Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara BiH
  • 29.09.2016. 15:00

Jača kontrola uvoza kikirikija, oraha, lješnjaka

Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane pooštravaju se kontrole za uvoz određenih vrsta orašastih plodova!

Foto: Bigstockphoto/Orhan
  • 332
  • 11
  • 0

Vijeće ministara BiH podržalo je Prijedlog protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika.

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja, kao odgovorna institucija za realizaciju protokola, provest će ovaj protokol u skladu sa zakonodavstvom BiH i uz suglasnost entitetskih nadležnih institucija u slučajevima kada je to zakonom predviđeno.

Otklanjanje smetnji za izvoz u Rusiju

Na ovaj način otklanjaju se smetnje za nastavak suradnje između BiH i Ruske Federacije kako bi se omogućio daljnji izvoza voća, povrća i drugih proizvoda biljnog podrijetla iz BiH u Rusku Federaciju.

Protokolom je, između ostalog, definirano da će pošiljke biljnog podrijetla visokog fitosanitarnog rizika iz BiH za Rusku Federaciju sadržavati etiketu na pakovanjima na kojoj će biti naznačen proizvođač i izvoznik.

Tekst protokola identičan je onima koje je Ruska Federacija zaključila sa Srbijom, Makedonijom i drugim zemljama.

Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, kako doznaje vecernji.ba, donesena je i odluka o uvođenju posebnih uvjeta kojima se uređuje uvoz neke hrane i hrane za životinje iz određenih zemalja zbog rizika od kontaminiranosti aflatoksinima.

Pooštravanje kontrole uvoza

Pooštravaju se kontrole za uvoz određenih vrsta orašastih plodova. Posebni uvjeti uvoza odnose se na orahe iz Brazila, kikiriki iz Kine, Egipta, Indije, Gane i Brazila, te suhe smokve, lješnjake, pistacije i ulje lješnjaka iz Turske, kao i muškatne oraščiće iz Indonezije i Indije. Posebni uvjeti vrijedit će i za uvoz hrane za životinje dobivene preradom ovih namirnica ako su zastupljene u količini većoj od 20%.

Tako će svaka pošiljka ove hrane koja ulazi u BiH sadržavati rezultate uzorkovanja i analize koje su provela nadležna tijela države podrijetla ili države iz koje je pošiljka otpremljena, ako to nije država podrijetla, kako bi se provjerila usuglašenost s bh. propisima o maksimalno dopuštenim količinima aflatoksina.

Foto: Bigstockphoto/Orhan


Tagovi

Izvoz Uvoz Pooštravanje kontrole Vijeće ministara Rusija Protokol Voće Povrće


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]