Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kešinović Ivica
  • 30.06.2021. 09:00
  • Istarska, Novigrad

Iz policijske odore u radno odijelo, bivši načelnik "prekvalificirao" se u poljoprivrednika

Nakon završene policijske karijere, Ivica Kešinović odoru je zamijenio radnim odijelom i okrenuo se poljoprivredi te danas ima voćnjake u Slavoniji, vlastitu malu destileriju i nekoliko maslinika u Istri.

Foto: arhiva I. Kešinovića
  • 2.705
  • 934
  • 0

Nekadašnji načelnik Policijske postaje Poreč, a danas vlasnik OPG-a Kešinović Ivica (47), rođen je u Posavskim Podgajcima, gdje je, kaže, proveo prekrasno djetinjstvo na selu. Upravo sjećanja na djetinjstvo i rodnu Slavoniju bila su okidač da se, bivši policajac, odlaskom u mirovinu, okrene poljoprivredi.

"Moji roditelji su se bavili poljoprivredom i stočarstvom te su u najboljim danima, kada se još onako, po starinski držalo slobodno po šumama, znali imati i po 350 komada svinja", prisjeća se dodajući da je, iako je volio takav način života, rodni kraj morao napustiti zbog školovanja.

Vratiti se nije mogao niti nakon završene srednje policijske škole u Zagreb jer je prvo radno mjesto dobio u Istri, u policijskoj postaji Umag, gdje je postepeno napredovao do mjesta pomoćnika načelnika za poslove pomorske policije i granične kontrole. "Policijsku sam karijeru završio kao načelnik Policijske postaje Poreč, a nakon odlaska u mirovinu ispunio si davnu želju te sam se, slijedeći svoju slavonsku dušu, počeo baviti poljoprivredom“, kaže bivši policijski načelnik. 

Iako je zavolio i Istru, nostalgija za rodnim krajem nikada nije prestala, te se tijekom svih godina rada, planirao vratiti u rodni kraj čim se za to stvore uvjeti. Prvi korak u tom smjeru napravio je 2007. godine, kada je s bratom otvorio OPG čiji je nositelj.

U šljivama su Ivica i brat vidjeli potencijal

"Procijenio sam da konvencionalna poljoprivreda više nije rentabilna, kada je riječ o omjeru uloženo-dobiveno te sam se, stoga, odlučio probno okušati u nečemu novom. Bez ikakvog prethodnog znanja i iskustva u bavljenju voćarstvom, posadio sam 200 stabala krušaka williams", otkriva.

Dvije godine kasnije kupio je još jedan hektar poljoprivrednog zemljišta te obavio analizu tla u pedološkom laboratoriju u Poreču. "Nakon dobivenih rezultata brat i ja smo odlučili dodatno proširiti voćnjak te smo na tom zemljištu i još jednom pored njega posadili ukupno 890 stabala raznog voća – razne sorte šljive i jabuke, marelice ...“, prisjeća se svojih prvih poljoprivredničkih koraka. 

Ističe kako su brat i on sve tada financirali sami, vlastitim sredstvima, te nisu tražili nikakve poticaje za svoje voćnjake. Smatrali su, kaže, da će na manjim poljoprivrednim površinama ostvariti bolje prihode. 

Računali su da su šljive zbog rakije dobitna kombinacija 

Dodatan razlog za optimistične prognoze bio je to što su jedini u selu posjedovali malo veći nasad šljiva, koje su mještani do tada nabavljali iz uvoza. Neizbježan dio gastroponude svakog seoskog domaćinstva u Slavoniji je domaća rakija. No, rakije nema bez šljiva, a njih u selu nije bilo niti iz daleka dovoljno za potrebe svih onih koji su je pekli pa su se nabavljale iz uvoza, iz susjedne Srbije i BiH.

"Upravo tu smo prepoznali prostor za svoju poljoprivrednu ponudu. Kako je zakonodavstvom bilo dozvoljeno pečenje rakije za vlastite potrebe, proizvodnju smo prilagodili tim dozvoljenim količinama, a ostatak šljive prodavali kao konzumni proizvod“, kaže. 

