Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplativo ulaganje
  • 02.11.2022. 09:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Stolac

Ekspanzija maslinarstva u Hercegovini: Oprezno s cijenama ulja

Hercegovina posljednih 12 godina bilježi ekspanziju u sektoru maslinarstva i uljarstva. Ova godina je za maslinare iznimno dobra, a hercegovački pogoni za preradu rade punim kapacitetom. 

Foto: Martina K. Antelj
  • 172
  • 17
  • 0

Maslina se, u posljednje vrijeme, udomaćila u Hercegovini, a posljednjih godina bilježi ekspanziju. Sve je više onih koji se odlučuju za sadnju i uzgoj. Mišo Šimunović iz Dubrava kod Stoca maslinarstvom se bavi već 15-tak godina i kaže kako je ova godina iznimno dobrog uroda. 

"Imam jedno 100-tinjak stabala za branje sada, koje su stare 15-tak godina. Prilično su dobro rodile i jako sam zadovoljan", kaže uz nadu da će biti dosta ulja, ali to će znati tek nakon prerade. Ima i nešto mladog nasada, oko 200 stabala. 

Isplati se ulagati

Premda stablo masline punu rodnost postiže tek nakon sedam ili osam godina, uzgajivači kažu kako se ulaganje isplati i da se od maslinarstva može živjeti. No, kao i svaka poljoprivredna grana iziskuje rad i trud, a koliko uložiš, kaže Šimunović, toliko ti se na koncu i vrati. 

Nedostaju samo berači

"Sve zavisi kako se maslina radi, ako joj se posvetiš kako i koliko treba ona uvijek rodi. Mora ići rezidba, gnojidba, zaštita i onda sigurno imaš rezultat. Evo vidite ovdje na ovim stablima masline, samo čista priroda i moj rad", priča nam Mišo. 

Ovaj stolački uzgajivač dodaje kako je cijena popularna, tako da se isplati, pogotovo u Hercegovini, u ovim južnim dijelovima gdje su padine. Jedini problem je, trenutno što nedostaje radne snage za branje, bere se ručno, pa u pomoć priskaču  prijatelji i obitelj.

"Uzela sam par dana slobodno na poslu, da roditeljima pomognem brati masline. Pomaže cijela obitelj", kaže Mišina kćerka Ines. 

Ulje vrhunske kvalitete

U pogonima za preradu maslina, počele su teći prve litre ovogodišnjeg hercegovačkog maslinovog ulja. U uljaru u Crnićima kod Stoca stižu maslinari iz cijele Hercegovine. Djelatnici kažu kako imaju pune ruke posla, a uljara praktično radi 24 sata. 

"Ova naša uljara ima dva spremnika od 170 kg, dolaze sa svih strana, iz cijele Hercegovine. Ne možemo osvojiti, radimo doslovno 24 sata dnevno. Ne gasimo pogone", priča nam Šćepo Bošković, djelatnik u uljari u Crnićima kod Stoca.

U BiH se proizvede oko 280 tisuća litara maslinovog ulja

Milan Stupar je sa suprugom stigao čak iz Trebinja da preradi svoje masline u stolačkoj uljari. Ovo im kažu nije prvi put, već godinama dolaze.

"Mislim da je ovo 4-5 put kako mi dolazimo ovdje, surađujemo, zadovoljni smo, fino nam prerade, tako da je ovo jedna suradnja bas za primjer", ne krije zadovoljstvo uzgajivač i dodaje kako se i u Trebinju sve više sade masline. "Nadam se da će i kod nas u Trebinju biti za koju godinu dana pogon za preradu maslina, jer ima dosta maslinika. Mislim da sada oko hiljadu stabala trenutno ima na području Trebinja", kaže Milan. 

Njegova supruga Borka, dodaje kako se nije teško baviti maslinarstvom. Imaju sve "potrebne sprave, grabulje, dole postavimo ceradu", opremili su se za rad. "Uz to, divno je jer si uvijek u prirodi, maslinovo ulje je zdravo, sva je maslina zdrava, i lisce i sve, tako da se i opuštam tu", prepričava nam Borka.

Oko 115 tisuća stabala 

U Hercegovini se intezivno razvija maslinarstvo. Ove godine zasađeno je 20 tisuća novih stabala maslina, što je ukupno oko 115 tisuća na području Hercegovine, kaže nam direktor Federalnog Agromediteranskog zavoda u Mostaru, Marko Ivanković. Prema njegovim riječima, uglavnom se sade hrvatske i talijanske sorte. Otvaraju se i nove uljare, dodaje, a ulje je iznimne kvalitete. 

Ove godine zasađeno je 20 tisuća novih stabala

"To je negdje oko 350 hektara sada, što se tiče nasada maslina, što se tiče uljara ove godine su proradila tri nova kapaciteta u Hercegovini, tako da sada imamo ukupno sedam uljara. To je za sada, za ove kapacitete zadovoljavajuće, a naravno ako se bude širio uzgoj maslina, što ima tendenciju, onda će se širiti i sektor prerade", kaže Ivanković.

Za sada se u BiH proizvede oko 280 tisuća litara maslinovog ulja godišnje, uglavnom ekstra djevičanskog. Prioritet je kvaliteta, a njoj onda parira i cijena, pa se ove godine očekuje da će litar ulja iznositi 30 KM, a možda i više. U FAZ-u, inače promoviraju ekstra djevičanska maslinova ulja.

Berba maslina u punom jeku, litar ulja će koštati 40 KM?

"Naše ulje je na policama lani koštalo 25 KM, dok su uvozna bila 15 KM. Potrošači se, ipak, odlučuju za naša. Međutim, najave su da će cijena domaćeg iznositi 40 KM, bojim se da će potrošači, zbog trenutne financijske krize i visoke inflacije, posegnuti za onim ili će kupovati manje ili neću nikako. Stoga treba biti oprezan s cijenama", smatra direktor FAZ-a, dodavši da se u BiH ne proizvode velike količine, no riječ je o uljima vrhunske kvalitete.

To potvrđuju i brojna priznanja i nagrade za kvalitetu posljednjih godina, a svo ulje se, ističe Ivanković, proda na domaćem i inozemnom tržištu. Početkom prosinca u Mostaru će se održati i tradicionalna manifestacija "Dani masline", a najbolji uzorci bit će poslani u New York na natjecanje, gdje se ocjenjivati kvaliteta ulja iz svih krajeva svijeta. 


Fotoprilog


Tagovi

Masline Maslinarstvo Ulje FAZ Uljare Prerada maslina Marko Ivanković Milan Stupar Mišo Šimunović


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.