Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božana Šobot
  • 29.05.2018. 12:30

Drvena kašika, puno vremena i strpljenja za savršeni mućeni pekmez od drenjina

Ukoliko bi se koristili mikseri ili neki drugi električni uređaji mućeni pekmez mijenaj sastav, mnogo zapjeni i ne stegne se dovoljno što se negativno odražava na kvalitet, kaže Božana Šobot iz Drvara koja je poznata po proizvodima od drenjina i drugih plodova prirode.

Foto: Ranka Vojnović
  • 11.928
  • 328
  • 0

Božana Šobot iz Drvara po starim porodičnim receptima priprema razne proizvode od drenjina, ali i od dunje, trnjina i drugog voća. Posljednjih godina njeni proizvodi su sve prepoznatljiviji, jer se uzgajaju i beru u čistom prirodnom okruženju i to se osjeti u okusu. Sve što Božana preradi od voća sa svojom porodicom je iz prirode, jer priroda daje samo najbolje.

Prepoznatljivi proizvodi iz Drvara

U selu Vrtoč, nadomak Drvara, od davnina se prikuplja drenjina, trnjina i drugo voće i prerađuje po receptima koje žene prenose iz generacije u generaciju. Tradicionalnim načinom prerade pripremaju se brojni proizvodi, a najtraženiji su Božanini proizvodi od drenjina. 

"Pravim mućeni džem, pekmez, sok, kompot od drenjina. Klasičan pekmez od drenjina se priprema jednostavno, ali je njegova priprema dugotrajna. Drenjine se sakupe, operu, pustimo da se osuše i onda se pasiraju. Odvojimo plod od koštice i u odnosu na količinu ploda dodaje se određena količina šećera. Ova smjesa se kuva dugo na nižoj temperaturi kako bi se što više očuvao kvalitet drenjine. Kada je džem ukuvan sipa se u tegle koje zatvorimo", opisuje Božana. 

Široka paleta proizvoda

Rakiju od drenjina, kompot od drenjina, sok od drenjina se pripremaju u porodici Šobot. Osim ovih proizvoda od drenjine pripremaju i rakiju dudovaču, rakiju medovaču, sok od trnjina. Rakiju proizvode od dunje koju uzgajaju, a trnjine za sok sakupljaju na području svoga sela.

Mućeni pekmez od drenjina 

Mućeni džem je izuzetno zdrava poslastica koja je autohtoni proizvod ovog kraja, prepoznatljiv po fantastičnom okusu i ljekovitosti. Priprema se po tradicionalnom receptu.

"Za mućeni pekmez drenjine treba da su skroz zrele kako bi sva aroma i sadržaj korisnih materija došli do izražaja. Kod pripreme ovog pekmeza biram samo najbolje plodove drenjine. Drenjine se ispasiraju, odvoji se koštica, i taj pasirani plod se miješa sa šećerom. Koliko imamo pasiranog ploda drenjine toliko se dodaje šećera. Mućeni džem zahtijeva stalno miješanje drvenom kašikom. Ukoliko bi se koristili mikseri ili neki drugi električni uređaji mućeni pekmez mijenaj sastav, mnogo zapjeni i ne stegne se dovoljno što se negativno odražava na kvalitet“, kaže Božana.

Često učestvuje na sajmovima

Sajmovi su jedinstvene manifestacije koje omogućavaju malim proizvođačima da predstave svoje proizvode. Oni su velika šansa za promociju autohtonih proizvoda i upoznavanje kupaca sa proizvođačima.  Božana je do sada svoje proizvode izlagala na sajmovima u Livnu, Mrkonjić Gradu, Glamoču, Bosanskom Petrovcu.


Fotoprilog


Tagovi

Božana Šobot Mućeni pekmez Pekmez od drenjina Drenjine Trnjine Drvar Domaći proizvodi Prirodni proizvodi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.