Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabranjen uvoz
  • 24.01.2022. 09:00

Jeste li primijetili da na policama nema klementina - inspekcija zaustavila pošiljku

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovnog pregleda pošiljki u vanjskotrgovinskom prometu, zabranila uvoz pošiljke klementina u količini od devet tona porijeklom iz Italije, jer je utvrđeno da ne ispunjava propisane fitosanitarne zahtjeve.

Foto: Depositphotos/kovalvs
  • 405
  • 30
  • 1

Ako ste primijetili da na policama trgovina posljednjih dana nema klementina, razlog bi mogao ležati u zabrani uvoza. Naime, inspekcija u Republici Srpskoj je početkom prošle sedmice zaustavila pošiljku s više tona ovog voća. 

Kako je navedeno u zvaničnom saopćenju, Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovnog pregleda pošiljki u vanjskotrgovinskom prometu, zabranila uvoz pošiljke klementina u količini od devet tona porijeklom iz Italije, jer je utvrđeno da ne ispunjava propisane fitosanitarne zahtjeve.

"Rad inspektora na granici, stručna procjena rizika i pravovremeno identifikovanje potencijalnih nepravilnosti, najvažniji su faktori koji za krajnji cilj imaju zaštitu zdravlja potrošača i zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje", naveli su iz inspektorata.

Važno je napomenuti da se za pošiljke, od kojih se uzimaju uzorci za analizu, zabranjuje stavljanje u promet, distribucija ili prerada, sve do donošenja rješenja inspektora u skladu s rezultatima laboratorijskog ispitivanja.

S obzirom na ovu proceduru, u slučajevima kada se analizama utvrdi neka nepravilnost, ne postoji rizik da je proizvod bio dostupan na tržištu.


Tagovi

Klementine Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske Uvoz Izvoz


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.