Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba lijeske
  • 25.01.2019. 09:00
  • Koprivničko-križevačka, Koprivnica

Kako pravilno obaviti rezidbu lijeske?

Tvrtka BIOinput organizirala je u Koprivnici javno predavanje o ekološkoj proizvodnji lijeske, na kojem je istaknuta važnost redovne i pravilne rezidbe, posebice kod mladih nasada.

Foto: Igor Čolaković
  • 16.948
  • 310
  • 0

"Kod mladih nasada lijeske, starih od jedne do četiri godine, pravilna rezidba je ključna, stoga što se rezidbom ona formira u grm ili pak u stablašicu. Važno je da kroz te prve četiri godine pravilno formiramo grmoliku vazu s četiri do pet skeletnih grana, koje će kasnije biti nositelji rodnosti. Rezidba je važna i kod formiranja stablašica, kako bi lijeska što prije ušla u rodnost.

No, rezidbu ne smijemo zanemariti ni kasnije, jer bez pravilne rezidbe nećemo postići sklad vegetativnog i generativnog rasta. U konačnici na skeletnim granama moramo formirati takozvanu - riblju kost, jer je ona najrodniji dio lijeske", istaknuo je Krunoslav Jakopin iz tvrtke BIOinput u Koprivnici na predavanju za sedamdesetak uzgajivača lijeske s područja sjeverozapadne Hrvatske, gdje se sve više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava odlučuje upravo za ovu voćarsku kulturu.

Rezidbi se ne posvećuje dovoljno pozornosti

Martina Borić, direktorica tvrtke BIOinput, posebno je naglasila kako ekološki uzgoj lijeske može biti vrlo isplativ, ukoliko se pri njenom uzgoju pravilno primijenjuju agrotehničke mjere, koje uključuju dobru pripremu tla, kvalitetan sadni materijal, gnojidbu, prihranu i organska sredstva za zaštitu, ali i pravilnu rezidbu.

Demonstracija rezidbe lijeske na OPG-u Zvonka Koseca

"Sve je više poljoprivrednika koji se odlučuju na proizvodnju lijeske, pa smo im na ovom predavanju željeli približiti ekološku proizvodnju te im predstaviti sredstva Bioinput tvrtke za korištenje u ekološkoj proizvodnji ove kulture i educirati ih kada i kako se pojedina sredstva koriste u cilju održavanja zdravih voćnjaka i dobivanja zadovoljavajućih prinosa", naglasila je Martina Borić, dodavši kako je i pravilna rezidba važan dio uzgoja, iako joj proizvođači nerijetko ne posvećuju dovoljno pozornosti.

Stoga je na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Zvonka Koseca u Kunovec Bregu, koji u ekološkoj proizvodnji, na više od 4 hektara brine o gotovo dvije tisuće grmova ovog koštuničavog voća, tvrtka BIOinput organizirala i demonstraciju pravilne rezidbe lijeske.

"Za rezidbu je naravno, važno imati dobar alat, prije svega dobre škare, koje dobro leže u rukama, a koje omogućuju ravni i čisti rez. Nož naime, mora biti oštar, kako ne bi došlo do zajedanja, jer je važno da biljka ranu nastalu rezidbom što prije zatvori. Rezati valja odozdola i maknuti izboje koji rastu, kako ne bi biljci bespotrebno uzimali hranu i vodu. Lijeska je heliofil i jako voli sunce, pa joj treba prorijediti i sredinu, jer će se u protivnom biljka zagušiti i počet će se sušiti. Rezidbom treba odstraniti i grane koje se isprepliću ili koje rastu nepravilno. Takve će grane kasnije smetati da druge agrotehničke zahvate izvršimo na vrijeme i u skladu sa strukom", poručio je uzgajivačima lijeske na demonstraciji Krunoslav Jakopin, koji je pritom opetovano upozorio kako se rezidba mora obaviti svake godine.            

Urod od dvije tone po hektaru

Budu li se proizvođači lijeske pridržavali savjeta o pravilnom uzgoju, lijeska će u punoj rodnosti davati u prosjeku do tone lješnjaka po hektaru.

"S lijeskom je puno posla, no proizvodnja je isplativa, pa preporučujem svima koji imaju volje i vremena da se posvete uzgoju lješnjaka. U četvrtoj godini nasada imali smo prinos od 500 kilograma, i nismo imali problema s plasmanom, a ove godine očekujemo prinos od 2 tone po hektaru. Nasad nam je zdrav, zahvaljujući prije svega odličnoj suradnji koju imamo s tvrtkom BIOinput, od čijih stručnjaka dobivamo savjete o ekološkom uzgoju. Posebno želim istaknuti i njihova gnojiva te ojačivače s ekološkim certifikatom, koji su se pokazali izvrsnima u proizvodnji lješnjaka.

Bez pravilne rezidbe nećemo postići sklad vegetativnog i generativnog rasta

Mnogi proizvođači naime, zaboravljaju da biljci svake godine treba vratiti ono što je dala, pa joj s većim urodom treba i više hrane", zaključio je Zvonko Kosec, koji je prošle godine ekološke lješnjake bez većih problema uspio prodati za 80 kuna po kilogramu


Povezane biljne vrste

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Lijeska Rezidba Ekološka proizvodnja Lješnjak BIOinput


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Andermatt BIOinput d.o.o.

Ruđera Boškovića 1/1, 42000 Varaždin, Hrvatska
tel: 042 741 348, e-mail: bioinput@andermatt.hr web: http://www.bioinput.hr/