Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 13.11.2021. 16:30

Jesensko-zimska zaštita koštičavog voća i kako je obaviti

To je zapravo mjera protiv bakterijskog raka, šupljikavosti lista, gljivičnog oboljenja, monilije, kovrčavosti lišća na breskvama i nektarinama, kaže viša savjetnica Đurđica Kšenek.

Foto: Poljoprivredna TV
  • 5.977
  • 332
  • 0

Listopad i studeni uzgajivačima koštičavog voća rezervirani su za zaštitu biljaka od bolesti. Kiša i vlaga u zraku posebno pogoduju razvitku gljivica. 

"Svrha jesensko-zimske zaštite bakrenim pripravcima je suzbijanje bakterijske bolesti i gljivičnih oboljenja", ističe za Poljoprivrednu televiziju viša stručna savjetnica Đurđica Kšenek podsjećajući kako u ovu skupinu spadaju višnje, trešnje, šljive, breskve, marelice i nektarine. 

Bakterijski rak najveća prijetnja

Sve njih, napominje, potrebno je svake godine u jesen tretirati dozvoljenim pripravcima, a to su kod nas Champion, Champion Flow SC, Neoram WG, Cuprablau Z 35 WG ili kombinacijom bakrenog preparata i vapna, a to je Bordoška juha 20 WP – Manica.

"To je zapravo mjera protiv bakterijskog raka, šupljikavosti lista, gljivičnog oboljenja, monilije, kovrčavosti lišća na breskvama i nektarinama", nabraja koje sve bolesti mogu napasti koštičavo voće. 

Najveći neprijatelj ovim voćnim vrstama je bakterijski rak. U slučaju oboljenja voćke, potrebno ju je iznijeti iz nasada te prije sadnje nove voćke tretirati zemlju kako bi se uništili eventualni ostatci. 

"Manifestira se s izraslinama na korijenu, a prožme cijelu voćku koja se osuši uslijed stresnog događaja“, pojašnjava sugovornica naglašavajući kako je osim tretiranja potrebno koristiti zdravi, certificirani sadni materijal.

Sasušene plodove iznijeti iz nasada

Kšenek je objasnila i kako pripremiti voćnjake za aplikaciju jesenske zaštite i na koji ju način treba provesti.

Kako navodi, prije izvršenja, potrebno je sasušene plodove od ove vegetacije pokupiti ili skinuti te iznijeti iz nasada jer je pun potencijalno infektivnog materijala za iduću godinu. Nadalje, slomljene grane potrebno je odrezati te ih također maknuti iz voćnjaka. 

"Prilikom primjene aplikacije potrebno je koristiti zaštitnu opremu te ju izvršiti po cijeloj krošnji, deblu i stablu", savjetuje ova stručnjakinja. 

Ono vrlo bitno, nakon aplikacije, otpad je potrebno zbrinuti na zakonski način te upisati u evidencijski list izvršenu aplikaciju. 

Dodatno napominje, tretiranje s bakrenim preparatima potrebno je napraviti i na nasadima lijeske. 

Kako kvalitetno napraviti jesensko-zimsku zaštitu koštičavog voća pogledajte u videu:


Tagovi

Zaštita Jesen Đurđica Kšenek Koštičavo voće Bakterijski rak Bakreni preparati


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner