Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pečenje rakije
  • 02.10.2022. 09:00

Ilija Mijatović - peče rakiju bez šećera, Nijemce "obara s nogu"

U BiH se uglavnom peče jaka rakija, jača od 42 stepena. Viljamovka i do 48 stepeni, pa i više što, tvrdi Ilija, nije dobro jer što je jača manje ima arome, a više otrova u sebi

Foto: Bojan Kecman
  • 632
  • 71
  • 0

Nije lako proizvesti kvalitetnu rakiju od krušaka i šljiva jer se moraju poznavati tehnološki postupci i nova saznanja. Trebalo bi razmisliti i o prekidu tradicionalnog načina pečenja rakije koja je jača od 42 stepena.

Ilija Mijatović iz Šušnjara, nedaleko od Banjaluke ovog ljeta je ispekao 620 litara "kruške" od sorte Viljamovka jačine 25 gradi il 62,5 posto alkohola. Kada je razblaži s destilovanom vodom, dobit će oko 1.000 litara kvalitetne rakije, jačine 41,3 stepena.

Prekida patoku na 14 gradi

Razblaživanje je najbolje da se vrši od jedan do šest mjeseci nakon pečenja, tvrdi Ilija, koji rakiju peče po recepturi iz knjige Nermine Spaho, profesorice s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu.

Ilija uvijek ostavlja 100 litara koma za aromu

"Pečem po toj knjizi nekoliko godina. Patoku koja curi u kantu od 30 litara, to jest, kada iscuri do 24. litra skidam i sipam u bure s patokom. Ta, iz kante, jaka je 14 gradi, a ona pod lulom, šest do sedam", dodaje naš sagovornik, napomunuvši kako se ne smije vaditi iz koma.

Kada se "prepječe mora se smanjiti vatra", i zato je dobro staviti termometar na kotao. On uvijek ostavlja 100 litara koma koji dodaje da ovo piće dobije aromu. "Ako je ispod cijevi 40 stepeni onda idu samo toksini i aminokiseline i takva nije dobra za zdravlje", nastavlja, navodeći da uvijek stavlja i malo vode u kazan kako ne bi zagorio.

Izvozi u Njemačku

Rezultati analize svake godinu budu odlični, a tako će, tvrdi, biti i ove. Izvozi je i u Njemačku koja ima vrlo stroge zahtjeve u vezi s kvalitetom ovih "žestokih kapljica", zato ne dodaje šećer, već organske kvasce i enzime. 

Termometar obavezno staviti na kotao

"Ovo mi je druga godina da sam u takvoj proizvodnji i, ako Bog da, iduće godine očekujem dobijanje sertifikata da je rakija organska. Kada moja Viljamovka dođe na granicu njemački inspektor pipetom, nasumice, bira flaše i uzima uzorke. Ako odgovaraju njihovim standardima, prelazi granicu", precizira Ilija.

Prema njegovim riječima prodaja u toj evropskoj zemlji sada nije problematična jer nema više restrikcija zbog korona virusa. Uskoro će krenuti novi kontingent, a od prošlogodišnje mu je ostalo samo 30-tak litara.

Kruška u flaši

Iako nije lak posao, Mijatović proizvodi i rakiju s kruškom u flaši. Kada su plodovi veličine da mogu proći kroz grlić flaše, Ilija ih provlači i veže flaše za stablo ili granu.

Dobro paziti i na jačinu vatre

Ove godine, od 400 flaša, plod je ostao u 320. Takva rakija još je boljeg kvaliteta i vrlo popularna za prodaju u Njemačkoj.

Fizička stabilizacija jakih alkoholnih pića

U Bosni i Hercegovini uglavnom se peče jaka rakija, jača od 42 stepena. Mnogi peku Viljamovku jačine do 48 stepeni, pa i više što, tvrdi Ilija, nije dobro jer što god je jača manje ima arome, a više otrova u sebi.


Fotoprilog


Tagovi

Ilija Mijatović Pečenje rakije Kruška u flaši Nermina Spaho Patoka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.