Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urea
  • 15.10.2019. 12:00

Jesenska primjena uree u nasadima voća

Rezerve dušika iz prethodne vegetacije direktno utječu na veličinu lista u tekućoj vegetaciji (kod trešnje na slabo bujnim podlogama i do 24%!) što je više puta dokazivano u mnogim znanstvenim istraživanjima.

Foto: Pixabay/ryudiculous
  • 1.226
  • 91
  • 0

Tijekom jesenskih mjeseci razina dušika u listovima opada dok se istovremeno njegov sadržaj u pupoljcima, posebice generativnim, povećava. Taj, nazovimo povratni tok hraniva iz lista u pupoljke je normalna pojava koja se događa krajem vegetacije, kada biljka povlači dio hranjivih tvari iz listova prije nego što ih odbaci. Upravo se tijekom ovog perioda može utjecati na povećanje rezervi dušika u pupoljcima i drvetu koje ostaju na raspolaganju biljci tijekom narednog proljeća i perioda cvjetanja, kada biljke još uvijek nisu počele intenzivno usvajati dušik iz zemljišta.

Rezerve dušika iz prethodne vegetacije direktno utječu na veličinu lista u tekućoj vegetaciji (kod trešnje na slabo bujnim podlogama i do 24%!) što je više puta dokazivano u mnogim znanstvenim istraživanjima. Veća asimilacijska površina listova direktno utječe kako na krupnoću plodova tako i na visinu prinosa.

Njega voćnjaka prije prvih mrazeva vrlo važna!

Koncentracija od 3% sigurna za korištenje tijekom jesenskih mjeseci

Najjeftiniji i najjednostavniji način povećanja rezervi dušika tijekom jeseni je folijarna primjena uree. U ovu svrhu se prema stručnim navodima koristi 2 ili 3% otopina uree s ukupnom dozom primjene od oko 20 do čak 50 kg/ha, s tim da se veće doze mogu podijeliti 2-3 aplikacije s razmakom između aplikacija od sedam dana.

Višegodišnji terenski rezultati govore da je koncentracija od 3% sigurna za korištenje tijekom jesenskih mjeseci. Upotreba većih koncentracija od ove može dovesti do pojave ožegotine na listovima, a znatno veće koncentracije dovode do defolijacije. Također, primjena malih doza i niskih koncentracija neće dati zadovoljavajuće rezultate. Pri ovom tretmanu mogu se dodati i folijarna hraniva s borom, čime će se osigurati bolje cvjetanje u idućoj sezoni i smanjiti postotak abortivnih cvjetova.

Jedan od najbitnijih uvjeta dovoljna hidriranost listova

Vrijeme folijarne primjene uree je veoma bitno, jer listovi nisu uvijek spremni preko kutikule usvojiti hraniva iz vanjske sredine. Jedan od najbitnijih uvjeta je dovoljna hidratiziranost listova. U uvjetima dugotrajne suše i niske vlažnosti zraka biljke su u stresu, listovi uvijeni, nedovoljno hidratizirani i s minimalnom mogućnošću usvajanja hraniva. U tom smislu optimalni trenutak za primjenu uree bio bi nakon kišnog perioda ili nakon navodnjavanja, kada je vlažnost zraka veća i hidratiziranost listova velika, a dnevne temperature oko 20-25°C. Kod jabučastog voća tretirati nakon završetka berbe.

Važnost pojedinih makrohraniva u ishrani biljaka

 Neki od simptoma visokog sadržaja dušika su prekomjeran porast mladica

Treba reći da primjena uree na biljkama koje već imaju visok sadržaj dušika u listovima nema nikakvu svrhu i ekonomsko opravdanje, pa prije primjene uree treba ocijeniti sadržaj dušika u lišću ili utvrditi njegovu stvarnu razinu folijarnom dijagnostikom. Neki od simptoma visokog sadržaja dušika su prekomjeran porast mladica, krupni i debeli, tamno obojeni listovi, često naborani po obodu (takvi listovi ostaju dugo zeleni na granama, sve do jačih mrazeva).

Tretman ureom treba izostaviti ako biljke još uvijek imaju aktivan porast ili su u retrovegetaciji (ponovno kretanje pupoljaka i listova tijekom kasnog ljeta), jer će u tom slučaju njena primjena samo produžiti vegetaciju i još više otežati sazrijevanje biljnog tkiva.

Autor: Momir Nedić, Savjetodavna RS


Tagovi

Primjena uree u nasadima voća Dušik Folijarna primena Voćke

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo