Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 23.04.2015. 13:00
  • Krapinsko-zagorska

Jabuke i kruške zaštitite od infekcije fuzikladijem

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 201
  • 5
  • 0

Jabuke se nalaze, ovisno o sortimentu, u različitim fazama cvatnje. Cvatnja je vrlo osjetljivo razdoblje za biljku, te je najbolje izbjegavati bilo kakvu primjenu sredstava za zaštitu bilja u to vrijeme, kako ne bi negativno djelovala na oplodnju. No, ako su vremenske prilike povoljne za infekcije, primjerice, ako se najavljuje kiša, zaštitu je neophodno provesti.

Budući da za večeras te preko vikenda, meteorolozi najavljuju povremenu kišu, tijekom današnjeg dana ili sutra, potrebno je zaštititi nasade od infekcije fuzikladijem jabuke (Venturia inaequalis) i kruške (Venturia pyrina).

Više je pripravaka registrirano za suzbijanje fuzikladija u vrijeme i nakon cvatnje jabuka, a odabir ovisi o količini oborina. Ako se predviđaju veće količine oborina ili ako je nasad nezaštićen, pa dođe do infekcije, koriste se pripravci sistemičnog djelovanja, a preventivno se koriste pripravci s površinskim djelovanjem (na bazi mankozeba, ditianona, metirama) ili strobilurinski pripravci.

Neki od pripravaka registriranih za suzbijanje fuzikladija na jabuci i kruški u cvatnji i nakon cvatnje:

Kemijska skupina

Djelatna tvar

Pripravak

Primjena (%)

površinski pripravci

mankozeb

Dithane M-45, Dithane DG NeoTec, Mankozeb M-45, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Penkozeb 75 DG

0,21-0,25 %

ditianon

Delan 700 WDG

0,05-0,075 %

anilino-pirimidini

ciprodinil

Chorus 50 WG

0,045 %

pirimetanil

Pyrus SC 400 (registriran samo za jabuku)

0,075 %

strobilurini

krezokism-metil

Stroby DF *

0,02 %

trifloksistrobin

Zato 50 WG*

0,015 %

ditianon & piraklostrobin

Tercel WG ( registriran samo za jabuku)*

0,2-0,25 %

inhibitori biosinteze ergosterola (IBE)

difenkonazol

Score 250 EC, Agro EC, Difcor EC*

0,013-0,015 %

fenbukonazol

Indar EW*

0,06 %

miklobutanil

Fond 12 E ( jabuka)*

0,025-0,035%

*Suzbijaju i pepelnicu jabuke ( Podosphaera leucotricha).

Nakon cvatnje, za suzbijanje štetnih gusjenica na jabuci, mogu se primijeniti Laser, Mospilan 20 SP ili Calypso SC 480.

Za suzbijanje lisnih ušiju mogu se koristiti Calypso SC 480, Teppeki 500 WG ili Pirimor 50 WG. Poslije cvatnje za zelenu jabučnu uš, prag odluke iznosi 8 do 10 kolonija na 100 izbojaka, za pepeljastu uš jedna do dvije kolonije, a za uši šiškarice, više od pet napadnutih listova na 100 pregledanih.

Nakon cvatnje kruške, kad iz jajašaca izađe barem 30% ličinki, treba provesti suzbijanje kruškine buhe (Psylla pyri). Mogu se koristiti pripravci Actara WG ili pripravci na bazi abamektina (Kraft 18 EC i Vertimec EC). Ukoliko se kruške nalaze u sklopu mješovitih voćnjaka, gdje se nalaze jabuke u cvatnji, nije preporučljivo koristiti navedene insekticide, jer su izuzetno otrovni za pčele.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (FIS-u).

Vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja zbrinite na zakonom propisani način. Možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. u Zaboku, Gubaševo 47c, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: Sanja.Greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Lisne uši Calypso SC 480 Teppeki 500 WG Zelena jabučna uš Izbojci Pepeljasta uš Uši šiškarice Fuzikladij Venturia inaequalis Venturia pyrina Stroby DF Zato 50 WG Kruškine buhe Abamektin Kraft 18 EC


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]