Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa jabuka
  • 22.08.2014. 14:00

I dalje se traga za otrovnim jabukama

Osim policije koja traga za ukradenim jabukama, na ovom su slučaju angažirane sanitarna te poljoprivredna inspekcija.

Foto: Pixsell
  • 346
  • 36
  • 0

Dvadesetak tona ukradenih jabuka koje su nedavno tretirane otrovom i sada su, kao takve opasne za konzumaciju i ljudsko zdravlje i dalje su nezaobilazna tema razgovora poljoprivrednih stručnjaka i potencijalih kupaca na tržnicama gradova sjeverozapadne Hrvatske te grada Zagreba. Naime, netko je nedavno iz voćnjaka obitelji Milivojević koji se prostire na 15 ha i nalazi u mjestu Kolarec u općini Gornja Rijeka u Koprivničko – križevačkoj županiji, iskoristio činjenicu što su vlasnici bili na godišnjem odmoru, te obrao plodove sa svih voćaka.

Procjenjuje se da je ukradeno čak 20 tona jabuka. Osim vlasnika voćnjaka koji će zbog ove krađe imati veliku novčanu štetu, dodatni, ali ne i zanemariv problem je taj, što su jabuke nekoliko dana prije krađe bile prskane otrovom, karenca kojega je 40 dana, što znači da su trenutačno opasne za ljudsko zdravlje. A velika je mogućnost da će završiti na tržnicama gradova sjeverozapadne Hrvatske, a možda i Zagreba. Plodovi jabuka bili su crvene boje, pa su lopovi, pretpostavlja se, mislili kako su zreli, no zreli bi bili tek krajem rujna i početkom listopada. Odmah po otkriću krađe, koju je uočio i policiji prijavio jedan od radnika, načelnik općine Gornja Rijeka sastao se s poljoprivrednim stručnjacima iz Savjetodavne službe te su izdali priopćenje u kojemu upozoravaju javnost da pripazi gdje i kakve jabuke kupuje.

Jabuke imaju bijele koštice

U Hrvatskoj voćarskoj zajednici ističu da se ove nezrele i otrovne jabuke mogu prepoznati po košticama koje su sada bijele, dok su one iz zrelih i zdravih jabuka, smeđe boje. No pitanje je hoće li prodavači na tržnicama dozvoliti potencijalnim kupcima rezanje jabuka kako bi vidjeli boju koštica?! Kupujete li, pak, jabuke od nepoznate osobe, pogotovo ako ih nudi za cijenu nižu od aktualne, doista dva puta razmislite.

Osim policije koja traga za lopovima i ukradenim jabukama, na ovom su slučaju angažirane još i sanitarna te poljoprivredna inspekcija. Za krađu zna i ministar Jakovina, koji smatra da ipak nema opasnosti za potencijalne konzumente ovih jabuka, jer, kako je rekao, ne radi se o kontinuiranom uzimanju otrovom tretiranog voća. Ipak, ako i kada 20-ak tona ukradenih jabuka bude pronađeno, bit će uništene. Zanimljivo je i to što nitko od 200-ak stanovnika Kolarca, proteklih dana i noći nije ništa čudno primijetio niti čuo, niti u selu, niti u pokradenom voćnjaku. A jabuka nema.

Foto: Pixsell


Tagovi

Jabuke Krađa Otrov Karenca Upozorenje Jakovina Hrvatska voćarska zajednica Milivojević Novčana šteta Koštice


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić