Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akcija u Brčkom
  • 20.11.2022. 12:00
  • Brčko distrikt, Brčko

Genetska baza autohtonog voća čuva i jabuku staru 200 godina

U anketnom upitniku, svi koji žele učestvovati u ovoj akciji, odgovaraju na pitanja o voćnoj vrsti, sorti, starosti i stanju stabla, prosječnom rodu i vremenu branja

Foto: Depositphotos/fermate (ilustracija)
  • 99
  • 7
  • 0

Zelenika, katanka, petrovača, ječmenka...samo su neke od starih sorti voća koje će se naći u genetskoj bazi podataka autohtonog voća na čijoj uspostavi vrijedno radi Udruženje "Voćni klub" Brčko. Do sada je, putem upitnika, evidentirano oko 50 vrsta starih sorti voća koje se uzgajaju na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. 

Najstarije je stablo jabuke od 200 godina u naselju Skakava Gornja, kaže Slavo Lukić, predsjednik ovog udruženja.

"To je kod jednog entuzijaste koji ima rasadnik starog voća, ona je još uvijek rodna", dodaje Lukić. 

Najviše jabuke i kruške

U anketnom upitniku, svi koji žele učestvovati u ovoj akciji, odgovaraju na pitanja o voćnoj vrsti, sorti, starosti i stanju stabla, prosječnom rodu i vremenu branja. Do sada je prikupljeno 150 odgovora, a iz koji se može zaključiti da je najviše stabala jabuke i kruške, uglavnom onih iz doba Austro-ugarske i Osmanlija, potom šljiva, oskoruša i još nekih vrsta.

"Važno je sakupimo te podatke, kako bi znali i koju količinu imamo i kako bi planirati i otkup, na primjer ako neko želi da pravi pekmez, tačno ćemo znati koliko imamo te voćke", pojašnjava Lukić.   

Stare sorte za nova vremena - možemo li sačuvati autohtone voćke?

Kaže da su Brčaci očuvali i ječmenku, autohtonu staru sortu kruške, koja je naziv dobila po ječmu jer prispijevaju ljeti u isto vrijeme. Plodovi su sitni, limunžuti, slatkonakiseli, prijatne arome.

Značajna podrška

Udruženje brčanskih voćara očekuje da će genetska banka podataka voćnih vrsta biti kompletirana do kraja naredne godine. Nakon što prikupe odgovore na anketni upitnik, uslijedit će mapiranje i provjera sorti, a gdje će im pomoći i učenici poljoprivrednih škola. 

Zvijezda je hortikulture, a na djedovini čuva zaboravljene sorte voća

U aktivnostima će im, kaže Lukić, pomoći i kolege iz Hrvatske koje također rade na očuvanju starih sorti voća, a veliku podršku našli su i kod uzgajivača širom BiH.


Tagovi

Stare sorte Autohtono voće Voćni klub Brčko Slavo Lukić Genetska baza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.