Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba jabuke
  • 25.02.2023. 10:30

Kako obaviti rezidbu jabuka u gustom sustavu sadnje?

Jača prihrana dušikom utjecat će na rast grana tako da se mora obratiti pažnja na sortiment, odnosno, koje su sorte bujnije, a koje slabo bujne.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.133
  • 79
  • 0

Jabuke su poznate kao voće koje se može uzgajati u sustavu guste sadnje, pa se u voćnjacima često mogu vidjeti stabla koja su u redu na udaljenosti 50 centimetara. Rodno drvo jabuka čine: nabrana rodna grančica dužine do dva centimetra, kruta rodna grančica dužine do 10 cm i vita, jednogodišnja, rodna grančica od 20 do 40 cm.

Na stablima nije dobro ostaviti grane starije od četiri i više godina, a što se tiče jednogodišnjih grana koje bi trebale biti nositelji rodnosti, odnosno zamjene starog rodnog drveta, najviše ih je potrebno 10 do 15 na stablu, nakon obavljene rezidbe.

Poželjan sustav vitkog vretena

Imajući u vidu da se većina stabala u našim voćnjacima uzgaja u sustavu vitko vreteno, poželjno je da se u bazi ostave poluskeletne, starije grane (četiri do pet) koje će na sebi nositi od jednogodišnjih do trogodišnjih rodnih grančica, kao i da baza bude široka, ali toliko da se grane nakon rezidbe ne dodiruju s onima sa susjednog stabla.

Jaka rezidba znači jaču bujnost što utječe na diferencijaciju rodnog pupa

Što se ide ka vrhu, širina krošnje trebala bi biti manja, tako da na samom vrhu, na visini koja se može dohvatiti velikim škarama, imamo jednu bočnu jednogodišnju granu koja će biti provodnica i minimalno desetak centimetara ispod nje dvije do tri iste grane koje mogu biti na starijem drvetu.

Više od tri dugačke trogodišnje i četvorogodišnje grane pri vrhu stabla, koje na sebi nose jednogodišnje grane, nisu poželjne jer stvaraju zagušenje donjih dijelova krošnje zbog čega ne dolazi do stvaranja novih rodnih pupoljaka. Dakle, najpoželjniji je oblik piramide, dolje-šire, gore-uže.

Paziti na prihranu

Ako jednogodišnja grana na svom vrhu ima cvjetni pupoljak to je znak da je prihrana dušikom bila jača od potrebne ili da je mraz utjecao na izostanak roda zbog čega je biljka hranjiva iskoristila za formiranje većeg broja cvjetnih pupoljaka.

Zato je dobro ostaviti, kao što je već navedeno 10 do 15 jednogodišnjih grana. Takve grane prve godine ne bi trebale imati cvjetni pupoljak, već bi se on morao formirati u drugoj godini, a u trećoj će dati rod. I dvogodišnje grane su važne tako da i njih treba ostaviti barem desetak na jednom stablu.

Obratiti pažnju na sortiment

Važno je znati i kako rezati pojedine sorte. Gala i Idared slabije su bujnosti od Zlatnog delišesa i Granny Smith. Jaka rezidba znači jaču bujnost što utječe na diferencijaciju rodnog pupa za narednu godinu. Slabija rezidba potiče rodnost, ali uz uvjet da se obavlja jača prihrana. Također, starije poluskeletne grane ne bi trebale ići previše u prostor između redova. Najbolje je da s obje strane širina krošnje od debla bude najviše 50 centimetara.

Jača prihrana dušikom utjecat će na rast grana tako da se mora obratiti pažnja na sortiment, odnosno, koje su sorte bujnije, a koje slabo bujne. Npr. Granny Smith, i na podlozi M9 bujno raste ako mu se dodaje dosta dušika, to jest ako se prihranjuje s KAN gnojivom tri ili više puta tijekom vegetacije.


Tagovi

Rezidba jabuka Jednogodišnje rodne grane Prihrana dušikom Poluskeletne grane


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]