Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj masline
  • 09.02.2015. 07:20

Kako poboljšati kvalitetu maslinovog ulja?

Još uvijek mnogi maslinari robuju tradiciji i ne primjenjuju odgovarajuće agrotehničke mjere koje su potrebne da bi se ostvario redovit i visok prinos, a ulje bilo vrhunske kakvoće.

  • 639
  • 22
  • 0

Maslinarska godina 2014. većini će maslinara ostaviti gorčinu. Najbolje bi bilo što prije je zaboraviti, ali, na žalost, nije prva, nego treća u nizu koja je daleko od rekordnog uroda. Gotovo zaboravljena 2012. godine bila je iznimno sušna. Značajna količina ploda maslina je otpala, ali ono što je ostalo dalo je ulje iznimne kakvoće. A 2013. zadala je glavobolju zbog masovne pojave svrdlaša.

Maslinarska 2014. počela je loše. Tijekom zime su izostale niske temperature, tako da je izostala diferencijacija pupova na rodne i vegetativne. Tijekom svibnja i lipnja, kad maslina cvjeta, hrvatski obalni pojas obilježile su jake i dugotrajne kiše pa nije moglo doći do oprašivanja, a time ni do oplodnje masline. Osobito se loše oplodila domaća sorta oblica.

Već nakon Svetog Ante bilo je očito da ove godine neće biti maslina u izobilju, ali da će godina za maslinare biti zadovoljavajuća. No, tada je nastupilo dugo kišno razdoblje tijekom ljeta uz relativno visoku temperaturu.

Bilo je gotovo nemoguće spojiti četiri do pet dana bez kiše, a to je idealno vrijeme za razvoj maslinove muhe, koja je razvila sve tri generacije koje su se međusobno isprepletale. Osobito je bila opasna treća generacija, koja se masovno pojavila u fazi šarke, tako da mnogi maslinari nisu ni pokušavali brati svoje plodove.

Rezidbom do svjetla u krošnji

Da nam se ne događaju pogreške, te da spasimo urod i uživamo u kvalitetnom maslinovu ulju u dostatnim količinama, podsjetit ćemo maslinare na što trebaju obratiti posebnu pažnju u ovoj maslinarskoj godini.

Ne daj bože da se ponovi tako loša godina, ne samo za masline, nego i za ukupnu poljoprivredu, ali s obzirom na sve veće klimatske promjene, potrebno je prilagoditi im se agrotehničkim mjerama.

Na neke čimbenike ne možemo utjecati. To su prvenstveno niske temperature. Potreba masline za niskim temperaturama tijekom zime – nižima od 7,2 °C u ukupnom trajanju od 60 i više sati – različita je za različite sorte. No, da previše ne analiziramo utjecaj niskih temperatura tijekom zime, dovoljno je podsjetiti na to da upravo hladne zime potiču cvatnju, dok topla zima reducira cvatnju do razine znatno niže od očekivane.

Sljedeći je čimbenik svjetlo. Maslina guste i zasjenjene krošnje daje i diferencira mnogo manje cvjetnih pupova od one čija je krošnja prozračna i dobro osvijetljena. Dobrom osvijetljenošću povećava se područje rađanja u krošnji. Na osvijetljenost krošnje može utjecati svaki maslinar pravilnom i pravodobnom rezidbom.

Za ostvarenje rodnog potencijala stabla ključna je rezidba, koju treba u pravilu provoditi svake godine ili jednom u dvije godine kako bi se osigurao nesmetan prodor svjetlosti. Pregusta krošnja uzrokuje pojavu opadanja lišća zbog bolesti paunova oka te jači napad mediča, koji ima za posljedicu pojavu čađavice.

Paunovo oko bit će problem

U 2015. godini mogla bi problem stvarati bolest paunovo oko jer je gljiva prisutna u većini maslinika. Iznimno jak napad treba očekivati na sortama osjetljivima na ovu bolest, u prvom redu na orkuli. Budući da je tijekom jeseni vrijeme bilo blago i vlažno, potrebno je primijeniti zaštitu maslina od paunova oka.

No, ukratko ćemo maslinare podsjetiti na to što je paunovo oko i kad se pojavljuje. Gljivična bolest paunovo oko razvija se na svim zelenim organima masline. Simptomi se mogu primijetiti na listovima, peteljčicama listova i plodova, te na plodovima. Najčešći su simptomi okrugle pjege na lišću, čija veličina može varirati od 2 do 10 mm u promjeru, u bojama od smeđe do žute i zelene, poslagane u koncentričnim krugovima.

Posljedica paunova oka je opadanje lišća, ponajprije na granama donjeg dijela krošnje, koje mogu kod jačeg napada bolesti izgubiti kompletnu lisnu masu. Na stablima maslina zaraženim paunovim okom, u proljeće se slabije diferenciraju cvjetni pupovi sa smanjenim urodom u sljedećoj godini.

Glavna zaraza događa u jesen, kad su listovi masline mokri zbog kiše i kad temperatura pogoduje razvoju zaraze. Znakovi na listovima zaraženima u jesenskom razdoblju vidljivi su tek u proljeće, kad se razvija nova zaraza na novim listovima. Zaraženi listovi opadaju od ožujka do lipnja. U toplom ljetnom razdoblju gljivica miruje, a s dolaskom jesenskih kiša i padom temperatura cijeli se ciklus ponavlja. Zaštita maslina od paunova oka provodi se fungicidima na bazi bakra. Vrijeme prskanja je ožujak – travanj, a sljedeće je tretiranje rujan – listopad.

