Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Šipušić
  • 19.08.2018. 07:30

Jagode i maline OPG-a Šipušić: Ne tretiram jer ne bih htio prodavati vašoj djeci ono što ne bih dao svojoj

Kad mi je rekao da je digao kredit za pokretanje nasada jagoda, mislila sam da ću ga pojesti, prisjeća se početaka Jasenka Šipušić. Danas ona i suprug Renato uzgajaju i maline i bore se jer, kažu, delati se mora, a oni vole to što rade.

Foto: Igor Zovko
  • 2.722
  • 222
  • 0

Bračni par iz Velike Gorice Renato i Jasenka Šipušić nisu krenuli grlom u jagode kad su prije šest godina na svojoj zemlji zasadili prve sadnice jagoda, ali da je bilo lako - nije. Iako oboje rade, Jasenka u ugostiteljstvu, a Renato u tvornici stakla, bilo im je šteta da im zemlja stoji neobrađena. Na jednom ralu tako su zasadili prve sadnice jagode. Krenula je tako priča o Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Šipušić. Sada imaju i oko 2.000 sadnica malina

"Kad mi je rekao da je digao kredit za pokretanje nasada jagoda, mislila sam da ću ga pojesti. Uzeo je najobičniji kredit na 10 godina, rata nam je 3.000 kuna na mjesec, a njegova plaća 5.000", prisjeća se prvih koraka Jasenka. Najprije su kupili sadnice mjesečarke, a trebalo je početni nasad i zaštititi. 

"Samo najlon nas je koštao 20.000 kuna a gdje je još konstrukcija. Jedna mreža koštala nas je oko 2.000 kuna, a treba ih ohohooo", kaže nam Renato. Sada imaju oko 2.000 sadnica te ovih dana iščekuju drugi cvat. 

Ne bih volio prodavati vašoj djeci ono što ne bih dao svojoj

Urod nije veliki, ali, kažu, njima je dovoljan. Nakon svojih poslova obavezno su na zemlji. Gorak je to rad, ali su plodovi slatki i - zdravi. "Ničim ne tretiram ni jagode ni maline. Možda bi mi urod bio veći, ali ja jednostavno nisam takav. Ne bih volio prodavati vašoj djeci ono što ne bih dao svojoj", iskren je. O plasiranju uroda preko većih trgovačkih lanaca je razmišljao ali je odustao. 

"Čujte, oni imaju svoja pravila poslovanja. Ja bih trebao ranije ubrati plodove, predati njima. Što bi prodali, prodali bi, ali ima tu i povrata uroda. A što bih onda s tim? Komu prodati urod u takvom stanju? Da ne propadne, morao bih raditi pekmez. Bolje mi je da prodajem na štandu", iskren je Renato. A i najam štandova Šipušićima je zasad poveći trošak, pa jagode i maline prodaju ispred svoje kuće. Imaju stalne mušterije. Ove godine očekuju da će mi urod dosegnuti 1,5 tona jagoda, još jedan cvat, kaže Jasenka, i to je to. Što ne prodaju, od jagoda i malina prave pekmez pa prodaju pekmez. A da bi i taj cvat dao kakav takav urod, na sadnicama radi i Renatova mama Zlata Šipušić. Sa svoje 83 godine bez problema je čistila i tražila nam koju jagodu. 

"Je, pa mora se delati", kaže nam teta Zlata. I oni stvarno delaju. Renato nakon posla svaki dan radi, supruga Jasenka također. Nekad im vrijeme ne ide u prilog, ali ne odustaju. Prolazimo kroz maline, ali dosta je sadnica sunce spržilo. Slično je, kažu bilo s jagodama, iako uredno navodnjavaju. No velikogorički kraj je zbog meteoroloških prilika, poseban, česti su proljetni mrazevi, ljetne oluje, tuča, a i sunce zna upržiti. Šipušići sve to znaju, ali ne odustaju. Jedino bi voljeli imati kakvu dobru savjetodavnu službu, jer im kakve-takve savjete daju dobavljači sadnica.  Možda im se posreći s Agroklubom pa dobiju vrijedne savjete.

Moramo se boriti jer volimo to što radimo

"Grad Velika Gorica pa i Županija Zagrebačka znala je nama malim obiteljskim poljoprivrednicima pomagati subvencijama. Sada, kaže, toga nema, nego se sve mora tražiti preko Europskih fondova. A to vam je za velike, mošte mislit' kak bu nama malima dali", kaže Renato.

Članovi su lokalne udruge uzgajivača jagoda pa se bore da imaju održiv obiteljski posao. Šipušići, unatoč svemu, ne odustaju. Zasadili su i dinje i lubenice, iako su, kako rekoše, nekako male. "Mi od naše zemlje i našeg posla nećemo odustati. Moramo se boriti jer volimo to što radimo", kaže Renato spremajući nam dvije mjerice malina, koje samo trebamo malo staviti pod vodu i bez bojazni dati djeci da uživaju u pravom domaćem zdravom voću. Dobro, i za starije će ostati dvije-tri maline, da djeca ne vide.  


Tagovi

OPG Šipušić Jagode Velika Gorica Maline Jasenka i Renato Šipušić


Autor

Igor Zovko

Više [+]

Igor se novinarstvom bavi već 22 godine. Voli sve što vole mladi - slikarstvo, umjetnost, bicikliranje, prirodu... Ne voli sve što ne vole stari.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]