Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neretvanske mandarine
  • 22.11.2017. 15:58

Imamo prve certificirane neretvanske mandarine!

Neretvanska mandarina postaje prepoznatljiv izvozni brand!

Foto: queen.hr
  • 363
  • 28
  • 0

Hrvatska ima novi autohtoni brend. Riječ je o certificiranim Neretvanskim mandarinama koje su danas predstavljene u otkupnoj stanici Frigo Bonsai u Opuzenu.

Kako se navodi u priopćenju, zaštita geografskih oznaka mandarine kao autohtonog hrvatskog proizvoda je značajna jer će time neretvanska mandarina postati prepoznatljiv izvozni brand. Krajnji kupac dobiva jamstvo kupnje kvalitetnog proizvoda iz kontroliranog uzgoja, a proizvođač dobiva sigurnost plasiranja proizvoda i mogućnost postizanja bolje cijene. Ovim certifikatom, neretvanska mandarina se pridružuje impresivnom popisu hrvatskih proizvoda koji su upisani u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Neki od njih su: Slavonski kulen, Ogulinsko kiselo zelje, Lički krumpir i Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, Poljički soparnik...

Kako podsjećaju, Europska komisija je 1. srpnja 2017. zaštitila neretvansku mandarinu na europskoj razini čime je priznala njenu posebnost u odnosu na mandarine proizvedene u drugim državama. Od 2015. g. donedavno, nijedan hrvatski proizvođač mandarina se nije certificirao i zbog toga je postojala mogućnost da se taj status izgubi. Dana 13. studenog 2017. dva proizvođača mandarina Nino Šešelj i Nikola Ujdur su uspjeli dobiti certifikat uz pomoć tvrtke Frigo Bonsai, Regionalne razvojne agencije Dunea i tvrtke Biotehnicon.

Slijedom toga je postignut dogovor s tvrtkom Tommy d.o.o. o uvođenju certificirane “Neretvanske mandarine” u ponudu dućana.

Foto: queen.hr


Tagovi

Neretvanska mandarina Certifikat Autohtono Izvozni brend


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.