Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvili brend
  • 16.05.2022. 13:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Blagaj

Ima li sočnije od hercegovačke trešnje?

Hercegovačka trešnja predstavlja jednu od najstarijih iskorištavanih vrsta voćaka i vrlo je tražena kako na domaćem tako i na regionalnom tržištu

Foto: Depositphotos/FRANKVPHOTOS
  • 483
  • 245
  • 0

Prvi "Dan mediteranskog voća", koji se organizira u okviru projekta Unaprjeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini, održat će se 19. maja u plantažama - Jaffa Komerc u Blagaju.

Događaj će okupiti najznačajnije proizvođače mediteranskog voća, kupce, predstavnike javnog sektora i visokoškolskih institucija s ciljem predstavljanja mogućnosti za razvoj u voćarstvu kao i predstavljanje novoizgrađenog brenda Hercegovačke trešnje.

Planirano je da bude održana i panel diskusija na temu njenog potencijala. Također, bit će predstavljen IT u poljoprivredi i obilazak tematskih štandova.

Tražena voćka

Ovaj projekat je produkt razvojnog partnerstva s Jaffa-Komerc d.o.o., a koji se realizira u okviru develoPPP.de programa kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Nakon berbe trešnju i višnju tretirati fungicidima u cilju smanjenja infektivnog potencijala

Sredinom prošle godine je iz ovog partnerstva proizašao i praktični priručnik za proizvodnju trešnje. Tada je navedeno kako Hercegovačka trešnja predstavlja jednu od najstarijih iskorištavanih vrsta voćaka i vrlo je tražena kako na domaćem tako i na regionalnom tržištu.

Duga tradicija

Iz ovog, novog voćnog brenda, navode da uzgoj trešnje u Bosni i Hercegovini ima dugu tradiciju o čemu svjedoče zapisi čuvenog putopisca Evlije Čelebije koji je opisivao bosanskohercegovačke krajeve, ističući posebno trešnje iz Blagaja kod Mostara... Zapisao je: "Trešnje su toliko slatke da im nema ravnih u Evropskoj Turskoj, Arabiji i Perziji".

Ističu da je ove godine i sezona berbe malo zakasnila, ali su se prve trešnje već našle na veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine. Kako je objavio stolac.co cijene se kreću od tri do pet maraka, a riječ je o prodaji na veliko. 


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemovi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Trešnja Hercegovačka trešnja Mediteransko voće Dan mediteranskog voća


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