Smjer kojim su krenuli, djelovao je obećavajuće, no, kada je nasad trebao biti u dobrom rodu, 2014. godine Posavske Podgajce je pogodila jaka poplava. Nasad je teško stradao, što je imalo dugoročne posljedice, s obzirom na to da je poplava nanijela i niz štetnih kemikalija što se, kaže, negativno odrazilo na daljnji razvoj i budućnost voćnjaka. No, unatoč nepogodi koja ih je dovela na sam rub, Ivica i brat nisu tada dobili niti kunu odštete. Premda je, navodi, u ARKOD-u bilo navedeno da je voćnjak u poplavljenom području, što se moglo vidjeti i po snimkama s terena. 

Budući da njihova poljoprivredna priča nije, nažalost, išla onako kako su planirali, brat je bio primoran otići na rad u Austriju te Ivica sada sve poslove obavlja sam, uz povremenu pomoć članova uže obitelji.

Nakon voćnjaka, otvorio je i destileriju

Prije tri godine, ovaj je "nepopravljivi" Slavonac krenuo u još jednu poljoprivrednu priču. Nakon odlaska u mirovinu otvorio je svoju malu destileriju.

Kako bi se s kakvim-takvim količinama bavio proizvodnjom rakija i likera te ih plasirao tijekom turističke sezone, budući da je prestala potražnja za otkupom konzumnih proizvoda, zatražio je poticaje.

Iz policijske postaje u voćnjak

"No, nevoljama ni tada nije došao kraj - 2019. godine elementarna nepogoda nanijela je goleme štete u voćnjaku, kojeg je ponovno trebalo dovesti u red. Ipak, ni tada se nisam obeshrabrio te sam iste te godine na jednom hektaru posadio još i orahe“, priča dodajući da se nepovoljni uvjeti za voćare nastavljaju i ove godine. Mraz je učinio svoje te od ploda neće biti gotovo ništa. 

Uz prirodne nepogode, problema ima i u administrativnom dijelu. Kao jedan od većih problema ističe to što trošarinu na alkohol mora platiti odmah, bez obzira na to kada će on, kao proizvođač, uspjeti prodati svoje proizvode.

No, od poljoprivrede i dalje ne misli odustati te se, uz voćnjak u Slavoniji, prije par godina početo baviti i uzgojem maslina u Istri. U zakup je uzeo jedan, potom i drugi pa treći, mladi maslinik, te sada ima oko 300 stabala maslina.

Istarski je maslinik isplativiji od slavonskih voćnjaka

Kao netko tko u maslinarstvu nema nikakvog prethodnog iskustva, bivši je policijski načelnik, kaže, izuzetno zadovoljan postignutim rezultatima, a kako i ne bi bio kada je, već do sada, za postignutu kvalitetu svog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dobio dvije diplome.

Prošao je i na LAG natječaju te ove godine povukao 15.000 eura sredstva, od čega je kupio nešto poljoprivredne mehanizacije i jedno zemljište na kojem planira posaditi još jedan nasad maslina. "U narednom razdoblju planiram se prestati baviti voćarstvom, a budući da na tržištu još uvijek vlada siva ekonomija te se prodaju alkoholna pića bez plaćenih trošarina, kojima cijenom ne mogu biti konkurentan, prekinut ću i proizvodnju alkoholnih pića koja su bila domaći proizvod, pod sloganom 'Dar prirode i ruku seljaka'. Planiram se posvetiti daljnjem proširenju nasada maslina“, kaže.

Plan mu je posvetiti se daljnjem proširenju nasada maslina 

S obzirom na proizvedene količine, u Novigradu je zakupio mjesto za štand te svoje proizvode prodaje tijekom turističke sezone. Za razliku od kupovine u velikim trgovačkim lancima, na štandu bivšeg načelnika policije ne možete kupiti niti jedan proizvod, ako ga prije toga niste kušali i sami se uvjerili da je riječ o nečemu što vašem nepcu uistinu godi.

Zbog pandemije je prošla sezona, kaže, bila slabija no inače pa je i degustiranja na štandu bilo malo, ali nada se da će ova ipak biti bolja te da će uspjeti prebroditi sve nedaće. 


Fotoprilog


Tagovi

Ivica Kešinović OPG Kešinović Ivica Voćarstvo Masline Destilerija Načelnik policije


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.