Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Dario Paulišić
  • 24.11.2017. 10:30

Ines Paulišić - Ulje coratine je naš forte

Najdraža mi je nagrada iz 2010. godine sa natjecanja Olio capitale – Trst, Italija za miješano ulje. Došli smo kao mali seljaci, bez dizajna, sa skromnom ambalažom, a vratili se s nagradom. To nam je bio veliki poticaj i dokaz da nadalje radimo više i bolje.

  • 706
  • 53
  • 0

Kažu da im je maslinovo ulje i hobi i ljubav. Imaju više od 50 sorti maslina, a svojim proizvodima osvajaju nagrade na domaćim i inozemnim sajmovima. Na sajmu mladih maslinovih ulja u Vodnjanu proteklog vikenda nastup je imao i njihov brend Oliveri, o kojem smo razgovarali s vlasnicom Ines Paulišić.

Dolaze iz okolice Poreča, točnije Općine Kaštelir-Labinci u kojemu se od 2000. godine obiteljski bave maslinarstvom. Tako danas OPG Dario Paulišić brine o 2.000 stabala maslina na 6,5 hektara površine, svega 10 kilometara od mora.

Naši nasadi rasli su s nama, kaže Ines i dodaje. Svake godine posadili bi novih stotinjak stabala, da bi došli na današnje brojke.

Ona je komercijalist, radi u turističkoj agenciji i uspješno povezuje turizam i vlastiti proizvod.

Većinu plasiramo kroz turizam, odnosno našu kušaonicu i restorane. Udaljeni smo tek 15 kilometara od mora i ljudi koji dođu kod nas vole maslinovo ulje i žele vidjeti što mi radimo. Ulje prodajemo po cijeni od 120 kuna za litru u rinfuzi.

Imaju i brojne planove za budućnost. Rade na projektu vlastite uljare, koju žele financirati EU sredstvima.

Zadnjih 4 ili 5 godina naše masline prerađujemo u uljari Babić iz Novigrada. Imamo jako dobar odnos i ugovor da naše masline idu čim prije na preradu. Tako da od berbe do ulja prođe manje od 12 sati.

Njen otac je počeo sa skupljanjem sorti maslina iz cijelog svijeta. Ideja je da vidimo kako se ponašaju u našim uvjetima. One sorte koje se pokažu najboljima potom idu u naše nove nasade.

Arbosana i arbequina

Veliki je to broj sorata, pa se nameće pitanje koja Vam je najdraža ili najbolja?

Posebne su španjolske sorte arbosana i arbequina, koliko znam ovdje ih jedini mi imamo. Daju voćna i blaga, ali pikantna ulja. Zato daju odlične rezultate kada ih miješamo s našim domaćim sortama.

Na sajam dolaze stvarati nove kontakte, a u Vodnjanu su prisutni niz godina. Nastupaju i na inozemnim natjecanjima i sajmovima s kojih donose nagrade.

Naš forte je ulje coratine

Najdraža mi je nagrada iz 2010. godine sa natjecanja Olio capitale - Trst, Italija za miješano ulje. Došli smo kao mali seljaci, bez dizajna, sa skromnom ambalažom, a vratili se sa nagradom. To nam je bio veliki poticaj i dokaz da nadalje radimo više i bolje.

Danas proizvode 6 monosortnih i jedno mješano ulje. Od monosortnih ulja naš forte je ulje coratine iz više razloga - rijetko ga ima monosortno, izražene je gorčine i pikantnosti s visokim udjelom polifenola, zaključuje Ines.


Tagovi

Ines Paulišić Kaštelir Oliveri Istra Coratina Olio capitale Arbosana Arbequina


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]