Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 10.02.2014. 10:48

Gnojidba maslina organskim peletiranim gnojivima

Prednost ovih gnojiva je ta da ne ispiru humus, ne zagađuju podzemne vode nitratima i popravljaju mikrobiološka svojstva tla

  • 13.802
  • 542
  • 0

Ako zbog vremenskih ili nekih drugih razloga nije obavljena osnovna gnojidba u jesen, sada je vrijeme da se to učini.

Trebate li obaviti osnovnu gnojidbu već postojećeg nasada kojom se unose hranjiva potrebna za slijedeću vegetacijsku godinu ili pak meliorativnu prije podizanja nasada, Pro-eco nudi organska gnojiva proizvođača ILSA S.p.A. dobivena posebnom tehnologijom koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem.

Pro-eco potražite na sajmu Maslina 2014 u Splitu od 22. do 23. veljače 2014.

Gnojiva su organskog porijekla, baza im je Agrogel®, goveđa koža, kopita i rogovi stoke te kolač koji ostaje nakon prešanja masline. Upravo zbog baze Agrogela®, hranjiva se sporo otpuštaju što je osobito važno za dušik koji je vrlo nestabilan u tlu. Prednost toga je što možemo kombinacijama gnojiva raznih formulacija Proeco 5:10:10, Granosano Evo 6:16:0, Bioilsa 7: 7:7, Ennekappa 7:0:21, Progres micro 6:5:13 i Gradual Fe dodati i dušično gnojivo Fertil Supernovu 12,5N ili Fertorganico 11N, a da nema bojazni od gubitka dušika ispiranjem ili fiksacijom u tlu.

Maslinik

Zbog sporog i ravnomjernog otpuštanja, hranjiva će biti dostupna biljkama tijekom cijele vegetacije, što znači da jednom aplikacijom možemo zadovoljiti ukupne potrebe biljke.

Za određivanje što preciznije količine gnojiva i njegove vrste, potrebno je imati analizu tla koja nam pokazuje raspoloživost i odnose hranjiva, pH vrijednost i sadržaj humusa u tlu. Na osnovu toga možemo točnije odrediti potrebne količine gnojiva i time osigurati profitabilnu i ekološki prihvatljivu proizvodnju. Ukoliko nema analize tla, gnojiva prilagođavamo prema tipu tla koja imaju određene karakteristike. Tako su crvenice na području Istre i Dalmacije srednje do dobro opskrbljene kalijem, a jako siromašne fosforom i uglavnom kisele, a gotovo cijelo priobalje vrlo siromašno fosforom. Za takva tla preporučamo gnojivo Granosano Evo 6:16:0 u kombinaciji s Bioilsa 7:7:7 ili Proecom 5:10:10.

Ako su tla siromašna hranjivima ili nije napravljena folijarna prihrana mikroelementima - svakako treba dodati gnojivo Progres micro 6:5:13 koje osim osnovnih sadrži i mikroelemente: mangan, magnezij, željezo, bor i cink. Istu kombinaciju gnojiva koristimo i na smeđim karbonatnim tlima.

Za razliku od njih, u narodu zvane "bijele zemlje" ili "sivice" i siliko-karbonatna tla su alkalna tla na kojima zbog visoke pH vrijednosti dolazi do pojave ferokloroze uslijed nedostatka ili blokade željeza. Na tim tlima preporučamo kombinaciju gnojiva Granosano Evo 6:16:0 ili Proeco 5:10:10 s Ennekappom 7:0:21 koja osim dušika i kalija sadrži i 18% sumpornog trioksida SO3 čime se popravlja pH tla tj. smanjuje alkalnost. Da bi spriječili feroklorozu dodajemo Gradual Fe koji sadrži 6% dušika, 5% željeza i 6% SO3. Organska tvar u Gradualu Fe obogaćena je željezom ( Fe2+) pa tako ostaje stabilna u tlu i štiti željezo od nepovoljnih reakcija koje nastaju u kombinaciji s vapnencem, visokim pH i prisutnošću fosfata ili uslijed antagonizma drugih elemenata.

Maslinik

Kako bi mogli lakše odrediti koja gnojiva koristiti opisat ćemo osnovne karakteristike svake pojedine formulacije.

  • Bioilsa 7:7:7 sadrži vrlo brzo raspoloživ prirodni dušik, keratin humin i fulvo kiseline, te minerale za maslinu, vinovu lozu, voće, povrće i žitarice.
  • Proeco 5:10:10 je organsko gnojivo izrađeno ekskluzivno za Pro-eco s nižim sadržajem dušika u odnosu na fosfor i kalij. Sadrži vrlo brzo raspoloživ dušik i minerale za masline, žitarice, povrće, vinovu lozu i voće.
  • Progress micro 6:5:13 je gnojivo koje stimulira hranjivost zemlje te daje izbalansirane mikroelemente: mangan, magnezij, željezo bor i cink, te udio hranjivih tvari za masline, vinograde i voćnjake s velikim potrebama za prihranom. Pravilna upotreba svake godine pomaže održavanje organske tvari tla.
  • Gradual Fe, gnojivo s visokim udjelom željeza, idealno za jesensku gnojidbu kultura kojima je potrebno željezo i za alkalna tla. Željezo kombinirano s organskom tvari biljci ostaje dostupno kroz dulji period.
  • Ennekappa 7:0:21 - odnos hranjivih tvari pogodan je za vinovu lozu te nasade voća i povrća. Visok udio sumpora poboljšava pH tla (pogodan za alkalna tla).
  • Granosano Evo 6:16:0 sadrži sporo otpuštajući organski dušik i prirodan fosfor te se stoga može koristiti u organskom uzgoju. S obzirom da cijelo priobalje sadrži vrlo niske koncentracije fosfora u tlu, poželjno je da kod osnovne gnojidbe gnojivo GRANOSANO EVO bude zastupljeno uz druge formulacije.
  • Fertorganico 11N je dušično gnojivo s dugoročnim opuštanjem, od 6 do 8 mjeseci. Idealno je za jednokratno apliciranje u kasnu jesen, zimi ili rano proljeće kako bi se nadoknadila ukupna potreba kulture za dušikom.
  • Fertil Supernova 12,5N organsko je dušično gnojivo bazirano na AGROGELU®- želatini namijenjenoj za korištenje u agrikulturi, koja svojom sposobnošću apsorpcije vode osigurava efikasnu prihranu biljke i pri manjoj vlažnosti. Sadrži 12,5% ukupnog dušika (N), a vrijeme primjene je jesen- zima i rano proljeće u količinama ovisno o potrebama biljke i opskrbljenosti tla.

Prednost ovih gnojiva je i ta da ne ispiru humus, ne zagađuju podzemne vode nitratima i popravljaju mikrobiološka svojstva tla. Dostupna su u pakiranjima od 25 kg, a oblik granula čini ih pogodnim za primjenu strojevima (deponatori, rasipači gnojiva). Preporučamo gnojiva unijeti u tlo.

Sva gnojiva posjeduju certifikat za ekološki uzgoj koje je izdala ovlaštena certifikacijska kuća europske unije.

Za Pro-eco, Ljiljana Tomašević, dipl. ing. agr.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Gnojidba Maslina Ekologija Humus Mikroelementi Meliorativna gnojidba


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]