Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 12.04.2022. 13:30

Kada vinogradi počnu cvjetati, voćari će moći odahnuti

Iako je šarolika situacija po Hrvatskoj, hladnoća i mraz zasad nisu "pokosili" voćnjake. Zbog prodora hladnog zraka stradale su ponegdje ranije sorte

Foto: Maja Celing-Celić
  • 581
  • 57
  • 0

Proljeće je stiglo prema kalendaru, ali ne i po vanjskim temperaturama. Voćari zbog toga još ne mogu odahnuti. Mraza koji im je prošle godine 'pobrao' voćnjake, a u nekima za sobom ostavio gotovo i 100-postotnu štetu, prisjećaju se sa strepnjom. 

"Šarolika je situacija po Hrvatskoj ove godine što se tiče mraza, ali ništa nije toliko problematično kao što je bilo lani. Prošle godine u ovo doba noćne i jutarnje temperature na sjeveru Hrvatske znale su padati i do minus 8 Celzijevih stupnjeva", kaže Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice. 

Napominje, ipak, kako su ranije sorte 'nešto stradale', ali za većinu sorti zasad nije problematično. 

"Moramo se strpiti do 10. svibnja, onda ćemo tek moći odahnuti što se tiče temperatura. Tek kada vinogradi počnu cvjetati, možemo reći kako je 'opasnost' prošla. Kaže se 'Sveta Sofija, vino popila', a ona 'pada' na 15. svibnja jer su čak do tada znale biti niske temperature", nastavlja Markota koji se nedavno vratio iz Francuske i Belgije gdje su prodori hladnoće, govori, pokosili voćke. 

Voćnjaci još nisu sigurni 

Tumači kako u Europi postoji nekoliko ledenih svetaca kada su mogući prodori hladnog zraka. (Sv. Mamericije – 11. 05., Sv. Pankracije – 12.05, Sv. Servacije – 13.05., Sv. Bonifacije – 14.05., Sv. Sofija – 15.05. odnosno zadnju mogućnost pojave mraza koja je u našim krajevima 19. svibnja). Vrlo hladno, ističe, zna biti i početkom svibnja, a kod nas, unazad nekoliko zadnjih godina, u vremenu između 10. i 20. travnja.

Mraz i niske temperature koje su bile do sada ne bi trebale značajno utjecati na smanjenje uroda. "No, prognoze nisu toliko optimistične, pa se treba još strpiti", kaže.

Opasnost od mraza i šteta još nije prošla 

Ivo Bagarić iz Valpova bavi se eko proizvodnjom, a voćnjak mu se prostire na 1,5 hektara. Najveća površina mu je pod orasima i prostire se na 1,2 hektara dok na ostatku, dodaje, ima mješavinu voća. Prošlogodišnji mraz 'spržio' mu je kajsije, polovicu šljiva, krušaka, jabuka.

"Ove godine su mi spržene rane kajsije, ali će valjda biti nešto od kasnijih", govori nam ovaj umirovljenik koji obrađuje voćnjak, a šest hektara ima pod ratarskim kulturama. 

"Mali sam proizvođač. Prodajom se bavim, kako se kaže, s kućnog praga, a s obzirom da sam u mirovini, ovo mi dobro dođe kako bih popravio kućni budžet", zaključuje Ivo Bagarić, vlasnik istoimenog obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva. 


Tagovi

Mraz Voćke Branimir Markota Ivo Bagarić Voćari


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo