Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Petar Rakošević
  • 25.10.2017. 18:00

I u mirovini se radi - proizveli 3,5 tone eko aronije na 1 ha

Petru su danas 62 godine, a supruzi 56. Prije četiri godine su otvorili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koji nosi ime po Petru, kao glavi obitelji. Zasadili su 900 sadnica aronije na jednom hektaru.

Foto: Roberta Kljenak
  • 2.488
  • 244
  • 0

Kad ste u mirovini i kad živite u Republici Hrvatskoj, ako želite dostojno živjeti, morate zasukati rukave i raditi. Ono što je nekada bilo dovoljno za osnovnu egzistenciju, više nije. Tome svjedoče i umirovljeni supružnici Rakošević iz Virovitice.

Petru su danas 62 godine, a supruzi 56. Prije četiri godine su otvorili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koji nosi ime po Petru, kao glavi obitelji. Zasadili su 900 sadnica aronije na jednom hektaru.

Kako je suša najveći neprijatelj aronije zbog čega je navodnjavanje obvezatna mjera kojom se osigurava visok i stabilan prinos, postavili su navodnjavanje kap na kap. Njime doprinose urodu namirnice budućnosti koja ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam koji efikasno pročišćava od štetnih tvari i teških metala, zbog čega je korisna preventiva protiv malignih oboljenja.

Ekološka proizvodnja

Uzeli su u obzir važnost ekološki prihvatljive zaštite bilja od štetnika, te kornjaša iz porodice listorožaca odlučili istrijebiti ručno i prirodnim zamkama.

"S obzirom na to da smo mlado gospodarstvo koje postoji tek četiri godine, ne smijemo si dozvoliti gubitke prinosa zbog štetnika. Nerado smo se susretali s napadima dlakavog ružičara. Štetnik predstavlja iznimnu opasnost jer najveće štete nanosi mladim voćnjacima u prvim godinama rodnosti kada se hrani cvjetnim organima biljaka pa zbog uništenih prašnika i tučaka ne dolazi do zametanja plodova.

Kako bi ga se riješili, postavili smo prirodne zamke. U plastične smo čaše natočili vodu pomiješanu s mirišljavim deterdžentom za suđe, voćnim sirupom ili nekakvim drugim jakim mirisom poput šećera, mirisa cimeta i voća, koji ih je posebno privlačio zbog čega bi upali u čašu. Skidali smo ih i ručno", objašnjava.

Uzmemo li u obzir da se gospodarstvo nalazi u prijelaznom razdoblju iz konvencionalne u integriranu proizvodnju, bitno je napomenuti da se na istom primjenjuju odredbe o ekološkoj proizvodnji te se obitelj ove godine može podičiti s 3, 5 tona eko aronije od koje proizvode sok, čaj i sirup.

Ljekovita svojstva aronije

Aroniju također prodaju i u svježem stanju zato što ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku "ubija" maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, sprječava i stvaranje slobodnih radikala te "napad" na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprječavajući razvoj kroničnih bolesti.

Kupci se, vjerujemo, iz tog razloga, odlučuju i na kupovinu hladno prešanog ekološkog soka od aronije obitelji Rakošević iz Virovitice koja svoje proizvode prodaje na sajmovima i manifestacijama.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

OPG Petar Rakošević Eko aronija Proizvodnja aronije Prinosi aronije


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.