Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska voćarska zajednica
  • 20.10.2018. 13:30

HVZ: Nedopustivo je da se toliko jabuke uvozi kad imamo količina dovoljnih za nas, ali i za izvoz

U stranim je zemljama nezamislivo da se u trgovačkim lancima u jeku sezone berbe jabuka na policama nalaze uvozne jabuke jer to njihovim menadžerima ne pada na pamet. Kod nas nije tako, upozorio je Željko Ledinski.

Foto: Ana Marija Šokec
  • 4.860
  • 766
  • 1

Kupujte domaće, a ne uvozne jabuke na akciji! Poručio je to jučer u Bjelovaru predsjednik kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice Željko Ledinski ispred postavljenog štanda na kojemu su prodavali domaće jabuke Granny Smith za 3,33 kune po kilogramu odnosno građanima na taj način poručili da mogu kupiti tri kilograma domaćih jabuka za cijenu kilograma uvozne jabuke iz Španjolske (9,99 kn) koja se prodaje u obližnjem trgovačkom centru. 

"U stranim je zemljama nezamislivo da se u trgovačkim lancima u jeku sezone berbe jabuka na policama nalaze uvozne jabuke jer to njihovim menadžerima ne pada na pamet. Pitam sebe i javnost koji je moto naših menadžera, da u trgovačkom lancu koji smo mi, svi građani ove države, sanirali svojim novcima, sada prodaju uvoznu jabuku", kazao je Ledinski pozivajući pritom građane na kupnju domaćih jabuka kod lokalnih proizvođaća te u kratkim lancima opskrbe.

Tehnološki razvijena proizvodnja

"Hrvatski proizvođači jabuka dosegli su vrhunac u proizvodnji u tehnološkom smislu, zadovoljavamo kvalitetom, ne zaostajemo za Europom, upravo zato nedopustivo je da, dok se mi borimo s berbom, plasmanom i prodajom robe, trovački lanci uvoze i prodaju proizvode kojih mi imamo ove godine dovoljno za hrvatske potrebe, čak i za izvoz", naglasio je tajnik Udruge voćara Virovitičko-podravske županije i član vijeća HZV Davor Krznarić.

Iz Hrvatske voćarske zajednice poručuju kako žele da ih se shvati kao ozbiljne proizvođače i gospodarstvenike, koji se muće u svojim voćnjacima, bore se s elementarnim nepogodama i skupom tehnologijom, da bi dobili domaću, zdravu i ukusnu jabuku, a koja se ne može prodati. "Koliko je proizvođačima teško, u prilog govori i to kako ove godine jabuku nitko ne želi kupiti, svi ju žele skladištiti, kako bi se kasnije prodavala po tržišnim cijenama. No još je veće pitanje hoćemo li uspjeti jabuku i prodati zbog velikog uvoza", kaže Željko Ledinski, još jednom pozivajući sve građane da kupuju hrvatsku jabuku.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Hrvatska voćarska zajednica Jabuka Granny Smith Bjelovar OPG Ledinski


Autorica

Marija Potak

Više [+]

Marija je inženjerka agronomije, ratarski smjer. Živi u Bjelovaru, udana je i majka dvojice sinova. Radila je nekoliko godina u novinarstvu, na BBŽ-radiju te pisala za lokalne novine Bjelovarac, tematika poljoprivreda. Trenutno radi u struci i kaže: Volim svoj posao, ali volim i pisati i pratiti aktualne teme.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.