Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lež
  • 31.10.2017. 12:00

Iz policijske odore u uzgoj sibirske borovnice

U Zaboku na hektar zagorske zemlje polje je eko uzgoja sibirske borovnice obitelji umirovljenog policajca Vjerana Leža. Zbog velikog interesa za proizvode tog bobičastog voća planiraju proširiti nasade.

Foto: arhiva obitelji Lež
  • 8.540
  • 451
  • 0

Još dok je radio, umirovljeni je policajac Vjeran Lež (40) odredio kako će se u mirovini imati čime baviti i to na svojoj zagorskoj zemlji u gradu Zaboku. Na oko hektar polja, nije kaže dvojio što će još 2011. godine posaditi, pa se tako u tom podneblju iznjedrila i jagodičasta sibirska borovnica. Poznata je i kao Mayberri, Majska jagoda, Haskap odnosno Kamčatska borovnica. Pola je hektara gospodin Vjeran zasadio uobičajeno, a pola je sadnica u vrećama od agrotekstila.

Odlučio se na to, jer zemlja u tamošnjem kraju nije baš zahvalna, ima dosta mulja pa će se novitet s vrećama vidjeti u (u)rodu tek iduće godine. Riječ je o pohrani biljke u svojevrsni juteni tekstil, od kojih jedna vreća košta dvadesetak kuna a veličine su 47,5 litara. Nabavljene su u Poljskoj jer u Hrvatskoj je, kaže Vjeran Lež, ponuda te vrste vrlo siromašna.

Siromašna ponuda poljoprivrednog materijala

Nemamo nažalost, ističe neki veći izbor poljoprivrednog materijala uključujući i onog za pakiranje. U vrećama im je posađeno 1.800 sadnica sibirske borovnice koju mnogi mijenjaju s onom američkom, što nije isto. Haskap naziva još i Mayberri nije zahtjevna biljka, raste kako u kiselom tako i lužnatom tlu, sadi se ovih dana a sazrijeva već u petom mjesecu (Majska jagoda).

Sadnice u vrećama

Ove je godine obitelj Lež prvi put sibirsku borovnicu posadila na gredice na visinu od 20 - tak centimetara. Riječ je zapravo o svojevrsnom eksperimentu, koji treba pokazati da se u svakom slučaju borovnicu može saditi na svim terenima.

A zašto je odabir kod obitelji Lež pao baš na tu biljku, razlog je i to što je prve dvije sadnice , naš sugovornik kupio još prije deset godina u Sloveniji, posadio ju je gotovo prvi u Hrvatskoj a sve informacije saznavao je educirajući se sam. Preko interneta kaže to baš i nije najzahvalnije, jer tamo ima informacija svakakvih i točnih i netočnih. Zato je sada nakon šest godina prateći Haskap na svojem terenu, puno toga naučio iz osobnog iskustva. Oduvijek je naš sugovornik, otac dvoje djece i suprug Nikoline (41) djelatnice FINE kaže volio poljoprivredu, prirodu i biljke.

Sadnica mayberrija u punom rodu daje do 5 kg ploda

O biljci je Mayberri saznao da je to izdašna vrsta bobičastog voća koje u punom rodu daje od tri do maksimum pet kilograma ploda, s tim da joj je puni urod sedam do deset godina. Sadi se, (najbolje je uzeti dvogodišnje sadnice) u jamu 30 x30 cm centimetara.Naraste 1,5 metar u širinu i toliko u visinu, ali sve ovisi o sorti. Studeni pa čak i prosinac mjeseci su također za sadnju sibirske borovnice, jer zemlja tada ima dosta vlage. Voćka je to okusa najbližeg šumskoj borovnici i crnom ribizlu, malo je kiselkasta i s puno c vitamina.

Plod joj je plavkast, podsjeća bojom na šljivu bistricu, sitnih je koštica u pulpi, i nježna na dodir. Zato je i berba tog vitaminskog dragulja teška, obavlja se ručno a kod Leževih uz pomoć rodbine i prijatelja u pakiranja od po 125 grama. Leževi sve što proizvedu i prodaju (ograničene su im količine) počevši od svježih plodova (trgovina delikatesa, kućni prag) do matičnog soka biljke bez vode i šećera (0,75 l je 120 kuna) odnosno sirupa po 30 kuna za 0,75 dcl. Džemovi "biljke za slabokrvne", kako je još zovu, kod zagorske obitelji koštaju 30 kuna za 200ml. Zbog velike potražnje haskapa koji podnosi temperature i do 40 ispod ništice OPG Lež namjerava proširiti svoje nasade koji ističu trebaju biti ograđeni.

Polja sibirskih borovnica pod video nadzorom

Oni će svoje staviti i pod video nadzor jer bilo je kradljivaca voća i povrća u tom kraju. Kada je o budućnosti uzgoja riječ, naš sugovornik u poljoprivrednoj proizvodnji zagovara inovativnost, a ne slijepo držanje uzgoja kukuruza i pšenice. Treba smatra, uvoditi nove vrste poput Mayberrija i sl. koji nemaju prirodnih neprijatlja izuzev voluharica koje se na njega znaju navaditi ali i za to kaže "ima lijeka". Postoje ciljana sredstva za te štetnike, a stari je narodni lijek doznajemo i pasja dlaka koja im se nekad "sevirala" na putu prema hrani.


Proizvodi OPG Lež

A jedno od putovanja obitelji bit će i na sajmove zdravih okusa koji se često organiziraju u njihovoj Županiji, ali i drugdje poput onog 100 posto Zagorsko koji je bio u Rijeci. Pohvalno je i što im županija pruža potpore pri nabavci opreme ili im daju pomoć druge vrste.

Foto: arhiva obitelji Lež


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Sinonim: črnica, kupinjača, crna jagoda | Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Kod nas u RH raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Lež Zabok Uzgoj Kisela Zemlja Zagorje Policajac Sibirska Borovnica Sadnja Haskap Agrotekstil Mayberri


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije