Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jagoda
  • 12.05.2023. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Gradimir Šešelj: Jagoda mi je u srcu, jednostavno san se zaljubija

Treba raditi 365 dana u godini, ne samo mjesec kao što se misli, kaže ovaj poljoprivrednik iz doline Neretve, koji je u inat stručnjacima dokazao da ovaj kraj može igrati glavnu ulogu u hrvatskoj proizvodnji jagoda.

Foto: Miro Nikoletić
  • 2.317
  • 505
  • 0

U Opuzenu ovih dana traje udarna berba jagoda. Sunce se konačno pojavilo u kontinuitetu, a beračima će trebati oko 20 dana da poberu sav urod na polju Gradimira Šešelja.

Proizvodnjom ovog slasnog voća Gradimir se bavi već pet desetljeća. Počeo je s pet tisuća sadnica, a danas ih ima 200 tisuća. To je velika proizvodnja koja traži 50 do 70 ljudi bez kojih se to ne može raditi, kaže on, a berba je glavni faktor u ovom poslu.

"Proizvođač sam pedeset godina, od mandarina, kupusnjača i sveg ostalog povrća, ali jagoda mi je u srcu - ima divnu crvenu boju, zelenu krošnju i jednostavno sam se zaljubija“, veselo priča te se prisjeća početka avanture s ovim voćem. “Kad sam počeo, govorili su da sam lud, budući da imamo slanu vodu punu kreča, stručnjaci su rekli da ne može uspjeti, ali sada smo pokazali da možemo igrati glavnu ulogu u ovoj hrvatskoj proizvodnji“.

Ova biljka, nastavlja on dok nas provodi kroz polja, traži svježu zemlju koja je nastala posljednjih pet do deset godina, i ne paše joj zemljište kakvo su obrađivali njegov djed i otac. Uz to, bez berača nema sadnje, teško ih je naći, a njegovi dolaze s udaljenosti od stotinjak kilometara.

Međutim, siguran otkup nešto je o čemu ne mora brinuti.

Jagode iz doline Neretve pravi su izbor domaćih potrošača

Potrebne vješte ruke, ali i noge 

Proizvodnja jagoda u dolini Neretve raste. Ove je godine zasađeno 40-ak hektara, a urod se procjenjuje na 800 tona.

Neretvanske su posebno cijenjene među domaćim kupcima. Potražnja za njima ne pada, unatoč većim cijenama od onih iz uvoza. Za to je zaslužna kvaliteta, jedinstveni miris i okus. Rezultat je to dobre mikroklime i predanog rada naših poljoprivrednika.

Prvih 15 dana mjeseca svibnja udarni su dani berbe. Treba osigurati sve resurse kako bi se ubrala u onoj fazi zrelosti koja će joj produžiti rok trajanja na polici.

Gradimirovi radnici beru uz razgovor i pošalice, ne smeta im težak posao koji od njih zahtijeva preciznu ruku i vrlo nezgodan položaj tijela dok ubiru plodove i po osam sati dnevno pod jakim suncem.

Iskustvo i preciznost glavne su odlike dobrih berača

Jagoda je vrlo osjetljiva i primite li je krivo lako se zgnječi, pa treba pažljivo brati. "To je sezonski posao koji se mora odraditi i koji jedna vrijedna i sposobna osoba može obavljati", kaže jedna od beračica koje smo zatekli u polju.

Vidjevši da razgovara s nama, druga joj dobacuje: "Šta radiš?", a ona odgovara "Evo, šminkam se", veselo nastavljajući berbu.

Kušati tek ubranu, prava je poslastica za nepce, a bogatstvo okusa i mirisa se ne može usporediti s uvoznim koje se beru u ranijoj fazi dozrijevanja kako bi "preživjele“ put.

One s Gradimirovog polja berači slažu u plitice od 500 grama, pa u plastičnu ambalažu, nakon čega se barkama odvoze do kamiona koji ih odvozi u Otkupni centar Opuzen tvrtke ENNA FRUIT.

Prenijeti ambalažu preko polja, a da ne ugazite na grm jagoda, zahtijeva precizan rad nogu, pogotovo pri ukrcaju u barku koja se ljulja odgurujući lopoče na posve mirnoj Neretvi.

Do kamiona predstoji spora vožnja barkom kojom upravljaju vješti zaposlenici pazeći da se vertikalno posložena ambalaža ne bi prevalila. Po dolasku do kopna potrebno je barem šest snažnih ruku za prijenos voća u teretni dio vozila koji ih hitro otprema u otkupni centar.

Prijevoz jagoda barkama zahtijeva stučno upravljanje

Nakon prijema, gdje dolaze odmah nakon berbe, stavljaju se u komore na hlađenje. Nakon toga se važu, provlače kroz flow pack stroj koji ih oblaže makro perforiranom folijom i deklaracijom. Plitice se onda stavljaju u finalnu ambalažu i otpremaju kupcima.

