Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Golub
  • 08.01.2015. 14:45

Je li ovo prvi smokvik u Slavoniji?

Davor Golub, voćar iz Našica, postupno podiže nasad smokava. Osim smokava, tu su breskve, nektarine, ali i šljive.

  • 3.226
  • 576
  • 0

Umirovljeni hrvatski branitelj i ratni vojni invalid Davor Golub iz Našica, dvadesetak godina uspješno se sa svojom obitelji bavi voćarstvom. Među ostalim, uzgajaju i smokve koje prodaju po dobroj cijeni.

Ovo obiteljsko gospodarstvo poznato je u našičkom kraju po odličnim breskvama i nektarinama. Do prošle godine na oko dva katastarska jutra imali su oko 1.000 stabala tog voća, 36 sorti kojima su dobro pokrivali ljetnu sezonu od sredine lipnja do rujna. U međuvremenu su izvadili 150 stabala koja su bila na lošijoj zemlji.

Slavonske smokve

Imaju i 270 stabala šljiva, stolne sorte grožđa i drugog voća. Sve to u ljetnim i jesenskim mjesecima prodaju na svojim štandovima na našičkoj tržnici i u središtu grada, a po potrebi, kada ima tržnih viškova, svježe voće prodaju na osječkim tržnicama te u Donjem Miholjcu, Belišću i Zagrebu. Nešto voća razvoze zainteresiranim obiteljima za pekmeze, džemove i druge prerađevine.

Za breskve i nektarine Davor kaže da dobro uspijevaju na vinogradarskim terenima. Ne vole teška i glinovita tla i visoke podzemne vode, više vole ocijedite terene na kojima nije česta pojava omraza. A to su upravo područja na kojima se obitelj Golub bavi voćarstvom. A što se tiče tehnologije proizvodnje, Davor među ostalim posebno ističe oštru rezidbu, pravodobnu zaštitu, osobito sredstvima na bazi bakra, i rigorozno prorjeđivanje plodova.

Veća zarada u prodaji na vlastitim štandovima

Davor je godinama prodavao voće i nekim trgovačkim lancima i prerađivačkim tvrtkama, ali je odustao od te suradnje.

Plodovi bresaka na OPG Golub

"Odustao sam zbog sramotno niske otkupne cijene i zbog nekorektnosti u plaćanju. Primjerice, oni kvalitetnu breskvu plaćaju po 2-3 kune za kilogram, a mi u maloprodaji na tržnici ostvarujemo cijenu i od 8 do 10 kuna. S tim da te breskve za trgovačke lance moraju biti klasirane, kalibrirane, a takvih plodova u ukupnoj proizvodnji ima oko 30 %", kaže Davor napominjući da od tih otkupljivača često treba dulje vrijeme čekati na isplatu.

Zato se njegovo obiteljsko gospodarstvo odlučilo na vlastitu prodaju, što je mnogo teže, puno je tu posla od berbe do prodaje, ali su krajnji efekti mnogo bolji, zarada je veća. A upravo da bi produljili sezonu prodaje svježeg voća šire i manje nasade voćaka koje su primjerenije mediteranskom podneblju, ali Davor je uvjeren da će uspjeti, jer već sada ima dobra iskustava, ponajprije sa smokvama.

Dobra zarada od slavonskih smokava

"Smokve su nam zanimljive zato što nam odlično pokriju rujan i listopad, ponekada i dio studenoga, pogotovo ako je topla jesen. A ne traže nikakvo prskanje niti rezidbu. Samo ih dobro pognojim i okopam", kaže Davor i dodaje da su bi prošle jeseni imali solidan urod, a prodavali su ih po 20 kuna za kilogram.

Rodno stablo nektarine

Ističe da je na području Ceremošnjaka, područja gdje imaju zemljište, odličan mikroklimat za uzgoj smokava. Inače, prve je sadnice proizveo iz reznica i povaljenica prije 22 godine sa stabla starog osamdesetak godina koje se, kaže, dobro aklimatiziralo na tom kontinentalnom području. Riječ je o smokvi dvorotki krupnih plodova koja u normalnim godinama prvi rod donosi koncem lipnja, a drugi obilniji, koncem kolovoza i početkom rujna.

Trenutno u rodu imaju desetak stabala, a s onim što su posadili jesenas i prošlih nekoliko godina, sada je to pravi smokvik sa blizu sedamdeset stabala. Malo su raštrkana, nisu sva na jednom mjestu. Osim krupne dvorotke, ima i smokve sitnijih vrlo slatkih i ukusnih plodova za koju pretpostavlja da se radi o sorti "Turkish Brown" koju razmnožava.

Uz smokve i breskve - kivi, kaki, mušmule

"Na salašu imam još dosta prostora i ne ustručavam se saditi smokve, jer su moja iskustva s njima vrlo pozitivna. Prošle jeseni posadio sam još neke sadnice koje sam dobio iz kontinentalnog dijela Hrvatske.

Nasadi breskve

Mislim da je vrlo bitno da se kod nas sade smokve koje se desetljećima uzgajaju u uvjetima kontinentalne klime, a ne, što je česta greška, da se smokve donose niz Dalmacije kada se Slavonci vraćaju sa ljetovanja. One vjerojatno nisu prilagođene ovim našim zemljišno-klimatskim uvjetnima", kaže Davor.

A što se tiče osjetljivosti na izmrzavanja ističe da bi ih bilo dobro koliko-toliko zaštititi, ali on to ne čini. Ponekih godina izmrzne dio grana, ali na jačim grmovima ubrzo potjeraju nove.

Kao čovjek s puno iskustva u proizvodnji, ali i prodaji voća, što je itekako jako bitno, Davor osim smokava sadi i kivi, japansku jabuku kaki, a odlučio se i za mušmulu, voće za kojim vlada potražnja, a koje također ne zahtijeva veliku brigu u uzgoju.

I tim voćem želi produljiti jesensku sezonu prodaje svježeg voća na listopad i studeni i tako ostvariti veći dohodak za svoju obitelj. Ovaj vrijedni diplomirani inženjer poljoprivredne, nije veliki voćar, po proizvodnima površinama i ne uklapa se klišee klasičnih voćara, ali može biti primjer drugim malim gospodarstvima kako opstati i u ovim teškim godinama za voćarstvo. Naravno, uz mnogo volje, rada i truda. A u ovoj obitelj uz Davora putno rade i svi ostali članovih obitelji: supruga Lidija, kćeri Dunja, Mirna i Zrinka te 70-godišnja majka Lidija.


Povezane biljne vrste

Mušmula

Mušmula

Sinonim: Divlja kruškica | Engleski naziv: Medlar, Gall nut | Latinski naziv: Mespilus germanica

Mušmula je dugogodišnja drvenasta listopadna voćka, koja u prirodi raste kao grm od 2 do 5 m visine. Kultivirana se češće uzgaja u obliku stabla koje može dosegnuti 4 do 5 m,... Više [+]

Kivi

Kivi

Sinonim: Aktinidija | Engleski naziv: Kiwifruit | Latinski naziv: Actinidia deliciosa L.

Kivi je višegodišnja listopadna biljka penjačica, dugih mladica na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi. Izgledom je slična vinovoj lozi. Relativno je mlada... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Davor Golub Breskve Nektarine Smokve Voćarstvo Vinograd Obiteljski posao Otkupna cijena Rezidba Zaštita Sezona prodaje Mušmula Japanska jabuka kaki Kivi


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić