Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 02.11.2021. 16:30

Istarska bjelica, Levantinka, Oblica, Drobnica i Buža muška spremne za berbu

Masline koje su do sada prerađene pokazuju manje randmane nego što je uobičajeno za rokove berbe prošlih godina.

Foto: Blanka Kufner
  • 612
  • 42
  • 0

Kako su dugoročne vremenske prognoza u pogoršanju u narednim danima studenog, bilo bi poželjno obrati sorte koje su postigle optimalnu tehnološku zrelost, a što je slučaj kod Istarske bjelice, Levantinke, Oblice, Drobnice i Buže muške.

Navedene sorte akumulirale su najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima. 

S druge pak strane, kasne tj. sporo dozrijevajuće sorte poput Mašnjača, Krvavica, Lastovka i introducirane Leccino još nisu za berbu. 

Masline pokazuju manje randmane

Masline, koje su do sada prerađene, pokazuju manje randmane, nego što je uobičajeno za rokove berbe prošlih godina. Razloga je više, ali prvo što se mora uzeti u obzir je velika količina vode s prvim rujanskim kišama, koju je maslina nakupila i to u prosjeku od tri do pet posto, kako za koju sortu pa su i randmani manji za navedeni postotak vode. Ti pokazatelji bit će najviše vidljivi na domaćim sortama (Oblica, Levantika) koje su sađene u dubljem tlu. Nakon razdoblja suše i nakon obilnih kiša krajem kolovoza i početkom rujna, masline zasađene na takvim tlima upijaju prevelike količine vode.

Učinak svega toga naglo je punjenje masline s dugo iščekivanom vodom. Njeno ponašanje je očekivano, jer je plod masline samoj biljci i pričuvni rezervoar. Ova pojava osobito je vidljiva na domaćoj Oblici, čija je konstitucija ploda prilagođena učestalim pojavama suše. Na njen izgled i genetski razvoj utjecala je okolina tisućljećima u nazad i svi abiotski faktori te je ona prilagođena okolinskim uvjetima. Dugi period suše uzrokovao je fiziološke promjene koje su išle u smjeru očuvanja vode u biljci, a manje u smjeru stvaranja ulja. Te pojave postale su destabilizirajući faktor konačne kvalitete ulja i otežavajući čimbenik u hrvatskom maslinarstvu.

Problem suše i njen učinak (deficit vode u tlu) najviše se pokazuje na introduciranim sortama naprimjer Leccino. Bez obzira sadio se u dubljoj zemlji ili kršu, bez konstantne dostupne vode od lipnja do rujna – listopada, bez obzira na to što ploda ima (razlog je 90% plodnih cvjetova) ne daje kvalitetan plod tj. razvoj mu je usporen i zaostaje. Ovaj zaključak je donesen prema višegodišnjem promatranju spomenute sorte u hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima.

Pratiti ulje u suhoj tvari i težinu ploda

Podsjetimo, maslinari za berbu trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za nju. To su ulje u suhoj tvari i težina ploda masline.

Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, to je znak da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Ponavljanje vrijednosti ulja u suhoj tvari između dva uzastopna mjerenja, znak je završetka stvaranja ulja u maslini i trenutak optimalne berbe.

Rezultate NIR analize plodova maslina s devet maslinarskih uzgojnih područja RH u razdoblju od 20 do 25. listopada 2021. pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Četvrta preporuka Berba maslina Randman Zrelost Kiša


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]