Taj posao radi 27 zaposlenika kojima pomažu i sezonski radnici. Svak' zna što mu je činiti kako bi svježe što prije došle na police dućana i naših stolova. 

Foto prilog o putovanju jagoda od polja do pakiranja pogledajte ovdje.

"Nakon branja se odmah dovozi. Mi je rashladimo u roku 24 sata, sljedeći dan se pakira, tako da je za dva dana na policama u nekom trgovačkom lancu. Dnevno dva do tri kamiona otpremimo prema našim kupcima", ispričao nam je Dragan Crnomarković, direktor Otkupnog centra Opuzen.

Ovaj je objekt opremljen za prijem i pripremu različitih vrsta voća i povrća, prvenstveno za  jagode, mandarine, lubenice i kupusnjače. Prostire se na 11 tisuća kvadratnih metara, od kojih je šest tisuća kubičnih metara kondicioniranog prostora.

Otkupni centar Opuzen tvrtke ENNA FRUIT

Ovaj centar može primiti duplo veće količine jagoda od onih koji trenutno otkupljuju. Ove godine planiraju kupiti više od 300 tona, a žele proširiti mrežu kooperanata, kako bi mogli isporučiti više narednih godina.

Hrvatska ima nisku razinu potrošnje ovog voća, nešto iznad dva kilograma po glavi stanovnika. Iako se proizvodnja povećala, još uvijek nije dostatna za potrebe hrvatskih potrošača. Procjena je da domaća proizvodnja podmiruje oko 70 posto potreba.

Većinom je riječ o Clery sorti 

Ove godine otkup jagode je krenuo već 15. travnja jer je i sezona počela ranije. Na pitanje koje sorte traže, voditelj kooperacije kaže da ne nameću sortiment svojim kooperantima, ali oko 80 posto koju otkupe je Clery, koja daje dobre rezultate zadnjih godina.

"Nama je izuzetno bitna njena trajnost odnosno da tzv. shelf life koji nam je potreban nakon berbe do police i na polici - bude što je moguće dulji“, poručio je Crnomarković.

Dragan Crnomarković, direktor Otkupnog centra Opuzen

ENNA FRUIT je vodeći otkupljivač i dobavljač svježeg voća i povrća u Hrvatskoj, surađuje s više od tisuću hrvatskih kooperanata kojima nudi savjete stručnog tima i otkup kroz dugoročne ugovore.

Njihovi kooperanti su zadovoljni suradnjom, cijenom i rokovima isplate.

"Isključivo radim s Enna Fruit i veletržnicom u Zagrebu. Nemamo problema s naplatom, zadovoljni smo! Kada poberemo ovu jagodu treba se mislit' za sljedeću, to brzo dolazi. Nju treba raditi 365 dana u godini, ne samo mjesec dana kao što se misli“, kazao je Gradimir Šešelj.

Razmišljaju i o plasteničkoj proizvodnji

Kako bi smanjili rizike poput lošeg vremena koje je prethodilo ovogodišnjoj berbi te produžili vijek berbe, u ovoj tvrtki razmišljaju i o plasteničkoj proizvodnji.

"Jedan od ciljeva je osim da širimo proizvodnju po hektarima, dio jagode proizvedemo u zatvorenim površinama. S obzirom da je ova proizvodnja jako skupa po hektaru, od ulaganja u početku do same berbe, zatvorena plastenička je jedan od ciljeva. Tako bi smanjili rizike i disperzirali rokove na duži period - krenuli s njom ranije i imali produženi vijek berbe u plasteničkoj proizvodnji“, zaključio je Crnomarković.

Zanima li vas otkup jagoda, javite se Draganu Crnomarkoviću: 099 520 6724

Cilj je imati što više domaćih na policama trgovina. Zato, pri kupnji obratite pažnju na etiketu i podržite domaće poljoprivrednike!

"Treba se rodit' i biti tvrđi nego željezo da bi proizvodnja uspjela. Jagoda traži veliki rad od 24 sata i 365 dana. Kad ne budemo više mogli onda ćemo Bogu pod oblake – prinit ćemo sve gori i jagode i mandarine i ja ću biti sritan čovik“, našalio se Gradimir Šešelj na kraju razgovora.

Pogledajte priču u video prilogu: 

Partner: ENNA FRUIT i Energia naturalis


Fotoprilog


Tagovi

Berba jagoda Otkup jagoda Otkupni centar Opuzen ENNA FRUIT Gradimir Šešelj Dragan Crnomarković


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Enna Fruit d.o.o.

Trnoščica 14, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 31 620 140, e-mail: info@ennafruit.hr web: https://ennafruit.hr/