Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 09.07.2015. 09:00
  • Zadarska

Hitna zaštita maslina od svrdlaša

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 122
  • 6
  • 0

Maslinina muha se i ove godine prati na više lokacija širom Zadarske županije. Lovi se na svim opažačkim mjestima. Trenutačne temperature, veće od 35 stupnjeva, ne idu joj u prilog, pa očekujemo njezin sterilitet, pa čak i mortalitet odnosno uginuće. Štete veće od 40%, u nekim maslinicima na Dugom otoku (Žman, Zaglav), pričinio je svrdlaš.

Riječ je o maslinicima u kojima se nisu provodile klasične insekticidne mjere protiv prve i druge generacije maslinina moljca, kada se to preklapa sa svrdlašem.Stoga preporučujemo žurnu uporabu insekticida Rogor 40, u jutarnjim satima. U priobalju i zaobalju nemamo takvih problema.

Ove godine je zapaženo jače žućenje lišća po svim maslinicima. Riječ je o olovnoj bolesti, koja je posljedica izuzetno kišovite prošle godine. Mjere su iste kao i kod bolesti paunovog oka.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH, vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na ovoj web adresi. Provedbom zaštitnih mjera, nužno se pridržavati uputa proizvođača pripravka koji se koristi. Također, vodite evidencijske liste o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinite.

Akcija sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Zadarske županije održat će se 31. kolovoza 2015. u Nadinu, Nadinsko blato, od 08:00 do 10:00 sati. Detalje o potrebnoj dokumentaciji možete pročitati ovdje.

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr.
e-mail: ivan.simicevic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Maslinina muha Zadarska županija Sterilitet Uginuće Dugi otok Žman Zaglav Svrdlaš Maslinina moljca Rogon 40 Žućenje lišća Olovna bolest Paunovo oko FIS Evidencija Nadin Ivan Šimičević


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]