Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Australac u jagodama
  • 14.05.2017. 12:00

Izgradio reciklirani sustav za uzgoj jagoda

Naizgled po ničemu poseban, Ron je Australac koji uzgaja jagode, kupine, maline i još nekoliko vrsta egzotičnog bobičastog voća. No, kod njega je sve - reciklirano.

  • 3.140
  • 241
  • 0

Naizgled po ničemu poseban, Ron je Australac koji uzgaja jagode, kupine, maline i još nekoliko vrsta egzotičnog bobičastog voća. Uvijek je bio vješt vrtlar i uzgajao povrće i voće za svoje potrebe, ali prijelomni trenutak je bio kada je odlučio napustiti posao i komercijalno proizvoditi jagode, piše maitlandmercury.

Započeo je sa samo 50 biljaka, a sada ima 2.000 sadnica jagoda, 7.000 sadnica malina i na stotine drugih. Hobi se pretvorio u lijep posao. Poseban je po tom što se koristi recikliranim posudama za uzgoj voća, ali i sve ostalo nije daleko od toga. Čak je i klupa koju ima na gospodarstvu od recikliranog željeza.

Jagode u recikliranim posudama

Ovaj inovator razvio je i vlastiti sustav za uzgoj jagoda. U njemu jagode rastu kroz rupice recikliranih posuda i rastu vertikalno u grmovima. Biljke se navodnjavaju i hrane sustavom kap na kap koji dolazi do svih razina - s vrha, a služi se kišnicom i branom koju je napravio na gospodarstvu.

Slijedi i organsku praksu, a to mu kaže olakšava i činjenica da jagode nisu na zemlji gdje su bile podložne kišama koje donose i većinu bolesti. Ovako su ipak u barem djelomično kontroliranim uvjetima.

Iako ima jako puno posla, nema više opasnosti od puževa, gljivica, štetnika. Prodaje svoje voće lokalnim restoranima i trgovinama zdrave hrane.

Uvijek nešto novo

Uzgajao je kaže i salatu u hidroponskom sustavu, no kako mu je trebala velika količina jako kvalitetne i čiste vode, odustao je. Bobičasto voće treba period hladnoće ispod 5 stupnjeva Celzijevih pa tlo ostavlja golo tijekom zime i malčira u proljeće. Jagode mu potraju dvije godine u dobrom prinosu, a onda im kvaliteta i rodnost slabi.

Manje plodove prerađuje u džemove. Kako uvijek smišlja nešto novo, tako ima i veliko bure s rupama iz kojih rastu jagode koje je napunio kompostnim glistama i otpadnim materijalom iz vrta, a naziva ga svojom privatnom "poljoprivrednom trgovinaom". Gliste se hrane otpacima i rade kompost koji onda hrani jagode. Prilično održiv način za uzgoj, rekli bismo.


Tagovi

Uzgoj jagoda Vertikalni uzgoj


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]