Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanska jabuka
  • 21.11.2021. 12:00

Kaki jabuka: Sadite sorte otporne na niske temperature

Japanska jabuka, persimon ili kaki se može uspješno uzgajati na našem području. Plodovi su bogati vitaminima i mineralima.

Foto: Depositphotos/lanamars
  • 16.909
  • 450
  • 2

Posljednjih godina povećava se broj uzgajivača raznih voćnih vrsta na okućnicama i u malim, hobi voćnjacima. Osim uobičajenih, japanska jabuka, kaki ili persimon ima sve više poklonika i uzgajivača. Ova vrsta ima bogat izbor sorti i hibrida za južna područja, ali i za kontinentalna.

Sorte japanske jabuke koje se uzgajaju u sjevernijim područjima trebaju biti virdžinija tip, odnosno otporne na niske temperature. Za njihov rast i razvoj je neophodno da tijekom zime temperature nisu više od 10°C. Za sadnju je potrebno odabrati osunčano mjesto, ali dobro uspijeva u djelomičnoj sjeni. Zemlja treba biti ilovasta, dobro drenirana, rahla, bogata organskim tvarima. Ova voćna kultura ima dubok korijen, a može podnijeti različite klimatske i zemljišne uvjete. No, odgovara joj blago kiselo zemljište.

Najjednostavnije je da kupite i posadite sadnice. Razmak između posađenih stabala ovisi od sorte, kvalitete zemljišta, klimatskih uvjeta, opskrbljenosti vodom, a najmanji je 2,5 m. Sadite je na mjesto koje je zaštićeno od hladnih, zimskih vjetrova. Stabla ne podnose ekstremno niske temperature, kao što je -40°C. No, može podnijeti do -20°C, a pojedine sorte mogu izdržati i do -32°C.

Potrebno ih je redovno zalijevati. Sušu mogu podnijeti kratak vremenski period, ali ne vole zabarenost zemljišta. Osim na otvorenom, ovu voćku možemo posaditi u posude, lončanice.

Uzgoj iz sjemena 

Ukoliko želite sami uzgojiti kaki iz sjemena, znajte da sjemenke imaju malu klijavost, između 25 i 35 posto. Od sjetve do nicanja potrebno je i do dva mjeseca. Posudu sa posijanim sjemenkama potrebno je da držimo na toplom, osvjetljenom mjestu, ali ne na direktnoj izloženosti zracima Sunca. Zemlja treba biti umjereno vlažna. Kako bi ubrzali klijanje i nicanje, sjemenke prije sadnje namočiti u vodi ili čaju sobne temperature.

Japanska jabuka je dvodomna vrsta, a to znači da postoje stabla sa ženskim, odnosno muškim cvjetovima. Cvjeta tijekom svibnja i lipnja. Neke sorte su samooplodne i to možemo vidjeti po plodovima koji nemaju sjemenke ili su one rudimentirane. Kod orjentalnih vrsta na istom drvetu se mogu razviti ženski i muški cvjetovi.

Prvi plodovi se javljaju na stablu već u drugoj ili trećoj godini. Plodovi se beru krajem listopada i kasnije. Bere se plod koji je tvrd, ali je potpuno obojen.

Ljekovitost 

Ovo je voće izuzetno ljekovito jer jača krvne žile, djeluje protiv upala, snižava krvni tlak, jača imunitet, preporučuje se osobama koje imaju probleme s venama. Blagotvorno djeluje na probavu, posebno kod problema sa želucem i crijevima. Djeluje na opuštanje cijelog organizma. Istovremeno ne sadrži puno kalorija, na 100g ploda ima 70 kcal. Bogata je vitaminima, posebno C i A te mineralima, kalijem, kalcijem i željezom.

Ne preporučuje sa da plodove japanske jabuke jedete na prazan želudac zbog mogućnosti pojave dijareje.


Tagovi

Japanska jabuka Kaki Persimon Uzgoj Sadnja Sjeme


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.