Pripravci na bazi bakra imaju karencu 56 dana, osim toga, bakar spada u skupinu teških elemenata pa je njegova primjena ograničena. Zbog toga treba pažljivo odrediti vrijeme prskanja s rokom berbe. U jesenskom suzbijanju paunova oka, umjesto bakrenih fungicida, mogu se rabiti fungicidi na bazi strobilurina.

Kako pobijediti muhu?

Maslinova muha je iznenadila brojne maslinare. Njezina ranija pojava i puni razvoj svih generacija dovela je maslinare u očaj. Da se to ne ponovi, podsjetit ćemo maslinare na biologiju i suzbijanje ovog najopasnijeg štetnika ploda masline.

Maslinova muha godišnje izrodi tri do pet generacija. Prezimljuje u obliku kukuljice u tlu ili kao ličinka u zaostalim plodovima. Prve odrasle maslinove muhe pojavljuju se sredinom lipnja i u srpnju, kad su maslinini plodovi prikladni za napad.

Nakon dodatne ishrane i sazrijevanja, počinje polaganje jaja na plodove maslina. Iz jaja se razviju ličinke koje se ubušuju u plod hraneći se njime. Pri kraju razvoja ličinki, unutrašnjost cijelog ploda je oštećena, a u plodu se nalazi dobro razvijena ličinka ili kukuljica.

S obzirom na to da odrasla muha dugo živi, dolazi do preklapanja roditeljskih generacija i generacija potomstva, pa je često teško govoriti o broju i pojavi generacija. Osobito je intenzivan napad za vrijeme toplih jeseni, kad je plod u fazi šarke. Napadnuti plod masline najčešće sadrži jednu ličinku, a rijetko dvije. Zaraženi plodovi otpadaju i prije početka stvaranja ulja i tada govorimo o izravnoj šteti. Ako se zaraženi plodovi koriste za proizvodnju ulja, njegova kvaliteta ovisi o postotku zaraze i međustadiju razvoja ličinke.

Specifični klimatski uvjeti mogu smanjiti populaciju maslinove muhe. Tako visoke temperature od 35 do 36 Celzijevih stupnjeva, s niskom relativnom vlagom zraka, mogu uništiti jaja, ličinke, odrasle insekte, pa čak i kukuljice. Iznimno tople godine mogu sterilizirati maslinovu muhu.

Da bi se odredilo vrijeme suzbijanja maslinove muhe, potrebno je pratiti njezinu pojavu i intenzitete napada. Ovakvo praćenje podrazumijeva sudjelovanje svih vlasnika maslinika na određenom području. Za praćenje upotrebljavamo različite vrste lovki i atraktanata: lovke Rebell, Chromotrap, McPhail. Lovke se postavljaju u maslinike početkom srpnja, a atraktanti se izmjenjuju u mjesečnim intervalima. Ulov se očitava u tjednim intervalima.

Efikasne suhe lovke

Odrasla maslinova muha osjetljiva je na žutu boju. Na temelju ove spoznaje napravljen je tip žute muholovke – REBELL 78, koja je premazana ljepilom. U doticaju s pločom muha ostane zalijepljena. Muholovke Rebell 78 prvenstveno se koriste za praćenje leta maslinove muhe i početak njezina suzbijanja.

Suzbijanje maslinove muhe moguće je provesti prskanjem krošnje insekticidima ili metodom masovnog lova. Metoda masovnog lova podrazumijeva uporabu atraktanata, koji se danas sve više koristi u zaštiti maslina od napada maslinove muhe.

Primjenjujući ovu metodu, možemo koristiti različite vrste lovki u kombinaciji s atraktantima, koje se postavljaju u krošnju stabla. Uglavnom se koriste improvizirane lovke, napravljene od plastičnih boca i punjene otopinom od hidroliziranih proteina, koji na tržište dolaze pod imenom Buminal, i nekog insekticida, najčešće aktivne tvari Dimetoata.

Otopina se obično mijenja u mjesečnim intervalima, a u godinama povoljnima za razvoj muhe i češće radi osvježenja. Nerijetko su lovke onečišćene i drugim insektima. Umjesto lovki s tekućim mamcima, koje je potrebno obnavljati, danas se sve više koriste lovke sa suhim mamcima. Takva lovka sadržava hranidbeni atraktant i feromon, te učinkovito suzbija maslinovu muhu od zametanja plodova do berbe.

Suzbijanje maslinove muhe suhom lovkom provodi se tako da se postavi u maslinik u vrijeme pojave prvih maslinovih muha. Postavi se jedna lovka na svako drugo stablo masline, a nadopunjuje se krajem kolovoza, kad se lovke postavljaju na svako stablo. U slučaju kašnjenja s postavljanjem lovki, zaraza plodova ne može se suzbiti, te je iznimno važno poštovati rokove postavljanja i nadopunjavanja.

Brojni će maslinari reći da je lako pametovati sada kad je maslinarska godina završila. Ali još uvijek mnogi maslinari robuju tradiciji i ne primjenjuju odgovarajuće agrotehničke mjere koje su potrebne da bi se ostvario redovit i visok prinos, a ulje bilo vrhunske kakvoće.

To se prvenstveno odnosi na rezidbu i primjenu sredstava za zaštitu bilja. Vjerujem da će tečaj o održivoj uporabi pesticida, koji će morati završiti svatko tko kupuje i rabi sredstva za zaštitu bilja, razjasniti mnogo toga o nužnosti uporabe pesticida u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Autor: mr. sc. Marijan TOMAC


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Maslina Maslinovo ulje Maslinin svrdlaš Maslinova muha Rezidba Svjetlost Niske temperature Klimatske promjene Rodni potencijal Paunovo oko Čađavica Orkula Urod Zaštita Proizvodnja ulja Suhe lovke Insekticidi Atraktanti Tekući mamci

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]