Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 19.03.2017. 15:00

Kako najbolje zaštititi koštičavo voće od monilije?

Monilia laxa je jedna od najznačajnijih, najučestalijih i najopasnijih gljivičnih bolesti posebno izražena i opasna kod koštičavog voća. Dolazi period njene aktivacije ili infekcije, a pogotovo povoljni vremenski uvjeti za to su visoka vlažnost i hladnije vrijeme u fazi cvjetanja.

  • 39.959
  • 297
  • 0

Kao i svake godine, i ove sezone upozoravamo na nadolazeći period bolesti koštičavog voća, kako se štititi i što poduzeti.

Monilia laxa je jedna od najznačajnijih, najučestalijih i najopasnijih gljivičnih bolesti posebno izražena i opasna kod koštičavog voća. Dolazi period njene aktivacije ili infekcije, a pogotovo povoljni vremenski uvjeti za to su visoka vlažnost i hladnije vrijeme u fazi cvjetanja.

To je toliko uporna i opasna bolest da je vrlo često njeno prisustvo i u jako njegovanim voćnjacima. Dovoljno je samo malo nepažnje ili neadekvatna zaštita da se aktivira i da nanese velike štete. Urod se može smanjiti i do 50%.

Najznačajnija bolest koštičavih voćaka

Neiskusni voćari često griješe i uzrokom nastalog stanja smatraju mraz i niske temperature, a zapravo je riječ o bolesti čiji je uzročnik gljivica Monilinia laxa.

Sušenje rodnih grančica (Monilia spp.) - najznačajnija je bolest višnje, trešnje i ostalih koštičavih voćaka. Uzrokuje sušenje rodnih grančica i trulež plodova. Simptomi zaraze najuočljiviji su u razdoblju cvatnje. Dakle, u cvatnji, nakon kiše, spore dospiju na njušku cvijeta i inficiraju ga. Cvijet posmeđi i suši se, a gljivica prodire u mladu grančicu u koju izlučuje toksine pa uzrokuje i njezino sušenje. Osušene grančice s cvjetovima ostaju u krošnji i izgledaju kao spaljene vatrom.

Sušenje rodnih grančica

Suzbijanje je najbolje provoditi preventivno i to rezidbom zaraženih grančica i grana te skidanjem zaraženih plodova koje je potrebno uništiti (spaliti ili dublje zakopati). Također je važno provoditi redovitu zaštitu od štetnika koji mogu oštetiti tkivo ploda i uzrokovati prodor gljivice.

Za najbolji rezultat potrebna dva prskanja

Za kvalitetno suzbijanje potrebna su dva prskanja i to pred cvatnju ili u samom početku cvatnje te pred kraj cvatnje (kad otpadne većina cvjetnih latica).

Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte uputu i informacije o sredstvu.

Tvrtka Chromos Agro preporuča primjenu fungicida Signum na osnovi piraklostrobina i boskalida. Budući da se radi o kombinaciji dviju aktivnih tvari koje se nadopunjuju, sredstvo nije potrebno kombinirati. Obje aktivne tvari blokiraju stvaranje energije patogene gljive (svaka na drugom mijestu), blokiraju klijanje spora, rast micelija i sporulaciju. Prednost ovog pripravka je i u kratkoj karenci od sedam dana. Sredstvo se primjenjuje u koncentraciji od 0,056-0,075%, tj. 56-75 g na 100 L vode.

Još neke bolesti koštičavih voćaka.

Šupljikavost lista koštičavih voćaka

Šupljikavost lista koštičavih voćaka (Stigmina carpophila) - napada list, plod i mladice. Simptomi se prvo prepoznaju na listu na kojem nastaju crvenkaste pjege tamnijih rubova koje nakon nekog vremena otpadaju pa list ostaje šupljikav. Plodovi zaraženi šupljikavošću poprimaju tamnije pjege, deformirani su i zaostaju u rastu.

Za suzbijanje je izuzetno važno prvo zimsko tretiranje sredstvima na osnovi bakra. Pripravak Cuprablau Z primjenjuje se u koncentraciji od 1% (1 kg na 100 l vode) neposredno pred kretanje vegetacije.

Kozičavost lista koštičavih voćaka (Blumeria japii) - napada mnoge koštičave voćke, osim breskve. Uzrokuje pojavu sitnih crvenkastih pjega na listu koje ne ispadaju. Kod jakog intenziteta zaraze povećava se broj pjega na listu, list postaje crvenkast i ranije otpada.

Na peteljkama lista i ploda nastaju izdužene potamnjele pjege. Zaraza ometa dozrijevanje plodova. Za suzbijanje kozičavosti lista preporuča se koristiti pripravke Chromodin S-65 u koncentraciji od 0,09% (90 g na 100 l vode) ili Star 80 WP u koncentraciji 0,25% (250 g na 100 l vode primjenom prije i poslije cvatnje.

Važno okupati voćku sa svih strana

Kovrčavost lista breskve

Kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans) - najvažnija je bolest breskve. Simptomi se javljaju u travnju i svibnju. Bolest se najprije opaža na mladim listovima na kojima se mogu uočiti deformacije plojke i mjehurićava površina. Boja lista se mijenja u žutu, zatim rozu i na kraju nekrotizira u tamno smeđu. Napadnuti listovi se osuše i otpadaju. Ako ima dovoljno vode i hranjiva dolazi do retrovegetacije koja iscrpljuje voćke.

Kako breskva rađa na jednogodišnjim grančicama, svako proljeće mora se rezati radi obnavljanja grančica i formiranja etaža.

Plavo prskanje pred bubrenje pupova obavezna je mjera koja se provodi pripravcima na bazi bakra kao što je Cuprablau Z u koncentraciji 0,8-1%. Prskanje treba temeljito provesti, tj. breskvu treba okupati sa svih strana od vrha do dna. Sljedeće prskanje treba provesti u fazi "mišjih ušiju" i to s pripravcima Chromodin S-65 u koncentraciji 0,12% (120 g u 100 l vode) ili Delan 700 WDG u koncentraciji 0,1% (100 g u 100 l vode).

Za više informacija o zaštiti voća od bolesti, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.
Ovaj je članak savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.


Povezane biljne vrste

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje te većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U RH se višnja uzgaja u dva proizvodna područja: u sjever­nom... Više [+]

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Koštičave voćke Višnja Trešnja Monilia laxa Sušenje Zaštita Chromos Agro Prskanje Trulež


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]