovača proizvodi kvalitetne rakije i likere. Njegova Šljivovica osvojila je Zlatnu medalju i Priznanje za najbolji destilat od koštičavog voća na svjetskom takmičenju.

Foto: Facebook/Imanje Rajnovača
  • 917
  • 429
  • 0

Rakije koje Branko Drljača, uspješan somelier, proizvodi na svom imanju Rajnovača odavno su postale sinonim za kvalitet. Imanje je smješteno na istoimenom brdu u selu Ivanjska, između Bosanske Krupe i Novog Grada. Ove godine rakija "Šljivovica" dobila je Zlatnu medalju na prestižnom takmičenju World Drinks Awards u Londonu.

U proizvodnju rakija vrhunskog kvaliteta uložio je svoje znanje koje je stekao i iskoristio pogodnosti porodičnog gazdinstva. Iza njega je 25 godina rada u hemijskoj kompaniji BASF, a na polju destilata stekao je brojne reference. Neke od njih su sertifikovani senzoričar za destilate, somelijer plemenitih destilata dok je po obrazovanju Drljača docent na akademiji za somelijere. Takođe je i dizajner Aromaboxa-a za senzorno vježbanje, a pohađao je i brojne seminare za senzoriku destilata, degustacije, kao i foodpairing (engl. uparivanje sa jelom).

Pored toga, član je i brojnih komisija za ocjenu kvaliteta destilovanih pića poput World Drinks Awards, ISW International Spirit Awards, Bayern Brand, Baden Best Spirits i Kammerpreismunze RLP. Ambasador je i kulturne baštine grada Mannheima (Njemačka) za UNESCO i zvanično predstavlja Srpsku zajednica sa temom Slava i Rakija.

Fokusiran na kvalitet i aromu 

Podgmečka sela idealna su za uzgoj voćnih vrsta od kojih se dobijaju najkvalitetnije rakije i likeri. Od onih koje se proizvode na imanju Rajnovača najcjenjenjije su: Šljivovica, Crna Kruška, Viljamovka, Jabuka i Gin.

"Naša uspješna priča počinje na domaćem terenu, od 2010. godine, kada startujemo sa strukturiranom proizvodnjom plemenitih destilata. Nastavio sam porodičnu tradiciju proizvodnje voćnih rakija po kojima smo prepoznatljivi", priča za Agroklub ovaj somelijer. Ističe da su u početku koristili voće iz sopstvenih zasada, a kako se proizvodnja širila, određene količine sirovina otkupljivali su od komšija.

Šta je loza, a šta komovica... 5 stvari koje milenijalci moraju naučiti o rakiji prije pijenja

"Koristim znanje iz savremene enologije fokusirane na kvalitet i aromu, kao i sekundarno na kvantitet i randman. Posvećujem pažnju frakcionisanoj redestilaciji na alembicima", objašnjava naš sagovornik, dodajući kako je dosta posvećen adekvatnom sazrevanju destilata u ovisnosti od tipa rakije. Konstantno radi na podizanju standarda kvaliteta i edukacije na svim poljima vezano za proizvodnju ovog alkoholnog pića.

Nagrada je puno više od Zlatne medalje

Rakije i likeri sa ovog imanja nosioci su mnogobrojnih priznanja i nagrada. Ove godine "Šljivovica" je dobitnik Zlatne medalje za najbolji destilat od koštičavog voća.

World Drinks Awards su međunarodne nagrade koje se dodjeljuju najboljim od svih svjetskih priznatih stilova pića. Predstavljene od strane Drinks Report vodećeg svetskog mrežnog resursa za profesionalce u branši jakih alkoholnih pića, promovišu ona najbolja, kao i prodajna mjesta širom svijeta.

Od gospodina Drljače doznajemo tajnu njegove kupaže sa kojom se predstavio na ovom renomiranom ocjenjivanju. "Ovaj put sam učestvovao u takmičenju sa Šljivovicom starom pet godina i nisam bio dio ocjenjivačkog tima. U pitanju je destilat kojeg čine tri sorte šljive od kojih je jedna autohtona (Požegača)", navodi on, napominjući da je kupaža sastavljena od pet destilata, odležalih u sedam buradi od tri različite vrste drveta (hrast, francuski limousin hrast, dud) tokom procesa starenja.  

Podgrmeč idealan za proizvodnju voćnih rakija

"Blendovanjem se dobija destilat sa širokom aromatskom lepezom. Nagrada koju sam dobio više je od Zlatne medalje. To je naime pobjednik grupe i priznanje najbolje rakije napravljene od koštičavog voća na svijetu za 2021. godinu", ponosno ističe.

Dizajn boce i etikete se mjenjaju i prilagođavaju globalnim standardima. Na pomenutom prestižnom takmičenju predstavljena je rakija koja je svojim kvalitetom i aromom osvojila Zlatnu medalju na svjetskom nivou. Degustaciona bilješka za nju koju je jednom prilikom napisao inspiriše sva čula na uživanje.

"Ova kupaža aromatski kreće sa zrelim i rustikalnim voćem praćeno prženim aromama, suvim voćem i cimetom. Gorki badem, džem od šljiva i suptilne cvijetne note majstorski žongliraju u aromatskoj kompoziciji. Petogodišnje zrenje u buretu od hrasta, francuskog limousin hrasta i duda omogućilo je razvoj kvarternih aroma poput vanile, karanfilića i duvana. Poljubac livadskog meda dugujemo dudovom buretu. Intenzivna punoća mirisa sa prelijepo integrisanim taninima čine divno zvučno tijelo koje impresionira perzistencijom i balansom. Zahvaljujem se simbiozi divnog voća i drveta".


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja rakija Branko Drljača Voćne rakije Šljivovica Kvalitet i aroma Dizajn boce Kupaža Degustaciona bilješka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]