Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod jagode
  • 28.06.2021. 09:40

Iako je mraz prepolovio ovogodišnji rod jagode, plasman je siguran

Sav ovogodišnji rod voća, Jovići su plasirali stalnim kupcima, prije svega lokalnom stanovništvu. Vršili su i dostavu na kućnu adresu, a cijena jagoda po kilogramu bila je četiri KM.

Foto: Gordana Vila
  • 113
  • 60
  • 0

Uslijed mraza, ovogodišnji rod jagode je prepolovljen u odnosu na onaj prošlogodišnji. Štete u zasadu pomenute voćne vrste, kod porodice Jović iz Prijedora ostavila je iza sebe i divljač. Tu su u prvom redu srne, koje su obrstile mlade izdanke radi čega su se biljke skoro u potpunosti osušile.

Privedena je kraju i berba kod Jovića, koji ovo voće uzgajaju na površini od oko osam dunuma zemljišta. Mjesec dana članovi porodičnog gazdinstva, zajedno sa desetak berača, svakodnevno su brali plodove.

Na svojim parcelama proizvode tri sorte među kojima je najviše zastupljena "zenga zengana". Riječ je o industrijskoj i jednoj od najslađih sorti jagode koja se koristi za brojne prerađevine. Osim nje, ovi proizvođači uzgajaju i "kleri" i "aziju".

Brali su uglavnom u jutarnjim satima

"Radili smo u prosjeku osam sati dnevno. Bralo se obično ujutro jer je nemoguće to raditi poslije 14 sati, zbog velikih vrućina. Ove godine, za razliku od prošle, kiša nam nije pravila probleme i uspjeli smo da ih oberemo, bez pojave truleži", za Agroklub kaže poljoprivrednik, Dalibor Jović, dodaje da im je lijepo i sunčano vrijeme išlo u prilog.

Takođe je istakao da su berače plaćali tri KM po radnom satu i da su za njih imali obezbijeđen prevoz i hranu. A radnika je bilo svih generacija, od srednjoškolaca do penzionera.

Srne obrstile mlade izdanke

Međutim, ovogodišnji rod potkozarske jagode podbacio je zbog proljećnog mraza u odnosu na 2020. godinu.

"Kasni proljećni  mrazevi uništili su prve cvjetove koji bi inače i dali najkrupnije plodove, tako da je jagoda bila srednje veličine. Velika šteta registrovana je na mladom zasadu koji je ove sezone trebalo da ima prve prinose", pojašnjava naš sagovornik. Napominje da je bilo i štete od divljih životinja, prije svega, srna. Kako kaže, taj su jagodnjak morali uništiti jer su obrstile mlade izdanke i voće se osušilo skoro u potpunosti.

Imaju siguran plasman

Sav ovogodišnji rod, Jovići su plasirali stalnim kupcima, prije svega lokalnom stanovništvu. Vršili su i dostavu na kućnu adresu, a cijena jagoda po kilogramu bila je četiri KM.

Jagodu dostavljali i na kućnu adresu

"Rod industrijske jagode predali smo preduzeću "Prijedorčanka" jer sa njima imamo već postignute kooperantske dogovore za ovu i za narednu godinu", kaže nam Dalibor Jović.

Ova porodica trenutno pripema proširenje plantaže jagoda na dodatna dva dunuma, čime bi ukupno pod ovom voćnom vrstom imali jedan hektar zemljišta. Sadni materijal uvezli su iz Italije i polovinom jula trebalo bi da počnu sa sadnjom. 


Fotoprilog


Tagovi

Rod jagoda Berba jagoda Plantaža jagoda Dalibor Jović Berači Sorta zenga zengana Štete od divljači Cijena jagode Domaće tržište


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić