Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 12.11.2022. 10:30

Kada presaditi jagode s otvorenog polja u plastenike?

Ključnu ulogu u uzgoju jagoda u plastenicima igra otkupna cijena koja je nekoliko puta veća u odnosu na sezonske

Foto: Bojan Kecman
  • 198
  • 41
  • 0

Novembar je idealan za presađivanje jagoda sa otvorenog polja u plastenike. Najbolje je da živići imaju dosta prostora za rast zbog čega bi trebalo iskopati rupe dubine i širine barem 20 centimetara. Ovo je važno zbog korijena koji treba da se raširi prilikom sadnje i pritisne na dole.

Mladice izrasle iz matične biljke vade se motikom ili lopatom, a odvoje se tako što se makazama prerežu vriježe.

Usitniti zemlju oko korijena

Prije sadnje bilo bi dobro da se zemlja prihrani stajnjakom i NPK đubrivima, isfreza, odnosno, usitni da bi korijen mogao lakše da se razvija. Teška zemlja nije pogodna za probijanje korijenovih dlačica zbog čega često dolazi do njihovog sušenja. Sadnja u bankove, izdignute 20-tak centimetara iznad zemlje bolja je ako je teren pod blagim nagibom.

Teška zemlja nije pogodna za probijanje korijenovih dlačica

Što se tiče zalijevanja, potrebno ih je dobro zaliti odmah nakon sadnje, a tokom zime, povremeno. Isto tako, u prva dva mjeseca, neophodno je kidati cvjetove posađenih jagoda, zbog boljeg ukorjenjavanja posađenih živića i sprečavanja gubljenja snage na razvoj ploda.

Svako naglo sniženje temperature može da bude kobno. Inače, ne treba ih saditi preduboko. Najbolje je da temperature neko vrijeme bude oko dva stepena iznad nule kako bi se postigla što bolja adaptacija tek posađenih sadnica.

Do pola kilograma po sadnici

Prije sadnje rasada se potapa u vodu u kojoj je potopljena kamilica ili vodu s grančicama vrbe koja je idealna za bolje ukorjenjavanje. Nakon sadnje, trebalo bi izbjegavati prihranu sa azotnim đubrivima da ne bi došlo do naglog i nekontrolisanog rasta koji može uzrokujovati neotpornost biljaka na niže temperature.

U jednom plasteniku od 100 metara kvadratnih može da se posadi 550 do 600 novih sadnica. Prinos se kreće od 200 do 500 grama po sadnici, ako se ispoštuju sve mjere i obezbjedi dovoljno hrane biljkama. Ovde se misli na šrihranu sa fosforom i kalijumom.

Najviše se sade Kleri koja ranije pristiže i Alba

Zbog klimatskih promjena toplije vrijeme uzrokuje ranije pristizanje prvih plodova na tržište što i jeste cilj proizvođača. Ako dođe do prodora hladnog vazduha plastenik se grije ili na drva ili toplom vodom. Poželjno je da se sadnice pokriju folijom kako ne bi smrzle. Dnevne temperature od 10-12 stepeni idealne su za razvoj biljaka.

Dobra otkupna cijena

U slučaju ranog pristizanja i otkupna cijena mnogo je veća u odnosu na sezonu kada jagoda ima u dovoljnim količinama. Ako plodovi pristignu već u februaru, cijena zna da bude i do šest maraka po kilogramu.

Viseće jagode - koje su za hobi, a koje za komercijalnu proizvodnju?

Ukoliko u januaru dođe do visokih temperatura, što je čest slučaj posljednjih godina, može da uslijedi napad štetnih insekata, kao što su tripsi, stjenice, buvač. Zato se preporučuje da se na vrata plastenika, kao i sa strane, postavi mreža, koja će da spriječi ulazak štetočina.

Što se tiče sorti najviše se sade Kleri koja ranije pristiže i Alba, a može da se sadi i dobra, stara, mjesečarka koja je takođe otporna na štetočine i bolesti.


Fotoprilog


Tagovi

Jagode u plasteniku Mjesečarka Kleri Alba Živići Vriježe NPK đubrivo


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.