Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinarstvo
  • 25.01.2023. 14:00

Hrvatska dobiva registar maslinika, a što je s upisom parcela u ARKOD?

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kako ne bi bilo brisanja parcela iz ARKOD-a, bila je jedna od ključnih tema sastanka Odbora za maslinarstvo i uljarstvo HPK s ministricom poljoprivrede. Ali i smanjenje potpora.

Foto: Blanka Kufner
  • 2.536
  • 174
  • 0

Tijekom ove, 2023. godine uspostavit će se registar maslinika kojem će prethoditi donošenje pravilnika, najavila je ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede Sandra Zokić, na sastanku s predstavnicima Odbora za maslinarstvo i uljarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Istaknuto je, navode iz Komore, da je u evidenciju potrebno uvrstiti samo one maslinare s preko 20 maslina, te priložiti katastarsku sliku. S tim da je važno omogućiti i onome tko ima preko 20 maslina na tri čestice da dobije potporu. 

Ministarstvo je iskazalo i volju sufinanciranja rješavanja imovinsko-pravnih odnosa te će se uputiti javni poziv za iskaz interesa poljoprivrednika.

Izbjeći brisanje iz ARKOD-a

Upravo pitanje subvencioniranje rješavanja imovinsko pravnih odnosa oko zemljišta, kako ne bi bilo brisanja iz ARKOD-a, bilo je, naglašavaju iz HPK, jedno od ključnih tema sastanka. Zatraženo je prolongiranje roka do 1. siječnja 2024. godine jer bi brisanjem otpalo preko 50 posto maslinara. 

"Prijedlog je da parcele kojima ne bude riješen imovinsko-pravni odnos ostanu u ARKOD-u, ali da ih se označi drugačije u sustavu, te da se za te površine ne može dobiti poticaj", rekao je predsjednik Odbora Damir Buntić.

Kako do upisa zemljišta u ARKOD? 

Maslinari su zatražili i izmjenu natječajnih kriterija, među ostalim da se za mikro poduzetnike predloži umanjenje sa 6000 SO na 3000 SO. Upozorili su i da maslina mora spadati u kategoriju voća, a ne u "ostalo" jer se na taj način gubi previše bodova, te nisu konkurentni na natječajima. 

Ističu i da se razgovaralo o temi dokazivanja ekstra djevičanskog ulja jer su poticaji smanjeni sa 10 na 6 kn/l. Potrebne su, kažu, izmjene odluke vezane za priznavanje i dokazivanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja jer uljare nisu dovoljno opremljene niti kvalificirane za izdavanje kemijskih analiza za priznavanje kvalitete te bi isto trebali raditi ovlašteni laboratoriji.

"Postavlja se pitanje zašto je poticaj po litri smanjen. Nikakvo obrazloženje nije dostavljeno, samo je uplaćen manji iznos na račune maslinara", napominju dodajući da maslinari smatraju kako račun mora biti dokaz za isporučenu količinu maslinovog ulja.

Navode pritom i da je najavljeno kako će novi Pravilnik biti napravljen za ovu godinu – do nove berbe, a uvest će se i pojačane kontrole korisnika ove potpore. 

Komina i vegetativna voda

Ravnateljica Zokić rekla je i da maslinare muče i komina te vegetativna voda, izdavanje vodopravnih dozvola te legalizacija bušotina za navodnjavanje maslinika te da će međuresornom suradnjom pokušati riješiti i ova pitanja, prije svega s Ministarstvom gospodarstva i Hrvatskim vodama. 

Naime, inspektori Ministarstva zaštite okoliša ne priznaju naputak Ministarstva poljoprivrede, prema kojem stoji kako je komina i vegetativna voda prirodni poboljšivač tla. 

Na sastanku s predstavnicima HPK, čulo se i da češće treba komunicirati o mediteranskoj poljoprivredi koja uz maslinarstvo uključuje i vinogradarstvo te druge sektore.

Najavljeno je također da će se održavati sastanci u priobalju, kontinuirano u drugom mjestu, s proizvođačima, ali i predstavnicima županija odnosno pročelnicima za poljoprivredu. 


Tagovi

Registar maslinika Maslinarstvo HPK Sandra Zokić Ministarstvo poljoprivrede Damir Buntić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024