Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krečenje u voćnjaku
  • 28.10.2022. 07:30

Kada obaviti krečenje stabala voća?

Najbolje prije prvog snijega ili barem što ranije u proljeće. Potrebni su sunčani dani kako kiša ne bi isprala svježu masu

Foto: Depositphotos/avoodin
  • 5.699
  • 318
  • 0

Krečenje debla i račvišta voćnih stabala je stara i efikasna metoda, koju je najbolje obaviti prije prvog snijega, a ako niste stigli do tada, učinite što ranije tijekom proljeća. Obavlja se kada temperature ne osciliraju u velikim vrijednostima. Ovaj postupak ima svoje pristalice, ali i protivnike. Pokazao se od izuzetnog značaja za voćne vrste i sorte koje kreću u rano proljeće i čiji pupoljci i cvjetovi stradaju od kasnog mraza.

Bijela površina stabla odbija sunčeve zrake i ono se sporije zagrijava. To za sobom povlači kasnije kretanje biljnih sokova za četiri do osam dana i stablo može izbjeći kasne mrazeve. Ova mjera smanjuje pojavu bolesti, jer brojni štetni kukci polažu jaja na površinu kore ili se u nju skrivaju ličinke. Redovnim krečenjem produžit ćemo životni vijek našim stablima i poboljšati njihov imunitet. Indirektno ćemo povećati prinos.

Samo krečenje trebamo obaviti kada je temperatura oko 5ºC, a vapnenom masom je potrebno dobro premazati deblo i prvo račvište ramenih grana. Potrebni su sunčani dani kako kiša ne bi isprala svježu masu.

Krečenje mladih stabala

Kod pripreme mase potrebno je znati da je koncentracija za krečenje mladih voćnih stabala manja. Recept s glinom, goveđim stajnjakom i bakrenim sulfatom omogućava disanje preko kore.

Bit će vam potrebno: 2 do 2,5 kg vapna, 0,25 do 0,3 kg bakrenog sulfata, 1 kg masne gline, 1 do 2 lopate goveđeg stajnjaka i 10 l vode. Svi sastojci se dodaju u vodu i sve se dobro izmiješa u homogenu masu koja treba imati konzistenciju vrhnja.

Ovo stablo nije okrečeno do prvog račvišta (Foto: M.C.Celić)

Osnovna masa

Postoje brojni recepti za pripremu krečne mase. Za osnovni će biti potrebno: 5 kg vapna, 0,5 kg kuhinjske soli, 0,25 kg sumpora i 15 l vode. U vodi dobro izmiješati vapno kuhinjsku sol i sumpor do konzistencije mlijeka i ostaviti sljedeća dva do tri dana.

Jesensko krečenje stabala voća - svrha radnje te pravilna priprema i nanošenje smjese

Ova masa se osim nanošenja četkom i valjkom u malim, hobi voćnjacima može primijeniti atomizerom. Za to je potrebno da se količina vode nadopuni do 100 l i da se tekućina procijedi kako ne bi začepili dizne atomizera.

Vapneno mlijeko

Najčešće se koristi vapneno mlijeko. To je pet postotna otopina kalcij oksida u vodi. Za njenu primjenu bit će vam potrebno 5 l vode i 1 kg vapna (u pitanju je gašeno vapno). Sve se dobro izmiješa i otopina je spremna za upotrebu nakon 2 h.

Ako ga ostavimo da se slegne, dobit ćemo izbistreni dio, koji se naziva vapnena voda. Količina vapna se može povećati do maksimalno osam posto. Uvijek miješajte samo količinu koju ćete potrošiti tijekom dana.


Tagovi

Krečenje voćaka Krečenje debla Zaštita voćaka Mlada stabla Recept Vapno


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]