Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dron u voćarstvu
  • 18.01.2020. 16:30

Dron: Učinkovit pomagač i u voćarstvu - vidi i ono što ljudsko oko ne može

Dronovi pomažu poljoprivrednicima da poboljšaju prinose i uoče probleme u nasadu na vrijeme. Iako su se do sada najčešće koristili u ratarstvu, mogli bi postati zanimljiv alat i za voćare.

Foto: Pixabay/DJI-Agras
  • 985
  • 47
  • 0

Dronovi u poljoprivredi predstavljaju uštedu jer se pomoću njih može uvidjeti stanje polja ili nasada, pratiti pojava bolesti i štetnika, potrebe biljaka za hranjivim tvarima i vodom te ciljano tretirati takve površine. Poljoprivrednici ih koriste kako bi postigli efikasnije rezultate, a dronovi im pomažu da poboljšaju prinose i spriječe probleme koji se mogu pojaviti u poljoprivrednoj proizvodnji. 

Istraživanje upotrebe dronova u voćarstvu

Olga Walsh, docentica agronomije Sveučilišta u američkoj saveznoj državi Idaho, bavi se istraživanjem upotrebe dronova u voćarstvu. Budući da je većina dronova korištena na žitaricama poput pšenice, kukuruza i soje, ona je odlučila istražiti uporabu dronova na voćkama.

Tamo gdje ne može traktor, može dron

"Usvajanje i uporaba dronova u poljoprivrednoj proizvodnji štedi tisuće dolara svake godine na mnogim usjevima", kaže Walsh. Senzori na bespilotnim letjelicama pomažu u praćenju stanja na usjevima i uočavaju stanje tvari koje su potrebne biljkama, poput gnojiva i vode. U konačnici, dronovi mogu umanjiti negativne utjecaje poljoprivrednih aktivnosti na kvalitetu okoliša, navodi agronomy.

Voćarska proizvodnja u državi Idaho se temelji na uzgoju prevenstveno jabuka, ali i grožđa, brusnica, pa čak i alternativnih voćnih vrsta poput azijskih krušaka.

Uloga dronova u voćarstvu

Istraživački tim usredotočio se na primjenu tehnologije bespilotnih letjelica (UAV) na voćkama. Dosadašnje istraživanje docentice bilo je s pšenicom i ostalim usjevima. "Znamo da se dronovi mogu koristiti u voćnjacima, ali ne postoje preporuke proizvođača što se tiče ​​prikupljanja podataka i koji bi bili najkorisniji za određenu vrstu proizvođača".

Dronovi u voćnjacima i rasadnicima bi služili za popis stabala i očitavanja njihove visine, zatim površine nasada, praćenje zdravlja i kvalitete stabala te upravljanje vodom, hranjivim tvarima, štetnicima i bolestima, pomoću senzora. Također bi služili za procjenu kvalitete proizvodnje i prinosa, ali i za stvaranje marketinških alata poput videozapisa koji mogu pomoći u promociji voćarstva. 

Procvale višnje obukle ravnicu u raskošnu nošnju

Kao i kod drugih primjena dronova u poljoprivredi, ovaj istraživački rad pomaže u prikupljanju detaljnih podataka o nasadima, brže nego što bi to ljudi mogli fizički uočiti. "Dronovi su u stanju dobiti slike visoke rezolucije koje su idealne za otkrivanje različitih problema", kaže Walsh.

UAV sustavi omogućuju praćenje usjeva iz zraka, a time se dobivaju visokokvalitetne slike i podaci visoke rezolucije. To je važno za praćenje rasta biljaka, njihovog zdravlja, potreba za vodom i hranjivim tvarima, a to su sve pokazatelji potencijalnog prinosa.

"Ovdje se ne radi samo o brzini praćenja stanja polja već senzori mogu funkcionirati unutar područja elektromagnetskog spektra, gdje ljudske oči ne mogu", napominje Walsh. Senzori su mnogo pouzdaniji i objektivniji od vizualne procjene. Oni daju kvantitativne podatke (numeričke podatke koji se mogu mjeriti i uspoređivati) nasuprot kvalitativnim informacijama (opisnih podataka koji se mogu promatrati).


Tagovi

Dronovi Voćarstvo Tehnologija UAV Istraživanje Olga Walsh


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije