Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Egzotično voće
  • 16.02.2017. 15:00

Egzotična guava multinamjensko voće budućnosti

Supružnici Šulog iz Bistre, pioniri uzgoja egzotičnog voća s brendom Exotic King, podno Zagrebačke gore pribjegli su uzgoju egzotične guave. Biljka od proljetne sadnje, urod daje već nakon dva mjeseca, a od trogodišnjeg grma dobije se oko 1.500 plodova, koji se prodaju po komadu.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
  • 16.549
  • 881
  • 0

Zlatnog, kestenjasto-crvenog ili žutog izgleda ovisno o sorti, s mesom žućkasto bijele odnosno crveno ružičaste boje s nekoliko žutih i tvrdih sjemenki, plod je mini guave. Egzotično je to voće koje rađa u Hrvatskoj podno Zagrebačke gore, u Bistri na imanju Ivana i Martine Šulog.

Raj mini guave nedaleko Zagreba

U zasad jednom, (srednje veličine) plasteniku, nedaleko Zagreba njeguju oni svoj mini raj s više desetaka guave (grijanje je na samo dva stupnja), biljke koja potječe iz Južne i Srednje Amerike, ali i s egzotičnih Kariba. Psidium guajava (poznata kao jagoda ili višnja guava) je grmoliko drvce iz porodice Myrtaceae, nemalo rasprostranjeno u (polu)tropskim područjima svijeta, kao voće, ali i ukrasna biljka.

Mini guava, kaže gospodin Šulog vlasnik tvrtke Šulog d.o.o. sličnog je okusa kao passion fruit tj. marakuja (zovu je i voćem strasti) odnosno kao obična tzv. Psidium guajava, ali s manjim plodovima.

Zreli su plodovi tanke kožice

Oni su tanke kožice, koja se lako odstranjuje kada je voće potpuno zrelo, a veličine je trešnje odnosno loptice za tenis. Plodovi su guave okrugli do ovalni, a na vrhu su im vidljivi ostaci čaške kao što to imaju jabuke ili borovnice. Listovi su joj kaže uzgajivač, "eliptičnog izgleda" dužine do pet centimetara, glatke voštane površine s istaknutim žilicama. Cvjetovi su biljke bijeli i cjevasti, s nekoliko pojedinačnih latica ili su u skupinama od po njih tri.

Okus sličan marakuji i jagodi

Okus je guave sličan i jagodi, a pojačava se kako voće zrije. Plod se jede oguljen tako da se, nakon što se prereže, slatkasto i pomalo kiselkasto meso posrče. Organoleptički dojam tog egzotičnog voća povećava se s njegovom zrelošću, odnosno kada plodovi otpadnu sa stabla i više nisu tako privlačni, ali su puno ukusniji.

Guava otporna na sušu

Mini guava je razgranati, u naravi raskošni višegodišnji grm, otporan na sušu, glatke je smeđe kore,tankih grana, koje mogu izrasti i više od dva metra kaže Šulog dodajući da je "guava puna vitamina C" (ima ga čak četiri puta više od naranči). Dobrobit je od te biljke jer poboljšava imunološki sustav odnosno antioksidansi koje sadrži sprečavaju širenje (štetnih) slobodnih radikala u tijelu.

Konzumiranjem guave preveniraju se bolesti srca i krvožilnog sustava, odnosno tumorskih oboljenja a poboljšava se probava zbog vlakana koje sadrži. Dobra je guava i u prehrani dijabetičara, ali i za kosu, kožu i oči. Brojne su studije u posljednjih nekoliko godina potvrdile učinke spojeva guave prvenstveno na rak prostate i rak dojke. Ulje njenih listova uspješno je kao anti-proliferativna tvar, koja djeluje u smanjenju rasta zloćudnih stanica.

Prvi urod tri mjeseca nakon sadnje

Mini guava je višegodišnje grmovito stablo koje daje značajne količine voća tijekom cijele godine, a sadnice iz kontejnera nakon proljetnog presađivanja u zemlju, rađaju već nakon tri mjeseca nalik rajčici ili paprici. Prvi plodovi, ako je riječ o uzgoju na otocima ili priobalju odnosno u zaštićenim prostorima, bez izloženosti jakom vjetru, rađaju čak u drugom mjesecu od sadnje. Ponavlja se rod opet, za oko pet mjeseci kada je i najobilniji. Trogodišnja guava primjerice daje preko 1.500 plodova i to samo u jednoj berbi (prodaje se komadno po plodu). Biljka kaže uzgajivač plodonosi opet u devetom mjesecu, pa u studenom odnosno prosincu.

Sadnice 100 kuna po komadu

Sadnice egzotične guave, kako doznajemo mogu se nabaviti jedino kod našeg sugovornika (cijena im je 100 kuna po komadu) koji je pionir uzgoja egzotičnog voća u Hrvatskoj. Stvorio je on brend Exotic King, prepoznatljiv i izvan Hrvatske, a uključuje to nemalo nama nepoznatog voća. Počevši od jeju dinje, tamarilla (drvo rajčice), nashija (oblik jabuke,okus kruške), pepina (pripada rodu papaje), guave, mangosteena (plod zimzelenog stabla), cherimoje (potječe od vremena Inka), physalisa (divlja trešnja), karele (gorke dinje) i dr. Guava je u spomenutoj skupini, izuzetna biljka i voće budućnosti kaže Šulog ističući kako je "iskoristiva u kulinarstvu" za pekmeze, džemove, slastice (kolači, pića, sladoled), a zbog mirisnih spojeva koristi se i u kozmetičkoj industriji (šamponi, sapuni).

Guava voli tlo bogato humusom

Mini guava podnosi mnogo tipova tla ali poput mnogih voćaka, posebice egzotičnih, voli tlo bogato humusom. Obilno joj je navodnjavanje potrebno jednom tjedno, a supružnici Šulog, svoje biljke svakodnevno navodnjavaju. No, kažu dobro će se one ponašati i za dužih sušnih perioda. Ipak, redovito i obilato navodnjavanje tijekom plodonošanja tog voća utjecat će na veličinu plodova i jakost joj voćnog okusa. Guava za rast, voli sunčana područja (plodovi su tada ukusniji), a gnojidbu tog voća potrebno je obaviti u proljeće kada i kreće prva sadnja i to s uravnoteženim gnojivom. Najbolja se pokazala Italpollina s formulacijom 4:4:4 .

Odgovara joj sunce, ali podnosi temperature i do minus šest

Iako joj odgovaraju sunce i toplije vrijeme mini guava,pokazalo se, podnosi i temperature do - 6 stupnjeva. Ta zahvalna "egzotika" nema problema ni sa štetnicima kao ni sa bolestima, pa joj je svaki uzgoj ravan ekološkom kaže uzgajivač, a plodovi su (zasad) primamljivi samo pticama pa su im one i jedini napasnici.

Inozemno tržište gladno egzotičnih kultura

Kada je o tržištu riječ, inozemno je gladno egzotičnih vrsta voća koje se polako i kod nas udomaćuje i traži. Gospodin Šulog koji bilježi mnoga iskustva u radu sa stranim partnerima kaže da je problem naših gospodarstvenika odnosno poljoprivrednika što se u globaliziranom i "brzom" svijetu nerijetko drže jednih kultura. A vremena su takva, da se samo od takvih ne može živjeti, već mora postojati uvijek spremna alternativa a egzotične su baš takve.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL


Tagovi

Guava Voće Egzotično Bistra Ivan Šulog Martina Uzgoj Plastenici Exotic King


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P