Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinik
  • 07.11.2021. 12:00

Iza berbe obavite sanitranu rezidbu maslina a možete posaditi i bob

Postoje prakse da se u ovom periodu vrši i sijanje mahunjača, pogotovo boba, koji je bogat kalijem, te svojim prisustvom obogaćuju tlo kasnijom zelenom gnojidbom.

Foto: Renata Prusina
  • 390
  • 22
  • 0

Berba maslina, započeta na pojedinim područjima, prešla je i u jedanaesti mjesec što je kod nekih sorti upravo odgovarajući termin branja. Ima maslinara koji su skloniji da ovaj posao odrade ranije kako bi postigli željenu kakvoću maslinovog ulja. 

Prema riječima stručnjaka Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, dr.sc. Mire Barbarića, ranija berba obično da bolje rezultate kod parametra peroksidnog broja, što je i često glavni cilj proizvođača. 

"Ulja dobivena ranijim branjem često su pikantnijeg okusa. Međutim, odluka kada će se pristupiti toj aktivnosti za svaki maslinik je različita i ovisi o mnogo čimbenika, no globalno berba u našim krajevima treba da krene početkom druge polovine listopada pa sve do kraja studenog", pojašnjava Barbarić.

Kada se ona izvodi tresačima, broj prisutnih bi minimalno trebao biti tri. Ukoliko se ipak obavlja ručno, berba je učinkovitija kada je što više njih prisutno.

Najaviti se uljaru za period dostave

U svakom slučaju važno je izbjegavati skupljanje otpalih plodova, zato što ih u ovom periodu zna biti u velikom broju, poglavito kod ranijih sorti, ukazuje stručnjak Zavoda. 

Preporuka za preradu bila bi da se tek ubrani plod dostavi u uljare u roku od 24 sata i to u gajbama koje su plitke kako ne bi došlo do pretiska mase na plod masline i ubrzanja oksidacijskih procesa. U načelu savjet je izbjegavati dostavu u vrećama bilo kojeg tipa.

Jesen u trajnim nasadima: Kako zaštititi masline, vinograde i voćnjake?

"Bitno je istaći da je obavezno najaviti se uljaru za period dostave, kako bi vrijeme između berbe i prerade bilo što kraće", podsjeća Barbarić.

Ako postoji mogućnost za to, u fazi berbe poželjno je provoditi sanitarnu rezidbu, tačnije, odstranjivanje oštećenih grana na maslinama. 

"Orezivanje bi bilo dobro obaviti iza berbe, na način da nakon obilnog priroda ne treba previše rezati grane kako se ne bi poticala naizmjenična rodnost, što je slučaj kod starijih maslina u nasadu", savjetuje mr.sc. Marija Prlić.

Period pogodan i za sijanje mahunjača

Također, napominje ona, u ovom periodu preporučuje se i gnojidba maslinika. Naročito kada je riječ o umjetnim gnojivima koji dobivaju na svojoj razgradivosti, te dostupnost za usjev u fazi usvajanja mikro i makro elemenata. Svakako ne izbjegavati ni primjenu organskih gnojiva, kao i onih koja su u procesu nastanka ostala bogata mikroorganizmima, čime se utječe na biologiju tla.

Postoje prakse da se u aktualnom periodu vrši i sijanje mahunjača, pogotovo boba, koji je bogat kalijem, te svojim prisustvom obogaćuju tlo kasnijom zelenom gnojidbom.

Nasadi koji imaju učestaliju pojavu paunovog oka i čađavica, te i samo prisustvo raka masline, poslije berbe moraju se zaštiti bakrenim preparatima koji imaju duže djelovanje i otpornost na ispiranje uslijed jesenskih kiša, navodi Prlić. 

Treba napomenuti da su glavni čimbenici koji utječu na kakvoću ulja: stupanj zrelosti, sustav prerade, sorta, berba, transport i skladištenje.

Kada je riječ o skladištenju ovog ulja jako je bitna čistoća prostorije u kojoj se nalaze rezervoari za ulje kao i čistoća i zatvorenost rezervoara da ne bi došlo do oksidacijskih procesa i samog kvarenja sirovine, zaključuju stručnjaci Zavoda.


Tagovi

Berba maslina Ručna berba Berba tresačima Maslinovo ulje Uljare Sanitarna rezidba Gnojidba maslinika Paunovo oko


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]