Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 21.02.2019. 09:00

Idealno je vrijeme za zimsko prskanje i zaštitu voćaka i vinove loze

Najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama se postižu kada se zimsko tretiranje izvodi u drugoj polovini veljače ili početkom ožujka, upravo pred samo kretanje vegetacije. Što preporuča Chromos Agro?

Foto: Depositphotos/nata-lunataD
  • 17.993
  • 602
  • 1

Zaštita tijekom zime kod većine voćnih vrsta se s razlogom smatra osnovnom zaštitom, jer u voćnjacima u kojim se pravovremeno provede kvalitetno zaštita tijekom zime, tada tijekom vegetacije ima daleko manje problema s mnogim štetnim organizmima.

Gotovo da i nema voćne vrste na kojoj zaštita protiv štetnih organizama provedena tijekom zime neće biti od manje ili veće koristi. Štoviše, pojavu nekih gljivičnih bolesti tijekom vegetacije, primjerice kovrčavost lista na breskvi i nektarini jedino je moguće spriječiti tretiranjem tih voćnih vrsta za vrijeme njihovog zimskog mirovanja.

Kada obaviti zimsko tretiranje voćaka i vinove loze?

Zimsko tretiranje voćaka i vinove loze izvodi se u vrijeme mirovanja vegetacije, odnosno od opadanja lišća u jesen pa do početka vegetacije u proljeće. Međutim, najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama se postižu kada se zimsko tretiranje izvodi u drugoj polovini veljače ili početkom ožujka, upravo pred samo kretanje vegetacije. 

S porastom srednjih dnevnih temperatura završava razdoblje zimskog mirovanja voćaka i počinje bubrenje pupova, a time i sezona intenzivne zaštite voćnjaka od bolesti i štetnika.

Zaštita protiv štetnika i bolesti

Zaštita voćaka tijekom zime najčešće se provodi protiv gljivičnih bolesti na koštičavim voćkama primjenom fungicida na osnovi bakra, a tvrtka Chromos Agro preporuča Cuprablau Z

Izvođenjem zimskog plavog tretiranja na breskvi i nektarini onemogućava se pojava kovrčavosti lista, a u velikoj mjeri i šupljikavost lista. Pravovremenom provedbom zimskog plavog tretiranja i na nekim drugim voćnim vrstama u velikoj mjeri će pridonijeti smanjenju mogućeg napada raznih gljivičnih oboljenja tijekom vegetacije.

  • Cuprablau Z u tijeku zime na jabuci, kruški i mušmuli u velikoj mjeri će se smanjiti pojava fuzikladija na listu i plodu tih voćnih vrsta.
  • Na trešnji se zimsko tretiranje pridonijeti manjoj pojavi šupljikavosti, a time spriječiti i njegovo prijevremeno opadanje. Isto tako to tretiranje će spriječiti sušenje listova i pojavu gorke truleži plodova. 
  • Na višnji će Cuprablau Z smanjiti pojavu kozičavosti lista i šupljikavosti lista. 
  • Primijenjeno na šljivi, zimsko plavo tretiranje će također pridonijeti manjoj pojavi šupljikavosti lista i rogača ploda šljive, te smanjiti pojavu monilije i bakterioza. Isto tako, ako se zimsko plavo tretiranje obavi na šipku, tada će tijekom vegetacije na stablima manje biti šupljikavosti lista, te neće doći do prijevremenog opadanja lišća. 
  • Također, primjenom Cuprablau Z na orahu i lješnjaku zaštitit ćemo i smanjiti pojavu bakterijske pjegavosti.
  • Kod vinove loze korištenjem Cuprabla Z znatno ćemo zaštititi vinovu lozu od plamenjače, crvenila lišća, crne truleži i crne pjegavosti.
  • Cuprablau Z primjenjuje se u jesen ili u rano proljeće na maslini, najkasnije do cvatnje, za suzbijanje paunovog oka.

Za razliku od vrlo uspješnog djelovanja Cuprablau Z na razne uzročnike gljivičnih bolesti koje se tijekom zime nalaze na voćkama, za suzbijanje štetnika koji tijekom zime prezimljuju na i pod korom voćaka i vinove loze (npr. jaja crvenog voćnog pauka, zimska jaja lisnih uši) preparatu Cuprablau Z potrebno je dodati i mineralno ulje.

Kupanje voćaka

Prije prskanja s Cuprablau Z potrebno je pripremiti stabla, kako bi zimsko prskanje bilo što kvalitetnije izvedeno. S voćaka se moraju ukloniti sve suhe, polomljene i nepotrebne grane, ukloniti staru koru, lišajeve i mahovine, te prorijediti krošnju, kako bi omogućili kvalitetnije pokrivanje i bolje prodiranje sredstva do skrivenih štetnika.

Da bi zimska tretiranja bila učinkovita, ona se trebaju kvalitetno obaviti. 

Ne treba štedjeti na pesticidnoj tekućini. Pored dobro natopljenih pupova, trebaju biti dobro oprskane sve rodne grančice, tanje i deblje grane, kao i debla jer se na svim tim dijelovima stabla nalazi mnoštvo spora od kuda ih vjetar ili kapljice kiše odnose na pupove. Stoga stabla treba doslovce okupati, što većina voćara uglavnom i radi, zbog čega se zimsko tretiranje obično naziva zimsko kupanje voćaka.

Kvalitetno pripremite voćke za novu sezonu

Prskati treba po suhom danu bez vjetra i u vrijeme kada je temperatura zraka iznad 5 C.

Dakle, valja ponoviti još jednom - za zdravo voće i vinovu lozu najvažnije je zimsko prskanje, s pripravkom koje ima najbolje karakteristike na tržištu - Cuprablau Z. Zato i ove godine na vrijeme pomozimo našim voćkama da u novu vegetacijsku sezonu uđu bez prisutnosti štetne populacije štetnika i uzročnika bolesti.

Za više informacija o zaštiti voćaka, vinove loze i maslina, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Chromos Agro Zaštita voćaka Vinova loza Prskanje Zimsko tretiranje Kupanje voćaka


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)