Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • U Mostaru
  • 31.01.2022. 13:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Hercegovina dobija prvi centar za maslinarstvo

Počela je realizacija projekta COOPeR koji ima za cilj uspostaviti prekogranični centar za masline. Zajednički projekat BiH s Hrvatskom i Crnom Gorom

Foto: Depositphotos/inaquim
  • 122
  • 46
  • 0

Hercegovina dobija prvi centar za maslinarstvo koji će biti uspostavljen u Mostaru, potvrdio je Marko Šantić, potpredsjednik Privredne komore u FBiH.

Kako je naveo u razgovoru za Fenu, počela je realizacija projekta COOPeR koji ima za cilj uspostaviti prekogranični centar za masline, posvećen zajedničkom istraživanju i razvoju na polju maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja.

Nije vrijeme za odmor: Posla oko maslina ima i u januaru

Riječ je o projektu vrijednom 880.000 eura, a govori o povećanju konkurentnosti proizvodnje maslinarstva, gdje bi u konačnici trebao zaživjeti centar za maslinarstvo u Mostaru i gdje bi naši maslinari imali zadovoljavajuće uvjete za rad“, pojasnio je Šantić.

 Zajednički projekat s Hrvatksom i Crnom Gorom (Foto: Blanka Kufner)

On je podsjetio kako se u Hercegovini već pojavilo nekoliko proizvođača maslinovog ulja, odnosno maslinara koji imaju veoma kvalitetan proizvod.

Mi smo to prepoznali i aplicirali smo na projekt o prekograničnoj saradnji i dobili smo ga zajedno s Hrvatskom i Crnom Gorom. Trenutno radimo na mapiranju, odnosno označavanju maslinika po Hercegovini“, istaknuo je.

Dani masline 2022. ove godine uz takmičenje u dvije kategorije - dostavite uzorke

Prema podacima Agencije za statistiku, Bosna i Hercegovina je u 2020. godini imala 71.960 stabala masline i ukupnu proizvodnju od 985,3 tone. Prošle godine bh. maslinari nagrađeni su zlatnom i srebrnom medaljom na eminentnom NYIOOC World Olive Oil Competition održanom u New Yorku. 


Tagovi

Masline Hercegovina Privredna komora FBiH Marko Šantić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.