Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompromis s prirodom
  • 30.10.2022. 12:00

Integriranom poljoprivredom do zdravstveno sigurnog proizvoda?

Mjere zaštite integralnim metodama ne isključuju primjenu hemijskih sredstava za zaštitu bilja, ali ih nastoje svesti na najmanju i nužnu upotrebu.

Foto: Depositphotos/ivonnewierink
  • 76
  • 8
  • 0

Tri su modela poljoprivredne proizvodnje - organska ili biološka, konvencionalna i integrirana. Prva je bazirana na ekološkim principima i isključuje iz primjene sve sintetičke agrohemikalije, dok je druga svoj razvoj doživjela u 20. stoljeću. 

O usporedbama organske i konvencionalne poljoprivrede može se puno pisati, kaže mr.sc. Marija Prlić, dipl.ing.agr., šefica Odsjeka za vinogradarstvo i voćarstvo Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar. No, kako ističe, proizvođače, a i potrošače, najviše zanima može li poljoprivredna proizvodnja biti produktivna, a u isto vrijeme i sigurna za ljude i okoliš.

"Razvojem ovog modela, počela je proizvodnja velikih količina hrane jer su se uzgajivači počeli koristiti motoriziranom opremom, mineralnim gnojivima i pesticidima. Na taj način uspjeli su proizvesti do tada nezamislive količine hrane", navodi Prlić u radu o "Inegriranoj proizvodnji šipka".

Negativne posljedice

Međutim, dodaje kako u želji da se proizvede više, proizvođači nisu uvidjeli da postoji i cijena koju moraju platiti. Ta je cijena bila smanjenje plodnosti tla i zagađenje okoliša. Konvencionalna poljoprivredna proizvodnja je neodrživa i uveliko ovisi o nafti i mineralnim gnojivima. 
Takav oblik poljoprivredne proizvodnje, kako podcrtava Prlić, ima velike negativne posljedice za okoliš i zdravlje ljudi.

Osim toga, danas se tlo tretira kao beživotna formacija. Procesi u tlu ispituju se kroz mehanizme i zakone koji se odnose na neživu tvar. 

Danas se tlo tretira kao beživotna formacija (Foto: Julijana Kuzmić)

"Bilo koje tlo, tretirano samo mehaničkim i hemijskim sredstvima, bez obzira na biologiju tla, postaje beživotno, neplodno, zatrovano i lišeno života", podsjeća, te dodaje kako se na jednom hektaru plodnog tla nalazi oko 20 tona živih organizama. Oni su zaslužni za opskrbu biljke hranjivim tvarima. Milijarde mikroorganizama razgrađuju organske tvari i spojeve u tlu i tako omogućuju da ih biljka iskoristi.

Savremena poljoprivredna proizvodnja danas nastoji uz smanjenje proizvodnih troškova povećati proizvodnost i količine hrane te se malo pažnje pridaje važnosti očuvanja tla i ostalih sastavnica ekosistema.

Kompromis s prirodom

Istraživanjem je, kako kaže, utvrđeno kako se za niti jedan sistem poljoprivredne proizvodnje ne može reći da je najbolji, niti najlošiji. Brzo rastuće stanovništvo neminovno zahtjeva sve veću količinu hrane zadovoljavajuće kvalitete, no često na uštrb okoliša. 

Podmirivanjem jedne, bitno se ugrožava postojanost druge, po važnosti jednake strane iste medalje. Smatra kako je vjerovatno najbolja solucija, koja bi u zadovoljavajućoj mjeri zadovoljila i jedno i drugo, integrirana poljoprivreda, koja počiva na znanju, no još uvijek ne i na brzini implementacije među, sve nam starijim poljoprivrednim proizvođačima. 

Kako ptice pomažu u integriranoj proizvodnji voća?

"Integrirana proizvodnja je kompromis s prirodom. Sadrži sve elemente konvencionalnih sistema biljne proizvodnje, ali hemijske mjere se preporučuju, kada su iscrpljene druge u borbi protiv štetnih organizama", kaže šefica Odsjeka za vinogradarstvo i voćarstvo FAZ-a.

Njen krajnji cilj je zdravstveno siguran proizvod s aspekta primjene pesticida, hranjiva i drugih sintetičkih hemijskih materijala.

Usmjerena zaštita

Mjere zaštite integralnim metodama ne isključuju primjenu hemijskih sredstava za zaštitu bilja, ali ih nastoje svesti na najmanju i nužnu upotrebu. To se postiže očuvanjem prirodno nepovoljnih uvjeta za razvoj pojedinih bolesti, odnosno štetnika, osmišljenim korištenjem agrotehničkih zahvata, poput odstranjivanja zaraženih biljnih ostataka, gnojidbe dobro izbalansiranim sastavom hranjiva, pravilnom rezidbom, navodnjavanjem, itd. i biološkim metodama suzbijanja, koje podrazumijevaju očuvanje korisnih entomofagnih vrsti, primjenu bioloških preparata.

Mjere zaštite ne isključuju primjenu hemijskih sredstava (Foto: Željka Rački-Kristić)

"Hemijski načini suzbijanja mogu se znatno reducirati pravilnim prognoziranjem eventualnog napada štetnika, a suzbijanje provoditi korištenjem atraktanata (feromona), lovnih naprava, i pravilnom upotrebom hemijskih preparata koji neće narušiti prirodnu ravnotežu entomofaune odabranog agrobiotopa", pojašnjava.

Prednosti integrirane proizvodnje voća

Ona kaže i kako su mnogi potrošači već javno postavili pitanje koliko je, zapravo, moguće sa sigurnošću pouzdati se da je vino doista proizvedeno ekološki prihvatljivim načinom. Ljudi su, dodaje, nepovjerljivi s proizvodima koji se prodaju skuplje jer nose određenu oznaku koju vrlo moguće i ne zavređuju, i koja ih radi stjecanja dobiti osoba vezanih uz te proizvode u određenim slučajevima može i prošvercati u skuplji rang. 

"Stručnjaci ljubitelje prirodne, odnosno ekološki maksimalno moguće čiste plemenite kapljice u Njemačkoj, umiruju objašnjenjem da su najbolji kontrolori ekoproizvodnje sami članovi pojedinih udruženja eko-proizvođača vina: najmanje što žele skandal je koji bi im u hipu uništio rezultate silnog uloženog truda i muke, strpljenja i novaca u ovaj vid proizvodnje", zaključuje Prlić.


Tagovi

Integrirana proizvodnja Eko proizvodnja Organska poljoprivreda Marija Prlić Federalni agromediteranski zavod


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.