Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Breskva i nektarina
  • 26.05.2019. 09:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Jovan Pavlović: Proređivanje plodova breskve - samo ručno!

"Postoji ručno i mašinsko proređivanje, ali mašinsko nije bolja opcija, jer se skidaju cvetovi, pa kad bude mraza, ako smo skinuli cvetove mašinski, posle mraza može sve da otpadne i ništa nismo uradili. To što je ostalo - to će da izmrzne, ovako, ručnim proređivanjem, znamo šta je ostalo", tvrdi Jovan Pavlović iz Blaznave.

Foto: Julijana El Omari
  • 374
  • 24
  • 1

Prorjeđivanje plodova breskve je pomotehnička mjera koja se obavlja da bi se regulisala opterećenost voćke rodom i kako bi se dobio krupan i kvalitetan plod. Stručnjaci kažu da breskvu treba prorijediti 20 do 30 dana nakon oplodnje i to kada plodovi dostignu veličinu sitnog oraha. Jovan Pavlović iz Blaznave, u susjednoj Srbiji, baš ovih dana prorjeđuje plodove u svojim zasadima breskve.

"Prorjeđivanje se radi tokom druge polovine maja, mada zavisi od godine. Plodovi treba da budu 20mm - 25 mm. Prorjeđivanje se radi da bi se dobio kvalitetan i krupan plod i ako se ne bi prorijedili, plodovi bi bili sitni, što nije poželjno", kaže Jovan.

Voćar iz Blaznave obrađuje 10 hektara zasada 

Voćar iz Blaznave, poznatog voćarskog kraja opštine Topola, obrađuje 10ha voćarskih zasada, najviše jabuke i breskve i ostalo trešanja, šljiva i višanja. Kaže da je za neke kulture oprašivanje ove godine bilo dobro, a za neke nepovoljno. Kad su vremenski uslovi naklonjeni, veliki broj cvjetova bude oprašen, pa bude i dosta roda, koji kao kod nektarine može biti izrazito krupan i opterećujuć za granu.

"Ja imam Galdezi i Fantazija nektarine, one spadaju u srednju ranu sortu. Tu ostavljamo od tri do pet plodova, ali zavisi koliko je duga grana, pa se naizmjenično ostavljaju plodovi razmaka 15cm. Desi se, ako se plodovi ne opraše dobro, da na grani budu dvojke. Onda se ne gleda raspored, već se skidaju plodovi dvojke, pa se ostavi koliko ostane. Međutim, sad je problem bio proljetni mraz, pa su se nektarine same prorijedile. Imam kasniju sortu breskve koja stiže polovinom augusta, to je Halova pozna, ona se dobro oprašila i tu ćemo raditi prorjeđivanje".

Jovan Pavlović iz Blaznave ovih dana prorjeđuje plodove u svojim zasadima breskve

Prorjeđivanje prije formiranja koščice

Prorjeđivanje se obavlja prije formiranja koščice; kod ranih sorti težine ploda do 100gr, na grani se ostavlja do pet plodova, a kod srednje poznih i poznih, gdje plodovi dostignu i do 200gr ostavlja se tri do četiri ploda. Postoje vrste voća koje same odbacuju pojedine plodove i na taj način se same prorjeđuju, takođe prorjeđivanju mogu doprinjeti i vremenski uslovi poput mraza, a inače plodovi breskve se mogu prorijediti: hemijski, ručno ili mašinski.

"Postoji ručno i mašinsko proređivanje, ali mašinsko nije bolja opcija, jer se skidaju cvetovi, pa kad bude mraza, ako smo skinuli cvjetove mašinski, poslije mraza može sve da otpadne i ništa nismo uradili. To što je ostalo - to će da izmrzne, ovako, ručnim prorjeđivanjem, znamo šta je ostalo", tvrdi poljoprivrednik iz Blaznave.

Breskvin trips, štetočina koja je već uočena na području BiH

Uz prorjeđivanje i rezidba i to tri puta 

Prorjeđivanje plodova breskve često nije dovoljna mjera, već se obavlja i rezidba i to tri puta. "Tri puta režemo; prvi put kad spadne list - kad su prvi mrazevi, pošto breskva rađa na mladarima, ovogodišnjim granama, ostavi se većina mladara. U oktobru skinemo neki veći deo, i onda pred cvjetanje ili za vrijeme cvjetanja, režemo drugi put i onda kad  je zelena rezidba, radi se treći put, 10 dana pred branje, skidaju se debeli mladari ili vodopije. Ta zelena rezidba se radi da bi se unutrašnjost osunčala, jer grane koje se ne osunčaju, dogodine nemaju rod. Plod dobije boju i bolje provjetravanje".

Ove godine Jovan očekuje prosječan rod 

Na pitanje, kakav rod breskve očekuje ove godine, Jovan Pavlović kaže prosječan. "Prošle godine imali smo problem sa gradom, kada nam je bilo 100% štete u zasadima. Međutim, stabla su se oporavila do sad - više je plod pretrpio, ove godine očekujemo prosječan rod".


Tagovi

Uzgoj breskve Prorjeđivanje breskve Galdezi Fantazija nektarine Jovan Pavlović


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]