Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito voće
  • 01.07.2018. 15:00

Josta - vitaminska bomba koja ima osam puta više vitamina C od limuna!

Josta je nastala prije gotovo stotinu godina u Njemačkoj križanjem crnog ribizla i ogrozda, a ime joj dolazi od početnih slova dvije njemačke riječi Johannisbeere (crni ribizl) i Stachelbeere (ogrozd). 

Foto: Đorđe Simović
  • 33.591
  • 534
  • 1

Ne postoji nijedan razlog da se josta ne uzgaja barem na okućnici, ako već ne u komercijalnim nasadima. Bobice ovog voća su tamno ljubičaste boje, nekada i crne. Nalaze se u grozdovima od po tri do pet komada. Ovi ukusni slatko-kiseli plodovi imaju aromu koja podsjeća na mješavinu borovnice, kivija i grožđa. Može se koristiti u svježem stanju, ali se i preraditi, na primjer, u džem. U Njemačkoj je poseban popularan liker, pa i vino.

Vitaminska "bomba"

Josta je nastala prije gotovo stotinu godina u Njemačkoj križanjem crnog ribizla i ogrozda, a ime joj dolazi od početnih slova dvije njemačke riječi Johannisbeere (crni ribizl) i Stachelbeere (ogrozd)Prema dostupnim literarnim podacima, sadrži čak osam puta više vitamina C od limuna, 20 puta više od jabuke i oko 30 puta više od trešanja. Liječi slabokrvnost, jača imunitet, čisti jetru i krvne žile, štiti od prehlade i gripe. Sok od joste je dobar diuretik, a dokazana su i pozitivna svojstva za liječenje reume i gihta.

Eko proizvod koji se lako uzgaja

Josta ne zahtijeva kemijsku zaštitu, ni protiv bolesti, niti štetnika. I drugi argumenti govore u prilog lakog uzgoja. Raste kao grm do 1,8 metara visine. Ne zahtijeva potporu. Jostu valja posaditi na međuredni razmak od 3 m, a u redovima 0,7 - 1 m. To znači da će oni koji se odluče za plantažni uzgoj, po hektaru posaditi od 3.333 - 5.600 sadnica. Za sadnju se koriste ožiljene reznice.

Urod očekujte u trećoj godini, a prinos po grmu u punoj rodnosti može biti nekoliko kilograma. Plod se bere kada bobice dobiju crnu boju.

Cvet
Cvijet joste (Foto: Flickr /Paul Albertella)

Nema potrebe za mineralnim gnojivom, već je biljku dovoljno gnojiti stajnjakom. Budući da se korijen rasprostire u površinskom sloju, josta će dobro reagirati na navodnjavanje. Naročito ljeti. Rezidbom valja izbacivati trogodišnje i starije grane.

Niske temperature josti ne smetaju. U literaturi piše da može izdržati i do -40 °C. Ali, u vrijeme sazrijevanja, ako su visoke temperature, i ako su plodovi direktno izloženi suncu, već se na stablu počinju fermentirati. Ova voćna vrsta se neće buniti ako je posadite na manje osunčanim položajima.


Povezane biljne vrste

Ogrozd Hibridni

Ogrozd Hibridni

Sinonim: Josta | Engleski naziv: Gooseberries Hybrid | Latinski naziv: Ribes x nidigrolaria

Ogrozd hibridni nastao je križanjem crnog ribiza i ogrozda, a ime je dobio po početnim slovima njemačkih naziva za crni ribiz (schwarze Johannisbeere) i ogrozd (Stachelbeere).... Više [+]

Ogrozd Hibridni

Ogrozd Hibridni

Sinonim: Josta | Engleski naziv: Gooseberries Hybrid | Latinski naziv: Ribes x nidigrolaria

Ogrozd hibridni nastao je križanjem crnog ribiza i ogrozda, a ime je dobio po početnim slovima njemačkih naziva za crni ribiz (schwarze Johannisbeere) i ogrozd (Stachelbeere).... Više [+]

Ogrozd

Ogrozd

Sinonim: - | Engleski naziv: Gooseberry | Latinski naziv: Ribes grosularia L.

Ogrozd pripada porodici kamenika (Grossulariaceae). To je grm srednjeg rasta koji počinje roditi druge godine, a punu rodnost daje s 5-8 godina. U prosjeku živi oko 15 godina, no... Više [+]

Tagovi

Josta Jošta Bobice Crni ribizl Ogrozd Eko voće


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u tiskanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]