Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jagoda
  • 04.05.2017. 16:30

Hladni val usporio sezonu i povisio cijenu jagoda

Zbog hladnijeg vremena veća količina jagoda ne očekuje se prije sredine svibnja.

Foto: Pixabay/keem
  • 1.950
  • 97
  • 0

Sezona jagoda, kada je u pitanju proizvodnja, zaostaje u odnosu na prošlu godinu.

"Hladnije vrijeme dovelo je do toga da sve ide sporije. Raste zanimanje za jagode u zapadnoj Europi, no ponuda je manja u odnosu na potražnju zbog čega je cijena prilično visoka. Trenutačno je prosječna cijena kilograma 4,30 eura za sve vrste", objašnjava Jan Engelen iz belgijske korporacije Hoogstraten, piše freshplaza.

Veća količina jagoda ne očekuje se prije sredine svibnja.

"Krajem ovog tjedna očekuju se više temperature pa će jagoda biti više u tjednima koji dolaze. Trenutačno imamo zaliha za nešto više od 100 tona dnevno. U normalnim uvjetima u ovo vrijeme imamo oko 800 do 850 tona tjedno. Prošle smo godine bili na 870 tona tjedno. Tjedan poslije u isto ovo vrijeme, imali smo 1.300 do 2.000 tona jagoda tjedno. Za očekivati je da ćemo ove godine do te količine doći malo kasnije", kaže on.

Uz jagode, Hoogstraten priliku vidi i u drugom voću. "Pojačana je potražnja za malinama, borovnicama i kupinama. Sezona još zapravo nije ni počela, a najavljene cijene su zadovoljavajuće", navodi.

Koliko će trešanja i kivija biti ove sezone, još je teško procijeniti. "Mraz je nanio velike štete tim kulturama i morat ćemo prilagoditi procjene količina zaliha tog voća", zaključuje.

Foto: Pixabay/keem1201


Tagovi

Jagode Cijena Kasni sezona Mraz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]