Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Jurčević
  • 31.07.2021. 16:30
  • Požeško-slavonska, Kula

Ivica Jurčević: Plasman i cijena lubenice ove godine bolji, s dinjom ide malo teže

Lubenice su na ovom OPG-u kalemljene na podlozi tikve, a s dinjom također ne žele riskirati pa sade isto hibridnu sortu. Uzgajaju ih ispod akrilne folije, a uspjeh ne bi bio moguć bez navodnjavanja kap po kap. 

Foto: Youtube/ Printscreen
  • 705
  • 218
  • 0

Sezona domaćih lubenica u punom je zamahu. Ove godine proizvođači su zadovoljniji cijenom u odnosu na prošlu godinu, a razlog dobrog plasmana leži u činjenici da su zemlje od kojih se tradicionalno uvozilo prijašnjih godina povisile svoju cijenu.

"Sezona je za sada dobra. Nije prevelika gužva s robom i nadam se da će tako i ostati“, kaže Ivica Jurčević iz Kule koji na 15 hektara uzgaja povrće, od čega pet hektara opada baš na ovu kulturu. 

S druge strane, dodaje Ivica, za dinju je puno teže osigurati tržište i zato je oni uzgajaju na samo 500-njak kvadrata. "Jako je malo možemo prodati na štandu, a sadimo je isključivo zbog takve prodaje. Zahtjevnija je proizvodnja, mora se imati siguran plasman jer ne može čekati u njivi da se nađe kupac ako bude neka 'zaglava' s robom“, pojasnio je Poljoprivrednoj televiziji.

Duža kišna razdoblja im ne odgovaraju

Kada je riječ o samoj proizvodnji, obje kulture sade se u isto vrijeme. Lubenice su na ovom OPG-u kalemljene na podlozi tikve, a s dinjom također ne žele riskirati pa sade isto hibridnu sortu. Uzgajaju ih ispod akrilne folije, a uspjeh ne bi bio moguć bez navodnjavanja kap po kap

Inače, čak 95 posto lubenice i dinje čini voda, no, duža kišna razdoblja im ne odgovaraju. "Vole vodu, ali im više odgovara kada im puštamo kroz sistem za navodnjavanje jer tada ne dobiju preko lista i samoga ploda“, objašnjava dodajući kako lubenici voda najviše smeta kada je u fazi zrenja jer nastavi rasti, dobije deblju koru, a s time gubi na kvaliteti. "Kada krenu zriti smanjimo navodnjavanje“, ističe. 

Jurčević je naglasio kako je u cijeloj proizvodnji najbitnije raditi sve potrebne agrotehničke mjere. Tako je u fazi razvoja potrebno obaviti zaštitu od bolesti pred kišu, dok se pred berbu ne radi jer nema sredstava s tako kratkom karencom. 

Osim plamenjače često se pojavljuje pepelnica i alternarija, dok je od štetnika najznačajniji crveni pauk i lisna uš. 

"Znaju dosta štete napraviti ako se ne krene na vrijeme sa suzbijanjem. Sredstva koja su trenutno na tržištu ne znam jesu li sve slabija, ali većinom ih koristimo u samim početcima, nakon prve pojave jer ih je kasnije nemoguće suzbiti“, kaže sugovornik. 

Za kraj, dao je savjet kako prepoznati i kupiti dobru lubenicu. 

"Mora se probati, teško ju je prepoznati ovako na prvi pogled. Mi vidimo koja je zrela, a koja ne. Je li dobra, ovisi o godini. Ova, gdje je bio dosta dugi period bez oborina, dala je dobru kvalitetu“, zaključuje. 

Više o uzgoju, plasmanu i cijenama lubenice pogledajte u videu:


Tagovi

OPG Jurčević Uzgoj lubenice Uzgoj dinje Cijena Plasman Navodnjavanje kap po kap


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]