Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alat za rezidbu
  • 14.02.2021. 15:00

Kako održavati alat za rezidbu?

Dezinfekcija škara, pila i ostalog pribora obavlja se 70 postotnim alkoholom, a kako bi grana pravilno bila orezana, alat svakako treba i naoštriti brusevima.

Foto: Renata Prusina
  • 1.848
  • 39
  • 0

Prije i nakon rezidbe važno je obratiti pažnju i na alat kojim se ona obavlja. Najbitnije je da je temeljito očišćen, a kako bi rez na voćki ili lozi bio gladak svakako ga treba dobro i naoštriti.

Dezinfekcija škara, pila i ostalog pribora obavlja se 70 postotnim alkoholom, a viši stručni savjetnik Tomislav Božićević iz Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva preporučuje čišćenje svakih sat vremena tijekom rezidbe. Svakako, napominje neće se brisati cijele škare već samo sječivo i kontra oštrica.

"Tako onemogućujemo da škarama prenesemo patogene bilo iz nekog drugog posjeda što zovemo strana infekcija ili unutar vlastitog nasada koja nazivamo još autoinfekcija“, pojašnjava za Poljoprivrednu televiziju.

A kako bi grana pravilno bila orezana, alat svakako treba i naoštriti. Kod profesionalnog oštrenja, pribor tj. brusevi imaju dvije različite plohe, bijelu koja je iznimno glatka i sivu koja je nešto grublja. "Prvo oštrimo sivom, a zatim bijelom i tako dobijemo ekstra oštru površinu s kojom možemo rezati i do osam sati“, kaže te naglašava da je izgled brus papira jako bitan jer ako je materijal mekši neće moći naoštriti.

Maziva za alat i rane biljke

Također, da bi se duže koristio, a time uštedio i novac potrebno ga je podmazivati, ali i mijenjati potrošne dijelove. "Jedna kap maziva se stavi na škare, otvore se i zatvore par puta i tako se olakšava rad i ne dolazi do trošenja jer taj „fil“ štiti“, objašnjava stručnjak kako zaštititi alat.

Dodaje kako je osim pribora potrebno zaštititi i radnika. Svatko tko obavlja takav posao mora nositi rukavice jer ih one štite od porezotina, žuljeva i ostalih ozljeda. Također, za vrijeme hladnijeg vremena one čuvaju ruke od promrzlina. Uz njih važna je i futrola za alat koja štiti od uboda škara koje često radnik stavi u džep, a praktičnija je jer na jednom mjestu ima sve, ne mora tražiti gdje je po voćnjaku koji predmet ostavio.

Osim samog alata važno je obratiti i pozornost na izgled biljke. Rane koje su veće od dva centimetra svakako treba premazati sredstvom kako bi se zaštitilo biljku od daljnje zaraze.

Premazi, pojašnjava Božićević sadrže osim fungicida hormon koji omogućuje bolje zarastanje tako da se osim patogena štiti voćka/ loza i od daljnje infekcije. "Za male rane nije potrebno premazivanje“, poručuje.

Kako pravilno održavati alat možete pogledati i u videu:


Tagovi

Alat za rezidbu Škare Dezinfekcija Brusevi Maziva Zaštita radnika


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]